Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZOTKS

Četrtek, 25. 9. 2014, 11.27

8 let

"Všeč mi je, ker moram logično razmišljati" (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko odstraniš nemogoče, je tisto, kar ostane, če je še tako neverjetno, zagotovo resnica. Na način, ki ga je opisal Sherlock Holmes, se je več kot 33.500 mladih lotilo reševanja nalog iz logike.

Na več ko 450 osnovnih in srednjih šolah je potekalo že 29. šolsko tekmovanje iz znanja logike za učence in dijake.

Štirje tipi nalog Tekmovali so otroci od prvega do devetega razreda osnovnih šol in dijaki vseh štirih letnikov. Vsaka tekmovalna skupina je prejela polo s štirimi različnimi nalogami. Članica Komisije ZOTKS za logiko Gabrijela Hladnik je letošnje naloge šolskega tekmovanja opisala takole:

"Naloge na šolskem tekmovanju so običajno precej klasične. Ena naloga je praviloma z izjavami, letos je to naloga Svet Tarskega, kjer morajo tekmovalci ugotoviti pravilnost izjav glede na dano sliko z liki. Pri tej nalogi gre za preverjanje znanja izjavne – matematične logike."

Einsteinova uganka "Drugi tip naloge tekmovalci poznajo pod imenom naloga s tabelo, pri kateri je treba iz danih trditev z logičnim sklepanjem ugotoviti, kaj spada skupaj. Na svetu najbolj znana taka naloga je t. i. Einsteinova uganka." "Tretji tip naloge so razne variacije na temo razporejanja, letos so to naloge s stanovanji, kjer dobimo sliko prereza večstanovanjske hiše in moramo iz danih trditev ugotoviti, kje kdo živi, in pa naloge s šotori, ko moramo iz števil ob robu mreže sklepati, na katerih kvadratkih v mreži so postavljeni šotori."

Nove lingvistične naloge "Zadnji tip pa so lingvistične naloge. Te so postale stalnica na vseh tekmovanjih, odkar sodelujemo na mednarodni lingvistični olimpijadi, saj so tudi eno izmed glavnih meril za izbor tekmovalcev. Izmed lingvističnih nalog na šolskem tekmovanju je letos meni najljubša naloga Shenzhen, kjer dobimo zemljevid podzemne železnice v kitajščini in nekaj imen postaj v latinici, nato pa moramo s sklepanjem in primerjanjem kitajskih pismenk ugotoviti, za katere postaje gre."

Da bi preverili, kako so se osnovnošolci spopadli z nalogami, smo obiskali Osnovno šolo Milana Šuštaršiča in iz nekaj izjav ugotovili, da so bile naloge za večino zmerno težke, ugotovili pa smo tudi, da otroci, ki tekmujejo v logiki, tekmujejo še v kakšnem drugem šolskem tekmovanju ter da večina v višjih razredih tekmuje zato, da dobi priznanja in dodatne točke, s katerimi se lažje vpiše na določene srednje šole.

Žan iz devetega razreda tekmuje že dolga leta in "nočem prekiniti te tradicije. Všeč mi je, ker je treba uporabiti možgane in logično razmišljati. Lani sem že bil na državnem tekmovanju in upam, da se tja uvrstim tudi letos. Naloge so bile različnih težavnostnih stopenj, malce me je strah, ker so se mi nekatere zdele lahke – ponavadi je tako, da če je nekaj prelahko, potem delaš narobe."

Sara in Anja, prav tako iz devetega razreda, radi spoznavata nove stvari in logika je nekaj novega. Ana dodaja: "Tekmujem, ker se kaj novega naučim, škoditi mi zagotovo ne more."

Luka iz sedmega razreda tekmuje, ker se že bori za dodatne točke, letos si želi uvrstiti na državno tekmovanje: "Tekmujem, ker mi je všeč, ker sem bil lani najboljši, a nisem mogel na državno tekmovanje, ker ga v šestem razredu še ni. Upam pa, da bom letos lahko šel. Poleg tega se mi vsako priznanje šteje za naprej."

Za priznanje in točke tekmujeta Maja in Neda: "Tekmujem zato, da bi dobila priznanje in da bi imela v šoli boljši uspeh," priznava Nida.

O tem, kako se včasih nekaj težkega spremeni v izvedljivo, sta spregovorili Špela in Tija iz šestega razreda."Najprej se ti zdi kakšna naloga težka in jo preskočiš, a ko se vrneš nazaj, dobiš novo idejo," pove Špela, Tia pa doda: "Naloge te včasih med prvim branjem zmedejo, a ko jih večkrat prebereš, dobiš rešitev."

Otroci s pomočjo tekmovanja iz logike tako izboljšujejo logično razmišljanje in odločanje, kar sta med najpomembnejšimi sposobnostmi in veščinami sodobnega človeka na vseh področjih dela in življenja.

Ne spreglejte