SiolNET. Novice Kartoteka
3,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ohranili skoraj 300 tisoč služb, pomoč tudi samozaposlenim #video

3,24

termometer

Peti protikoronski sveženj, ki ga je včeraj sprejela vlada, prinaša nov nabor ukrepov za omilitev epidemije novega koronavirusa oziroma njenih posledic. Med drugim ta predvideva začasno pomoč za izgubljen dohodek samozaposlenim v obliki mesečnega temeljnega dohodka in podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma do konca leta.

V tem svežnju se vlada osredotoča na nekaj najpomembnejših področij: trg dela, socialno varstvo, zdravstvo, v njem so tudi ukrepi s področja vzgoje in šolstva, kmetijstva in infrastrukture, je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Šolski primer dobrih in učinkovitih ukrepov

"V pol leta je bilo sprejetih veliko ukrepov za omilitev posledic in preprečevanje širjenja okužb. Covid-19 je pustil in še vedno pušča posledice na vseh področjih, zato je ključno, da se na te posledice odzivamo učinkovito in pravočasno," je povedal minister. Dodal je, da so mu evropski kolegi izrazili jasna priznanja, da so bili ukrepi, ki smo jih sprejemali v Sloveniji, šolski primer dobrih in učinkovitih ukrepov.

Z ukrepi ohranili skoraj 300 tisoč delovnih mest

"Z ukrepi za zaščito trga dela smo ohranili skoraj 300 tisoč delovnih mest. To je izjemno pomembno za preprečitev hujših posledic za trg dela. Število brezposelnih upada," je dejal. Dodal je, da ta peti sveženj ukrepov podaljšuje že veljavne nujno potrebne ukrepe ter tudi uvaja nove ukrepe, ki v ospredje postavljajo ohranitev delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom na vseh področjih.

Podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma do konca leta

Minister je dejal, da so s socialnimi partnerji uskladili 80 odstotkov ukrepov na področju dela, socialnega varstva, zdravstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva in prehrane ter infrastrukture.

Minister je naštel nekaj ukrepov, ki jih predvideva nov sveženj:

- Podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma do konca leta za vse panoge, pri čemer bodo do ukrepa upravičeni tisti delodajalci, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 30 odstotkov glede na leto 2019.

- Od 1. septembra bo mogoče uveljavljati 80-odstotno nadomestilo (prej 50 odstotkov) v primeru odsotnosti z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile (karantena otroka).

- Samozaposlenim začasna pomoč za izgubljen dohodek v obliki mesečnega temeljnega dohodka v višini 1.100 evrov.

- V domovih za starejše in pri preostalih izvajalcih socialnovarstvenih storitev in zdravstvenih dejavnosti PKP5 omogoča začasno razporeditev zaposlenih. Uvajajo se dodatek za neposredno delo z uporabniki v sivih in rdečih conah.

- Za zagotavljanje finančne vzdržnosti domov za starejše PKP5 uvaja ukrepe financiranja zaščitne opreme za izvajanje ukrepov omejevanja okužb z novim koronavirusom, kritje stroška izpada prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet itd.

- PKP5 uvaja možnost odsotnosti z delovnega mesta do tri delovne dni zaradi bolezni, brez potrdila osebnega zdravnika.

- PKP5 zagotavlja financiranje zaščitne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov, oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene, ureditev vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo itd.

V sredo 122 novih okužb, dva bolnika umrla

V Sloveniji so v sredo ob 2.848 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 122 ljudeh. V bolnišnici se zdravi 63 bolnikov, od tega 13 na intenzivni negi. Včeraj sta umrla dva bolnika z boleznijo covid-19. V domačo oskrbo so v sredo odpustili devet ljudi.

koronavirus, koronavirus splošno covid19 covid-19 Novice V Sloveniji v sredo 122 okužb #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin