Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
19.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Natisni članek

sreča zaposlitev Uspešni Slovenci osebno posel delo služba

Četrtek, 7. 9. 2017, 19.25

6 let, 7 mesecev

To so Slovenci, ki so pustili svojo službo, da bi uresničili svoje sanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Da ustvarjalnost in iznajdljivost lahko pomenita pot do sreče, dokazujejo tudi Slovenci in Slovenke, ki so zbrali svoj pogum in pustili službe, ki jih niso osrečevale. Pogumno so se podali v povsem druge poslovne vode, na primer začeli prodajo jajc, peko piškotov in izdelavo sladoleda. In s tem neustrašno začrtali novo podjetniško pot.

VIDEO: Planet TV


Mateja Jerovšek je pravnica, ki je po čistem naključju popolnoma spremenila svojo kariero in postala ena izmed najboljših sladolednih mojstric pri nas.

Da bo izdelovala svoj sladoled, ni kot odvetnica nikoli pomislila

"Naivno bi bilo govoriti, da me ni bilo nič strah, ne. Ampak sem kljub temu sledila svojemu srcu. Nisem se pustila prepričati tistim, ki so me nagovarjali, naj vendar tega ne naredim," pojasnjuje Mateja.

Da bo nekoč postala sladoledna mojstrica, ni kot dobro uveljavljena odvetnica nikoli pomislila: "Verjetno bi lahko to delala do upokojitve, to bi lahko bil moj poklic do upokojitve, zakaj ne. Ampak nisem se počutila izpolnjeno in ta poklic me ni osrečeval." 

Jajčkomat zasnoval, da jih kupci ne bi zmotili ob neprimernih trenutkih

Čeprav je bil več let zaposlen v podjetju, kjer je pilil svoje znanje s fakultete za elektrotehniko, je tudi Matjaž Jenko globoko v sebi vedel, da se njegovo poslanstvo skriva drugje. Potem ko je pustil službo, se je lotil prodaje jajc iz jajčkomata, ki ga je zasnoval sam.

Ideja o jajčkomatu se je rodila potem, ko je opazil, so jih na domači kmetiji zaradi nakupa jajc pogosto zmotili ob neprimernih trenutkih.

"Začeli smo razmišljati, da bi svojim kupcem omogočili, da bi 24 ur na dan, vse dni v letu, nemoteno lahko kupovali jajca. Nato sem na Madžarskem našel rabljen avtomat in ga predelal tako, da je primeren za prodajo kokošjih jajc," pove Matjaž.

Zaljubljena v peko piškotov, pa čeprav mora vstajati ob treh zjutraj

Maša Hrovat iz Mokronoga je pri peki piškotov v domači pekarni pomagala že kot najstnica. "Takrat sem bila stara 13 let. To so bili še tisti časi, ko smo ob koncu tedna pomagali peči piškote," pripoveduje Maša.

V pekarni, ki jo Maša vodi skupaj s partnerjem, zaposleni poskrbijo tako za peko kot tudi za pakiranje domačih piškotov. | Foto: V pekarni, ki jo Maša vodi skupaj s partnerjem, zaposleni poskrbijo tako za peko kot tudi za pakiranje domačih piškotov.

Potem ko je doštudirala in je v prometni nesreči umrl njen oče, je prevzela pekarno, ki jo s partnerjem Matejem zdaj vodita že tri leta.

Majhna pekarnica, v kateri je zaposlenih osem ljudi, ki sami poskrbijo tako za peko po starih domačih receptih kot tudi za pakiranje domačih piškotov, je čez noč prodajo razširila na vso Slovenijo.

Delo v pekarni je za Mašo še vedno izziv, in to kljub temu, da mora ob delavnikih vstati že ob treh zjutraj: "Vedno je pravzaprav tako. Vprašaš se, kaj boš vložil, da dobiš tisto, kar si želiš."

Namesto na banko je raje odšla v službo v vojsko

Ena izmed tistih, ki se je odločila, da bo poslušala srce, je tudi Živa Dvoršak, ki je v Združenih državah Amerike končala študij finančne matematike.

Te diplomante še posebej zavzeto iščejo borzniki in bankirji ter jim ponujajo tudi po več kot 120.000 evrov plače na leto.

A Dvoršakova je že od malega zaljubljena v streljanje, zato je visoko plačo zamenjala za zaposlitev v Slovenski vojski. Preverite v spodnjem videoprispevku.

VIDEO: Planet TV


Do prijaznega delovnega okolja z menedžerko za srečo

Na poklicnem področju nas v prihodnjih 10 oziroma 20 letih čakajo velike spremembe. Podjetje Optiweb je eno od prvih podjetij v Sloveniji, ki sledijo novodobnim poklicnim trendom.

V svojem podjetju zaposlujejo menedžerko za srečo. Kakšne so njene naloge in kako pomaga zaposlenim, preverite v spodnjem videoprispevku.

VIDEO: Planet TV


 

Ne spreglejte