Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
14.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Instagram Facebook Matic Tomšič

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 14.06

6 let, 7 mesecev

Zakaj je na Instagramu nenadoma toliko oglasov?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uporabniki družbenega omrežja Instagram med pregledovanjem aktualnih fotografij profilov, ki jim sledijo, v zadnjem času vse pogosteje naletijo na oglasne objave.

Za to je kriv Facebook. Korporacija Marka Zuckerberga, ki ima v lasti Instagram, želi svetovnim blagovnim znamkam z vseh področij ponuditi drugo največjo platformo za digitalno oglaševanje in s tem za ovratnik dihati Googlu, piše Huffington Post.

Milijardni potencial deljenja fotografij Pri Facebooku so pred dvema mesecema v objavi za javnost sporočili, da so začeli komercializacijo Instagrama. Da bi se ognili nejevolji uporabnikov, so oglasne vsebine začeli prikazovati v omejenem obsegu. Uporabnik, ki sledi stotim profilom, tako v povprečju vidi eno ali dve dnevno. Prikazani oglasi niso nujno s področij, ki na Instagramu sicer zanimajo uporabnika.

V oglaševanju na Instagramu je seveda ogromno potencialnega prihodka, česar se pri Facebooku dobro zavedajo. Platforma ima 400 milijonov uporabnikov oziroma kar 100 milijonov več od Twitterja. Po podatkih analitičnega podjetja eMarketer naj bi podjetja za oglaševanje blagovnih znamk na Instagramu leta 2016 zapravila poldrugo milijardo evrov oziroma skoraj 200 odstotkov več kot letos.

Facebook ne razkriva, koliko oglaševalskega denarja "kapne" na račun Instagrama Facebook večino prihodkov ustvari s prodajo oglasnega prostora na družbenem omrežju. V objavi četrtletnih poslovnih rezultatov prejšnji teden so razkrili, da so v tretjem četrtletju 2015 ustvarili 4,5 milijarde ameriških dolarjev (4,17 milijarde evrov) prihodkov in skoraj 900 milijonov dolarjev (835 milijonov evrov) dobička.

V poročilu o poslovni uspešnosti so pri Facebooku še zapisali, da večji del uporabnikov do Facebooka dostopa prek mobilnih naprav. Kar 78-odstotni delež prihodkov od oglaševanja Facebook ustvari na račun mobilne različice svojega družbenega omrežja. Kolikšen delež prispeva Instagram, ni znano.

Družbeno omrežje Facebook ima sicer že 1,55 milijarde rednih mesečnih uporabnikov, vsak dan pa ga uporablja 1,1 milijarde ljudi.

Ne spreglejte