SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

84 let raziskav odkrilo povezavo med inteligenco in vero

4

termometer

 | Foto:
63 raziskav v 84 letih je pokazalo zanimivo korelacijo med inteligenčnim kvocientom in verskim prepričanjem posameznikov.

Ni prvič, da se srečujemo z raziskovanjem razlik med ateisti in verniki, velika metaanaliza podatkov 84 let raziskav, ki so potekale med letoma 1928 in 2012, pa je psihologa Mirona Zuckermana in Jordana Silbermana in psihologinjo Judith Hall pripeljala do zanimivega dognanja. Obstaja korelacija med inteligenco in vernostjo ljudi, prva pa naj bi bila višja pri tistih osebah, ki niso pripadniki ene od organiziranih religij. Obstaja manjša verjetnost, da se bolj inteligentni priključijo religiji Preučevali so rezultate 63 raziskav v omenjenem obdobju, v svoji raziskavi Povezava med inteligenco in religioznostjo: Metaanaliza in nekatere predlagane obrazložitve pa so ugotovili, da je v večini raziskav odkrito, da obstaja manjša verjetnost, da se bolj inteligentni ljudje priključijo katerikoli religiji. V 53 od 63 raziskav je vidna negativna korelacija med inteligenco in vernostjo, v samo desetih odstotkih pa je bilo ugotovljeno, da imata ta pojma pozitivno korelacijo. Prav tako je bilo ugotovljeno, da bodo tisti z višjim inteligenčnim kvocientom prej zavrgli religijo, ki naj bi jo sprejeli kot otroci, in da so starejši ljudje z nadpovprečnim inteligenčnim kvocientom verni v manjši meri.

"Naše ugotovitve niso nove. Če preštejete število raziskav, v katerih je ugotovljena pozitivna povezava med tema dvema pojmoma, boste videli, da je veliko več tistih, v katerih je ta povezava negativna," je dejal Zuckerman, ki v svoji analizi inteligenco pojasnjuje kot sposobnost za analitično razmišljanje, reševanje problemov in razumevanje kompleksnih idej.

Zaradi tega predpostavljajo, da bodo verske ideologije, ki nimajo utemeljitve v znanosti ali razumu, odbile posameznika, ki ima nadpovprečen inteligenčni kvocient.

Ideologije brez znanstvene utemeljitve odbijajo "Vsem pojasnilom negativnega trenda v povezavi teh dveh pojmov je skupna ena predpostavka: vsa verska prepričanja so iracionalna, nimajo oporišča v znanosti in razumu in jih ni mogoče preveriti in preizkusiti, zato so manj zanimiva ljudem z višjim inteligenčnim kvocientom," je pojasnil Zuckerman.

V raziskave večinoma vključeni protestantje V raziskavah so sicer večinoma vključeni pripadniki protestantske vere iz Kanade, ZDA in Velike Britanije in tako rezultati raziskave statistično in znanstveno veljajo le za našteto populacijo, prav tako je pomembna beseda korelacija, saj ni bilo dokazano, da višji inteligenčni kvocient pomeni, da mora biti nekdo manj veren.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin