Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
3. 7. 2015,
12.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

razgovor

Petek, 3. 7. 2015, 12.06

7 let, 2 meseca

10 najpogostejših vprašanj na razgovoru za zaposlitev

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razgovori za zaposlitev se od panoge do panoge, od enega do drugega delovnega mesta sicer razlikujejo. So pa vprašanja, ki se pojavijo na skoraj vsakem razgovoru.

Razgovor za službo je namenjen temu, da delodajalec izve čim več o kandidatu, ki se je prijavil na prosto delovno mesto. Pogovor tako bolj ali manj vodi delodajalec oziroma kadrovik, ki kandidatu zastavlja vprašanja. Nekaj teh vprašanj pa je zelo tipskih in se pojavljajo na skoraj vsakem razgovoru.

Predstavljamo deset najpogostejših vprašanj.

1. Zakaj ste se prijavili na to delovno mesto? Zelo koristno je, da si shranite vsebino zaposlitvenega oglasa in tudi svojo prijavo. Izpostavite konkretne naloge, ki so vas prepričale, da ste se prijavili na razpis. Prav tako je pomembno poznavanje podjetja, njegovega poslanstva in vizije, česar v svojem odgovoru ne pozabite poudariti.

2. Kakšne so vaše izkušnje s tega ali sorodnega področja? Nikoli ne recite, da nimate tovrstnih izkušenj. So znanja, veščine in izkušnje, ki ustrezajo tako enemu kot drugemu področju, le vedeti morate, kako to predstaviti, da bo ustrezalo delovnemu mestu, za katerega kandidirate. Poudarite pa le znanja in kompetence, ki ustrezajo delovnemu mestu, za katerega ste na razgovoru.

Če v razpisu zadolžitve niso bile natančno opisane, lahko brez težave pokličete v kadrovsko službo in tam povprašate o natančnem opisu delovnega mesta.

3. Katere so vaše pozitivne lastnosti in kaj menite, da delate bolje od sodelavcev? Ne govorite o splošnih lastnostih, kot so sem priden, delaven, marljiv, vesten. Poudarite raje svoje številne izkušnje, delovne uspehe in posebne dosežke, znanja, sposobnosti in osebne lastnosti. Cenjene so tudi socialne in čustvene kompetence, ki so pomembne za skupinsko delo ter za delovno motivacijo.

5. Zakaj ste zapustili prejšnje oz. želite zapustiti zdajšnje delovno mesto? Zanima jih, ali ste odpoved dali sami ali so vas odpustili ter kakšni so bili razlogi za to. Ob tem ne omenjajte morebitnih slabih odnosov, temveč raje poudarite, da v tistem delu niste videli več osebne rasti in razvoja ter da si želite novih izzivov ter svoje kompetence in znanja dopolniti, nadgraditi.

6. Kje se vidite čez pet let? Če ste nekoliko manj ambiciozni, vas to vprašanje lahko spravi v zadrego, zato odgovor pripravite vnaprej. Vedno morate imeti cilje pred sabo, sicer za podjetje niste koristni. Poudarite, da boste postali zelo dobri v opravljanju določenega dela, da boste pri tem samostojni ipd. Lahko omenite, da se vidite tudi na višjem delovnem mestu, a tu vseeno ne pozabite na določeno mero skromnosti, da ne boste izpadli preveč samovšečni.

7. Zakaj menite, da ste boljši od drugih kandidatov? Pri tem je pomembno, da poznate podjetje, njegovo dejavnost in področje, pa tudi delovno mesto, za katerega kandidirate. Pri tem razmislite, kako boste opravljali svoje delo, ter izpostavite, kakšne rešitve podjetju lahko ponudite. Pri tem bodite samozavestni ter opozorite na svoje izkušnje in usposobljenost.

8. Ste bolj analitičen ali komunikativen tip človeka in ali raje sledite ali vodite? Eno in drugo vprašanje je lahko zelo dvorezen meč, razen če ne gre za na primer popolnoma analitično delo oziroma vodstveni kader. Najbolje je, da se izgovorite s tem, da je to odvisno od situacije in naloge ter da je vse odvisno od tega, kaj in kako bo vodilo do najboljših rezultatov podjetja. Najboljša je kombinacija.

9. Kakšno plačo pričakujete? Na koncu običajno sledi tudi vprašanje, povezano s plačilom. Navajeni smo sicer, da plačilo določi delodajalec, pa vendar morate vedeti, koliko ste vi, vaše znanje, izkušnje in delo vredni.

Če je mogoče, se sicer lahko izgovorite in ne odgovorite s številko ter kadrovika spodbudite, da z njo na dan pride on. A če ne, je koristno, da se predhodno pozanimate, kakšne so plače v tej panogi in posebej v tem podjetju. Če boste navedli previsok znesek, ste lahko predragi, če pa prenizkega, pa se lahko zgodi, da boste delali za prenizko plačo.

10. Kdaj bi lahko začeli delati? Idealen odgovor je takoj oziroma ko boste vi želeli. A če ste še vedno zaposleni pri drugem delodajalcu ali imate morebitne druge obveznosti, ki jih morate dokončati, potem morate biti iskreni in povedati točno, kdaj bi lahko nastopili novo delovno mesto. Povejte, da se boste potrudili, da lahko začnete čim prej.

Poleg tega pripravite tudi kratko samopredstavitev ter kakšno vprašanje, ki ga želite zastaviti delodajalcu.

Ne spreglejte