SiolNET. Novice Moja služba
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi anonimne prijave lahko preprečile predsodke pri zaposlovanju

3

termometer

Britanci želijo z anonimnimi prijavami na delo preprečiti spolne in rasne predsodke pri zaposlovanju. A stroka pravi, da je to zgolj potrata časa za delodajalce in iskalce.

"Če ste imeli dobre ocene, ste spretni in vztrajni, vam bo ta vlada zagotovila, da boste uspeli," je ob razkritju ukrepov za boj proti diskriminaciji na področju dela dejal britanski premier David Cameron.

Velika Britanija namreč uvaja nov sistem zaposlovanja, s katerim se želi izogniti rasni in spolni diskriminaciji pri rekrutiranju novih kadrov. Deset velikih zaposlovalcev, tako javnih kot zasebnih, po novem pri prijavah na delovno mesto ne bo imela vpogleda v ime in priimek kandidata, poroča The Economist.

Poskusi zaposlovanja "na slepo" do zdaj bolj ali manj neuspešni Tako imenovano "name-blind" ("slepo") zaposlovanje sicer ni novost. Podobni poskusi so že bili v Nemčiji in Franciji, pa tudi na Švedskem in Nizozemskem, vendar se niso obnesli.

Izkazalo se je, da je rasno pripadnost mogoče ugotoviti tudi iz drugih podatkov, ne le iz imena – če v Nemčiji nekdo med znanji jezikov omenja turščino, je po vsej verjetnosti pripadnik turške manjšine, medtem ko se arabski priseljenci v Franciji razkrivajo z znanjem arabščine.

Poleg tega takšne anonimne prijave lahko npr. ženskam in pripadnikom etničnih manjšin omogočijo le, da lažje pridejo do razgovora, kjer pa je identiteta posameznika razkrita.

Da so takšni poskusi preprečevanja spolne in rasne diskriminacije z anonimnimi prijavami na prosto delovno mesto bolj ali manj neuspešni, menijo tudi slovenski kadrovski svetovalci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin