Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
18. 9. 2015,
12.40

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

delo v tujini

Petek, 18. 9. 2015, 12.40

5 let, 8 mesecev

Se želite zaposliti v drugi državi? Na voljo vam je finančna pomoč.

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ste stari med 18 in 35 let in iščete zaposlitev v državi članici Evropske unije, na Norveškem ali Islandiji? Na voljo vam je finančna pomoč. Preverite, kako jo dobite.

Ste že slišali za program Tvoja prva zaposlitev EURES (YfEj)? Gre za program švedskega zavoda za zaposlovanje, ki se mu je pridružil tudi slovenski Zavod za zaposlovanje (ZRSZ), v okviru katerega želijo približno 1.800 mladim pomagati pri zaposlitvi v drugi državi članici EU, na Norveškem ali Islandiji.

Program je namenjen tako iskalcem zaposlitve kot delodajalcem. In kako pridobite finančno podporo?

Rezervirano za mlade iskalce zaposlitve Finančna podpora je namenjena mladim med 18. in 35. letom starosti, ki se želijo zaposliti v drugih članicah EU, na Norveškem ali Islandiji.

Zanjo lahko zaprosijo prek vloge, ki jo oddajo prek elektronskega naslova YFEJ@ess.gov.si, a le, če se za zaposlitev že dogovarjajo in se je postopek izbora kandidatov že začel. Iz dokumentov, ki jih predložijo k vlogi, mora biti razvidno še, da gre za zaposlitev za polni ali vsaj polovični delovni čas in za vsaj šest mesecev.

[EURES] Mladi iskalci zaposlitve, ki vas zanima delo v drugi evropski državi: že poznate projekt "Tvoja prva zaposlitev EURES"? >> http://skrci.me/YfEj

Posted by ZRSZ on Friday, 11 September 2015

Mladi lahko zaprosijo za finančno pomoč zaradi:

- potnih stroškov na zaposlitveni razgovor, ki znašajo med 100 in 350 evri, odvisno od razdalje, in stroškov dnevnic v višini 50 evrov na dan, - stroškov selitve ob zaposlitvi, ki znašajo od 635 do 1.270 evrov, odvisno od države zaposlitve, - stroškov priznavanja izobrazbe v višini do tisoč evrov, - stroškov jezikovnega tečaja v višini so 1.270 evrov, - stroškov selitve za mlade s posebnimi potrebami v višini do 500 evrov.

Za vsako od omenjenih vlog je treba zaprositi ločeno. Vlogo za posamezno finančno pomoč lahko kandidati oddajo le enkrat. Program ne velja za napotene delavce, dnevne migrante ter pripravništva in vajeništva.

Omeniti velja še, da je vlogo treba oddati vsaj en dan pred razgovorom oz. selitvijo v tujino in je ni mogoče uveljavljati za nazaj.

O dodelitvi pomoči odloča švedski zavod za zaposlovanje, dohodek pa bo obdavčen po slovenski zakonodaji.

Vloge bodo sprejemali do januarja 2017, ko se projekt tudi izteče.

Finančna pomoč tudi za mala in srednje velika podjetja Pri projektu lahko sodelujejo tudi podjetja, ki želijo zaposliti mladega iskalca zaposlitve iz drugih držav članic EU, Norveške ali Islandije.

Ta lahko zaprosijo za pomoč za: - uvajanje v delo v višini 660 evrov za osnovno ali 825 evrov za obširno uvajanje, - jezikovni tečaj ter - administrativno in namestitveno podporo kandidatu.

Pomoč pa je na voljo le malim in srednje velikim podjetjem, ki imajo največ 250 zaposlenih. Z mladimi med 18 in 35 letom starosti iz drugih držav pa morajo skleniti pogodbo o redni zaposlitvi za polni ali vsaj polovični delovni čas ter najmanj za pol leta.

Ne spreglejte