Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nadlegovanje aplikacija

Sreda, 21. 8. 2013, 13.48

8 let

Z aplikacijo nad nadlegovanje na ulici?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ženske na ulicah New Yorka si bodo očitno lahko oddahnile. Aplikacija Hollaback jim obljublja, da bo nadlegovanje spravila z ulic.

Sliši se precej obetavno, predvsem pa preveč preprosto. Kakorkoli, njen namen je spremeniti, izkoreniniti nadlegovanje, ko nadlegovalec ob dominiranju nad žrtvijo slednjo ustrahuje in ji vzbuja neprijetne občutke. Orožje, s katerim bi lahko naredili temu konec, je tisto, ki ga ima skorajda vsak(a) v žepu ali torbici – mobilni telefon. Z njim uporabnik – žrtev ali pa očividec – dokumentira, locira in deli svojo zgodbo nadlegovanja na ulici. Hollaback je aplikacija sicer istoimenskega gibanja, ki teži h koncu uličnega nadlegovanja, ki so ga podprli številni lokalni aktivisti na svetu, ter razumevanju te nič kaj prijetne situacije za žrtev.

Anonimna prijava incidenta Newyorški mestni svet je celo doniral 20 tisoč dolarjev za razvoj razširjene različice aplikacije, s čimer daje občutek, da si poleg kriminala želi spraviti z ulic tudi nadlegovanje. Aplikacija je dostopna tako za iPhone kot tudi za naprave z OS Android. Žrtev lahko povsem anonimno prijavi incident z le nekaj kliki. S tem se ne ustvarja nikakršno policijsko poročilo, dodajo iz gibanja Hollaback, ki že vse od leta 2005 združuje somišljenike, ki stremijo k temu, da je treba uličnemu nasilju za vedno narediti konec, lahko pa podatke o nadlegovanju posredujejo mestnemu svetu New Yorka.

Incident "lokalizirajo" Uporabnik vnese zgodbo in jo z gumbom za lokacijo "postavi" na zemljevid. Vnese lahko tudi fotografijo, ki bo dala dodatno vrednost incidentu, a le ta ni nujna. Aplikacija nato od uporabnika zahteva identifikacijo tipa nadlegovanja – verbalno nasilje, zasledovanje, homofobija, rasizem, javna masturbacija in drugo –, ter podatek, ali je uporabnik žrtev ali očividec. Potem ko uporabnik pošlje kratke podatke o incidentu, prejme še elektronsko sporočilo, ki ga naproša, naj opiše celotno zgodbo, s čimer pomaga gibanju Hollaback za popolnejše podatke.

Žrtve največkrat ženske in LGBT osebe Hollback stremi h koncu uličnega nadlegovanja, ki je postal prava epidemija ne le v New Yorku, temveč tudi v drugih večjih mestih. K projektu se je nedavno priključila tudi Bosna in Hercegovina – zelo aktivni so tudi že Hrvati –, od koder prihajajo vesti, da so v kar 91 odstotkih žrtve nadlegovanj – naj si gre za žvižganje, vulgarne komentarje, otipavanje ali drgnjenje ob intimne predele telesa – ženske in LGBT (lezbijke, geji, biseksualci in trans osebe) osebe.

Ne spreglejte