SiolNET. Novice Gospodarstvo
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Turizem v letu 2017 v EU

Slovenski turistični bum: po rasti prehitevamo Evropo

1,58

termometer

Turizem
Foto: STA

Eurostat je podal prve ocene o številu turističnih prenočitev v članicah EU za leto 2017. Za Slovenijo je turistično zelo uspešno leto, saj se je število vseh turističnih prenočitev bolj kot v Sloveniji povečalo le v Latviji. Pri nas pa se je v primerjavi s preostalimi članicami EU najbolj povečalo število prenočitev tujih turistov.

Eurostat je objavil preliminarne številke o turističnih prenočitvah oziroma prenočitvah v turističnih objektih. Številke še niso dokončne, nekatere vrednosti so nastale po ocenah.

Slovenija rekordna

Po številkah Eurostata Slovenija še nikoli v svoji zgodovini ni imela takšnega števila turističnih prenočitev. V letu 2017 je bilo v Sloveniji 11,9 milijona turističnih prenočitev, kar pomeni 11,3-odstotno letno rast prenočitev. To je več kot enkrat višja rast prenočitev od ocenjene povprečne rasti prenočitev v območju EU. Edina članica z višjo rastjo števila prenočitev od Slovenije je Latvija.

Dve tretjini vseh prenočitev v Sloveniji ustvarijo turisti iz tujine. Število prenočitev tujih gostov se je med članicami EU najbolj povečalo v Sloveniji. Slovenija je imela tudi nadpovprečno rast prenočitev domačih gostov. Najbolj med članicami EU se je v Sloveniji povečalo tudi število prenočitev v hotelih (in podobnih turističnih objektih) in kampih (skupaj s parki za avtodome in prikolice).

K dobrim rezultatom na področju turističnih prenočitev v Sloveniji so največ pripomogle:

  • 32,6-odstotna rast prenočitev domačih turistov v kampih in parkih (za avtodome in prikolice),
  • 19,5-odstotna rast prenočitev tujih turistov v počitniških objektih in preostalih objektih za krajše bivanje,
  • 10,8-odstotna rast prenočitev tujih turistov v hotelih in podobnih nastanitvenih objektih.
 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin