Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 7. 2015,
14.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zaposlitveni oglas delo zaposlitev študentsko delo

Nedelja, 26. 7. 2015, 14.08

5 let, 6 mesecev

Opazimo oglas za delovno mesto. Kaj moramo vedeti, preden pošljemo prijavo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preden se prijavimo na zaposlitveni oglas, se pozanimajmo o zahtevah in odgovornostih, ki jih določeno delovno mesto prinaša. Preverimo pa tudi podjetje, svetuje Maja Kališnik.

Na naša vprašanja odgovarja Maja Kališnik, svetovalka na spletnem portalu mojaZaposlitev.si.

Opazili smo oglas za delovno mesto. Na kaj mora biti pozoren iskalec zaposlitve? Predvsem mora biti jasno razvidno, kdo je razpisal delovno mesto – torej naziv podjetja ali zaposlitvene agencije. Navadno je za iskalca pomemben tudi kraj ali vsaj regija dela, osredotočimo pa se na navedene zahteve in preverimo, ali imamo potrebne izkušnje, znanja, kompetence za razpisano delovno mesto, zakaj nas delovno mesto zanima in kako lahko pripomoremo k uspehu podjetja.

Zakaj je pomembno, da se pozanimamo o podjetju in panogi, v kateri deluje? Za iskalce zaposlitve je vedno priporočljivo, da tudi sami preverijo podjetje, kamor želijo poslati svoj CV, ter tako dobijo boljšo predstavo o tem, ali je podjetje vredno zaupanja ali ne, ter se po tem odločijo, ali se bodo na oglas tudi prijavili.

Prav tako je pomembno, da se pozanimamo o dejavnosti, v kateri podjetje deluje, saj tako lažje precenimo, ali nam delo v tovrstni panogi ustreza. Tudi z vidika prijave se bomo pred delodajalcem izkazali za resnega kandidata, če bomo poznali njihovo delo, storitve, produkte.

Kako lahko to storimo? Pobrskamo po spletni strani podjetja, družbenih medijih, pokličemo v podjetje? Podjetja lahko preverimo po javno dostopnih podatkih, različni portali ponujajo temeljne informacije o poslovanju podjetja, letnih prihodkih, številu zaposlenih, morebitnih blokiranih tekočih računih in podobno.

Vsekakor je dobro povprašati tudi pri znancih, sorodnikih, ali pozna kdo koga, ki dela ali je delal v določenem podjetju in kakšne so njegove izkušnje.

Preverimo lahko tudi po različnih forumih, kjer lahko izvemo marsikaj ali pa kar sami načnemo temo in povprašamo, vendar pa je treba vzeti te informacije malce bolj z rezervo in poskusiti razbrati, ali nam nekdo opisuje resnično stanje na korekten način ali je z opisom svoje izkušnje subjektiven, užaljen, ker je imel osebno slabo izkušnjo.

Zakaj je pomembno, da pred morebitno prijavo zberemo čim več informacij? Več informacij bomo imeli, lažje bomo presodili in pretehtali, ali je to podjetje, kjer se z veseljem vidimo na razpisanem delovnem mestu, ali pa lahko po drugi strani pričakujemo težave, slabo delovno okolje, neredna plačila in drugo.

Žal je tako, da ima brezposelna oseba nekoliko manjšo možnost izbire, saj želi predvsem čim prej do službe, medtem ko se lahko nekdo, ki pogleduje predvsem po zamenjavi službe, odloča bolj sproščeno. Pa vendar – če se kažejo nekateri negativni dejavniki, je kakšno delovno mesto bolje preskočiti.

Res je, da preverjanje podjetij običajno povezujemo z negativno noto in pričakujemo, da bomo zagotovo našli kaj slabega, a vendar lahko ravno s preverjanjem naletimo na podjetje, ki nam je sicer povsem neznano, pa je vendar zelo uspešno, rastoče, polno elana, z odlično ekipo.

Podobno naj se iskanja dela lotijo tudi študenti. Kot pravi Ana Marija Misja s kadrovske službe e-Študentskega servisa, je pomembno, da se mladi delodajalcu izkažejo kot vestni, natančni, točni.

"Tako si boste nabrali izkušnje, ki vam bodo prišle prav pri iskanju redne zaposlitve. Marsikateri delodajalec namreč zaposli kar tistega študenta, ki se je med študentskim delom pri njih izkazal," razloži Ana Marija Misja in doda, da se po njihovih podatkih po končanem študiju tako zaposli 60 odstotkov študentov.

Dogovorimo se o urni postavki, značilnostih in trajanju dela, roku plačila Poleg brskanja po portalih z deli na e-Študentskem servisu priporočajo, da se za morebitna prosta dela pozanimamo tudi pri starših, prijateljih, znancih, saj vsa dela niso objavljena na portalih. Tako bomo pokazali tudi svojo samoiniciativnost, ki jo delodajalci kot vrlino tudi cenijo.

Jasen in natančen dogovor pred začetkom dela je namreč nujno potreben, da med delom ali po njegovem koncu ni nesoglasij in nesporazumov.

Prav tako se lahko pred začetkom dela na študentskem servisu pozanimamo, kako redno potencialni delodajalec plačuje študentskemu servisu, obvezno pa na spletni strani www.neplacniki.info pred začetkom dela preverimo, ali je to podjetje že na seznamu neplačnikov študentskega dela.

Ne spreglejte