Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
11.31

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

4

Natisni članek

župani lokalne volitve 2018 soočenje

Četrtek, 8. 11. 2018, 11.31

5 let, 5 mesecev

Soočenje v Mariboru: Franc Kangler in Lidija Divjak Mirnik

Soočenje v Mariboru: Naravne danosti regije so premalo izkoriščene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

4

Potem ko smo včeraj v okviru projekta Župani na kavi v živo prenašali soočenje kandidatov za župana Kopra, je bil danes na vrsti Maribor. Na kavi sta se soočila Franc Kangler in Lidija Divjak Mirnik.

Prvi krog soočenja kandidatov za župane treh največjih slovenskih mest v okviru projekta Župani na kavi se je začel včeraj. V Kopru sta svoja mnenja in poglede soočila nekdanji prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič in koprski občinski svetnik Aleš Bržan, ki v največjem mestu na Obali kandidirata za županski stolček.

Gašpar Gašpar Mišič Aleš Bržan
Novice Soočenje županskih kandidatov v Kopru: Na kavi Mišič in Bržan #video
V Ljubljani se je Anže Logar soočenju odpovedal, Zoran Janković soočenja še ni potrdil, Smiljan Mekicar tako še čaka na odgovor, s kom bo spil kavo (dan in uro soočenja bomo sporočili naknadno).

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je na soočenju, ki ga je vodil novinar Planet TV Marko Gregorc, spomnil, da je z županskega stolčka pred šestimi leti odstopil zato, ker je prejel informacije, da so vstajniki želeli ubiti policista. Za vnovično kandidaturo se je odločil zato, ker mu ni vseeno za Maribor. O porazu na letošnjih volitvah ne razmišlja.

Zdajšnja poslanka državnega zbora in mariborska občinska svetnica Lidija Divjak Mirnik je dejala, da je skrajni čas, da Maribor začne voditi ženska. Prepričana je, da lahko dosti bolj uspešno vodi občino, kot njena dva predhodnika, ki kandidirata tudi letos.

"Mariborčani umirajo prej kot Ljubljančani"

Dejala je, da sedanji župan Andrej Fištravec ni bil kos svoji nalogi. "Znal je poslušati, ni pa se znal odločati," je poudarila. Kanglerjevemu vodenja mesta pa je očitala pomanjkanje dialoga in da se je v času svojega mandata prevečkrat obnašal kot šerif.

Na to se je odzval Kangler, ki je pojasnil, da se je tudi zaradi njegovega načina vodenja v mestni upravi trdo delalo in ob tem naštel številne dosežke. Kot krivca za rivalstvo med Mariborom in Ljubljano je označil državno politiko, ki premalo pozornosti posveča vzhodnemu delu države. "Mariborčani umiramo pet let prej kot Ljubljančani, ker je kakovost življenja tu toliko slabša," je ponazoril.

Divjak Mirnikova meni, da spreminjanje mentalitete Maribora ni mogoče, lahko pa spremenijo način dela.

Kaj narediti z osrednjo mestno knjižnico?

Divjak Mirnikova zagovarja, da mariborska knjižnica ostane na sedanji lokaciji, nujno pa jo je potrebno prenoviti. V primeru izvolitve namerava z deli pričeti prihodnje leto, končana pa bi lahko bila leto kasneje.

Kangler opozarja, da knjižnice ni mogoče zgraditi oziroma prenoviti do leta 2020. Sam bi jo zgradil v štirih letih.

Mariborska županska kandidata Franc Kangler in Lidija Divjak Mirnik stavita na razvoj turizma. Poudarjata, da so naravne danosti regije premalo izkoriščene. | Foto: Planet TV Mariborska županska kandidata Franc Kangler in Lidija Divjak Mirnik stavita na razvoj turizma. Poudarjata, da so naravne danosti regije premalo izkoriščene. Foto: Planet TV Oba sogovornika močno stavita na razvoj turizma. Poudarjata, da so naravne danosti regije premalo izkoriščene.

Glede na črno postavljenega plavajočega odra na Lentu Kangler meni, da bi ta moral ostati in predstavljati dodano vrednost Maribora. Da je sicer nujna celovita revitalizacija obrežja Drave, ki je še vedno enako kot pred pol stoletja, se strinjata oba kandidata.

Na vprašanje ali bi Kangler kot župan dovolil koncert hrvaškega domoljubnega pevca Thompsona v Mariboru odgovarja, da se s pevcem tudi osebno poznata in nima nobenih zadržkov do njegovega nastopa. Divjak Mirnikova sicer poudarja, da obsoja vsakršno nasilje, a ljudje lahko poslušajo kar želijo.

Oba kandidata sta brez zadržkov pri sklepanju zakonskih zvez istospolnih partnerjev.

Kateri od kandidatov naj se na kavi dobi z aktualnim županom Andrejem Fištravcem?

  • Franc Kangler
    19,88 %
    101 glasov
  • Lidija Divjak Mirnik
    80,12 %
    407 glasov
Oddanih 508 glasov

Zmagovalci se bodo po novi anketi soočili še z aktualnim županom

Po soočenjih bomo objavili anketo, v kateri boste lahko v drugem krogu glasovali za favorita, ki se bo, po vašem mnenju, v pogovoru najbolje odrezal.

Župani denar
Novice Koliko bodo kandidati za župane zapravili za volitve?

Ker je smiselno, da svoja stališča zagovarjajo tudi aktualni župani vseh treh mest, se bodo zmagovalci soočenja oziroma drugega kroga glasovanja kasneje soočili še z aktualnim županom mesta, v katerem kandidirajo.

Ne spreglejte