Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
8. 7. 2014,
12.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

podjetništvo Dropbox Matic Tomšič

Torek, 8. 7. 2014, 12.32

6 let, 7 mesecev

Zakaj bi morali vsi podjetniki stopiti na oblak

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Shranjevanje podatkov v oblak je aktualno že nekaj let, precej podjetij v sektorju IT pa svoje digitalne lastnine v varstvo še vedno ne želi zaupati ponudnikom oblačnih storitev. Zakaj bi jo morali?

Spravilo podatkov na lokalne medije se je ob zadnjem prelomu desetletja začelo umikati shranjevanju informacij v oblak. Ponudniki oblačnih storitev so se pojavili kot gobe po dežju. Nov način skladiščenja in upravljanja s podatki so hitro začela uporabljati številna srednja in manjša tehnološka podjetja, saj oblak ponuja številne pomembne prednosti. Katere so najbolj praktične?

Zdesetkani stroški za vzdrževanje in nadgradnjo računalniške opreme V sodobnem podjetju je redno nadgrajevanje računalniške in tehnološke infrastrukture, ki je namenjena skladiščenju podatkov, neizogibno. Oblak lahko takšne izdatke zmanjša na minimum, saj so vsi poslovni podatki z njim shranjeni na oddaljenem strežniku.

Naročnina na storitev oblačne shrambe je pri večini najboljših ponudnikov (Just Cloud, Live Drive, Zip Cloud) razmeroma poceni, omogočajo pa letna, mesečna ali celo tedenska obročna plačila.

Konec skrbi zaradi morebitne izgube podatkov Če so pomembni službeni biti in bajti lokalizirani na računalnikih podjetja, jih lahko ogrozijo nepredvideni dogodki, kot so poplave ali požari. Tega tveganja z uporabo storitev shranjevanja v oblak ni, saj so vsi podatki virtualizirani, kar pomeni, da jim fizični dejavniki ne morejo več do živega. Oblačne shrambe so obenem zaščitene s kompleksno enkripcijo in geslom – do njih lahko dostopa samo lastnik uporabniškega računa.

Mobilnost Ena večjih prednosti oblaka je tudi dostopanje do poslovnih podatkov kjerkoli in kadarkoli. To pomeni, da lahko delo nemoteno poteka od doma ali z druge oddaljene lokacije, pisarniški prostori so pravzaprav odveč.

Številni ponudniki oblačnih storitev ponujajo tudi stalno sinhronizacijo podatkov med z uporabniškim računom povezanimi napravami – namiznimi in prenosnimi računalniki, tablicami in mobilnimi telefoni.

Ne spreglejte