Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
25. 2. 2014,
12.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mark Zuckerberg Facebook WhatsApp

Torek, 25. 2. 2014, 12.52

8 let

Zuckerberg: WhatsApp je vreden več kot 19 milijard dolarjev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg se te dni mudi na sejmu MWC 2014 v Barceloni. Na včerajšnjem predavanju se je dotaknil WhatsAppa, Snapchata in iniciative Internet.org.

Prejšnji teden je v poslovnih in tehnoloških krogih završalo po objavi novice, da je Facebook pod svoje okrilje za kar 19 milijard ameriških dolarjev vzel WhatsApp, ponudnika instantnega sporočanja na mobilnih telefonih. "Gospod Facebook" Mark Zuckerberg je prevzem pokomentiral na včerajšnjem večernem nagovoru na kongresu mobilne telefonije v Barceloni. "Iskreno menim, da je WhatsApp vreden veliko več kot znesek, ki smo ga zanj odšteli. Na svetu je zelo malo storitev, ki povezujejo milijardo ali več ljudi – WhatsApp bo z našo pomočjo na dobri poti, da postane ena izmed njih," je prepričanje o pravilnosti pregrešno drage poteze izrazil Zuckerberg.

Internet.org – internet v vsako vas na robu civilizacije Zuckerberg je največ besed včeraj sicer namenil iniciativi Internet.org, s katero želi omrežiti milijarde potencialnih uporabnikov interneta v državah tretjega sveta, kjer so spletne storitve predrage, obstoječa mrežna struktura pa nezadostna oziroma celo neobstoječa.

"Največja ovira ni posedovanje dovolj zmogljive naprave, naj bo to osebni računalnik ali osnovni model pametnega telefona, temveč cena dostopanja do interneta," pravi Zuckerberg. Vizija projekta Internet.org, ki mu načeluje Facebook, je vzpostavitev za internetne linije neobremenilnega omrežja, prek katerega bi vsakdo lahko dostopal do temeljnih informacij in storitev, povezanih z zdravstvom, financami in obveščenostjo o dogajanju drugod po svetu, pa seveda tudi do Facebooka in Wikipedie.

Mark, kako pa kaj Snapchat? Na provokativno vprašanje voditeljev včerajšnje večerne prireditve se je Zuckerberg, ki je 23-letnemu kreatorju fotografske aplikacije Snapchat Evanu Spieglu za odkup podjetja novembra lani pred nosom pomahal s kar tremi milijardami ameriških dolarjev, ta pa je ponudbo zavrnil, odzval zelo mirno. "Ali se bom kmalu znova približal Snapchatu? Ne bi rekel – ko za novo pridobitev zapraviš 19 milijard dolarjev, imaš tovrstnih nakupov lep čas dovolj."

Ne spreglejte