Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 12. 2015,
14.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bill Gates Matic Tomšič

Petek, 25. 12. 2015, 14.29

6 let, 7 mesecev

Bill Gates: To so stvari, za katere sem v letu 2015 najbolj hvaležen

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ustanovitelj Microsofta, v zadnjem času pa velik dobrodelnik Bill Gates je na svojem spletnem blogu gatesnotes.com razkril šest stvari, ki so ga v iztekajočem se letu najbolj navdušile.

6. Na ameriških celinah so rdečke oziroma rubela popolnoma iztrebljene "Bolezen, ki je še posebej nevarna nosečnicam, saj lahko otrok zaradi nje umre še pred rojstvom oziroma povzroči resne prirojene zdravstvene težave, je v državah Južne, Srednje in Severne Amerike iztrebljena," je Bill Gates zapisal v povzetku dosežkov, ki so ga v letu 2015 najbolj razveselili.

"Zahvaljujoč 15-letnim preventivnim prizadevanjem novih primerov rdečk (bolezen, ki jo povzroča virus rubela) v zahodni hemisferi letos ni bilo. S tem smo državam, kjer je bilo obolenj največ, prihranili več kot tri milijarde dolarjev, ki bi jih sicer porabile za zdravljenje rdečk in njihovih posledic," je še zapisal Gates. Upa, da bo tej prelomnici sledilo iztrebljenje rdečk tudi v drugih delih sveta.

5. Hitra rast mobilnega bančništva, ki bo mnogo ljudem omogočilo, da se izvlečejo iz revščine Bill Gates je v januarskem javnem pismu, v katerem vsako leto predstavi svojo vizijo za spreminjanje sveta na bolje, kot enega ključnih poudarkov omenil približanje mobilnega bančništva ljudem v državah v razvoju. Ker jih ogromno nima dostopa do finančnih storitev, ne morejo učinkovito upravljati niti tistega premoženja, ki ga imajo, zato se vrtijo v začaranem krogu revščine. Gates je prepričan, da bi pobeg iz revščine več ljudem omogočil prav dostop do bančništva. Kot je zapisal v povzetku leta 2015, ga je zelo navdušil podatek, da se stanje na tem področju izboljšuje. Izpostavil je Kenijo, kjer ima danes tudi po zaslugi mobilnih naprav dostop do vsaj osnovnega bančništva 75 odstotkov ljudi, kar je 33 odstotkov več kot pred štirimi leti. Gates je zadovoljen, da delež prebivalcev, ki jim je omogočeno učinkovitejše upravljanje sredstev, raste tudi v Braziliji, Indiji, Tanzaniji, Ruandi in Bangladešu.

4. Brezplačno znanje Lokalizirana Gatesova najboljša stvar, ki se je zgodila v letu 2015, je dostopnost brezplačnega spletnega izobraževanja za ameriške dijake, ki se pripravljajo na teste SAT. Gre za ameriško različico naše mature. Uspeh na testih SAT je eden od kriterijev za sprejem na visokošolsko izobraževanje. Bill Gates je leta 1973 na testu SAT dosegel 1.590 od 1.600 mogočih točk.

3. Borci proti boleznim v revnejših delih sveta so prejeli Nobelovo nagrado "5. oktobra sem takoj, ko sem se prebudil, izvedel čudovito novico – Nobelovo nagrado za dosežke na področju medicine so prejeli znanstveniki, ki se bojujejo proti boleznim v najrevnejših državah."

To so Američan William C. Campbell in Japonec Satoshi Omura, ki sta razvila zdravilo ivermektin proti boleznim, ki jih povzročajo paraziti (rečna slepota, filariaza), ter Kitajec Tu Youyou z zelo učinkovitim zdravilom proti malariji artemizinin.

2. Najboljši argument, zakaj morajo zakonodajalci upoštevati mnenje znanstvenikov Bill Gates je na svojem blogu izrazil veliko navdušenje nad govorom karizmatičnega astrofizika Neila deGrassa Tysona. Ta je ob prejemu nagrade za življenjske dosežke, ki jo podeljuje Ameriška narodna akademija za znanost, v natanko 272 besedah pojasnil, zakaj bi morali državni zakonodajalci upoštevati znanstvenike, ni pa nujno, da bi se moralo dogajati tudi obratno.

Govor Neila deGrassa Tysona, v katerem zagovarja stališče, da bi morali znanstveniki imeti besedo pri sprejemanju zakonov:

1. Afriško leto brez novih primerov otroške paralize "Nigerija je julija letos postala zadnja afriška država, kjer se vsaj eno leto ni pojavil nov primer poliomielitisa oziroma otroške paralize. Bolezen, ki je bila leta 1988 prisotna v 125 državah, je zdaj endemična samo še v Afganistanu in Pakistanu," je zapisal Bill Gates. "Iztrebljenje otroške paralize v Afriki je verjetno eden največjih dosežkov sodobne medicine. Samo še malo in znebili se je bomo za vselej."

Ne spreglejte