Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 2. 2014,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Velika Britanija gradbeništvo

Petek, 7. 2. 2014, 14.17

8 let

Britanska vlada bo omilila predpise za gradnjo domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski premier David Cameron je napovedal, da bo skrčil odvečne in preostre prepise, ki urejajo gradnjo stanovanjskih hiš. Okoljevarstveniki pa opozarjajo, da se bo s tem znižala kakovost gradnje.

Zakonodaja, ki v Veliki Britaniji ureja področje gradnje stanovanjskih blokov in hiš, obsega več tisoč strani. Premier David Cameron je prepričan, da to zavira gradnjo, zato namerava nekaj sto "preostrih, prekrivajočih se in zmedenih pravil" skrčiti na manj kot deset. Upa, da bo s tem spodbudil podjetja in posameznike k gradnji novih domov, saj je ta padla na najnižjo raven po 20. letih prejšnjega stoletja.

Podrobnosti ukrepov vlada še ni razkrila, a napoveduje, da se bo z reformo cena izgradnje posamezne hiše znižala za povprečno 500 funtov (606 evrov). To pomeni, da bodo gradbeniki letno ustvarili približno 60 milijonov funtov (73 milijonov evrov) več dobička. Strokovnjaki sicer pričakujejo, da bo šlo predvsem za predpise, ki določajo minimalno število oken, velikost sob in delež obnovljivih virov energije.

Kritiki: Stanovanja bodo manjša od vagona na podzemni Racionalizacija nasprotujočih si pravil je dobrodošla, prehitro ukinjanje predpisov pa skrb vzbujajoče, ob napovedanih spremembah opozarjajo v Britanskem svetu za zeleno gradnjo (UK-GBC). Sprejeti bi morali minimalne prostorske standarde, ki so običajni tudi drugje po Evropi, ne pa gradbenikom izdati dovoljenja za gradnjo domov, manjših od vagona na podzemni železnici, poudarjajo.

Velika Britanija namreč danes gradi povprečno najmanjše domove v Evropi, je pa tudi v samem vrhu držav, ki v nove hiše vgrajujejo najmanjša okna. V preteklih 80 letih se je povprečna površina britanskega doma skrčila za 40 odstotkov na današnjih 76 kvadratnih metrov. Na Nizozemskem ta številka znaša 115 kvadratnih metrov, na Danskem pa 137. Celo japonski domovi, znani po svoji učinkoviti izrabi prostora, povprečno merijo 92 kvadratnih metrov.

S čakanjem umetno zvišujejo cene nepremičnin Premier Cameron napoveduje, da bodo spremembe spodbudile gradnjo. Raziskave pa kažejo, da imajo gradbeniki v lasti na tisoče zazidljivih parcel, za katere so že pridobili gradbena dovoljenja, a z gradnjo čakajo. S tem se njihova vrednost povečuje, cene domov pa dosegajo rekordne vrednosti. Ko se končno odločijo za gradnjo, pa so rezultat majhne enote brez vrtov in arhitekturne vrednosti, še poudarjajo kritiki napovedane reforme.

Ne spreglejte