Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
14. 3. 2022,
8.14

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

22

Natisni članek

sankcije letalski promet civilno letalstvo Aeroflot Rusija

Ponedeljek, 14. 3. 2022, 8.14

2 leti, 1 mesec

Nov udarec za rusko civilno letalstvo

Večina civilnih letal ruskih družb ostala brez dovoljenj za letenje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

22

Aeroflot | Velik del letal, ki jih ruske letalske družbe najemajo, in tudi znaten del tistih, ki so v njihovi lasti, so registrirana na Bermudskih otokih. | Foto Guliver Image

Velik del letal, ki jih ruske letalske družbe najemajo, in tudi znaten del tistih, ki so v njihovi lasti, so registrirana na Bermudskih otokih.

Foto: Guliver Image

Država, v kateri je registrirana večina civilnih letal, ki jih uporabljajo ruski prevozniki, je ukinila tehnična spričevala za njihova letala zaradi pomislekov glede zagotavljanja primernega vzdrževanja v obdobju sankcij proti Ruski federaciji.

Velik del letal, ki jih ruske letalske družbe najemajo, in tudi znaten del tistih, ki so v njihovi lasti, so registrirana na Bermudskih otokih. Uprava za civilno letalstvo pa je tem letalom ukinila dovoljenja in potrebna tehnična spričevala – menijo namreč, da zaradi sankcij in posledično omejenega ali nemogočega dostopa do potrebnih dobrin ruskim letalskim družbe ne morejo več zanesljivo odobriti tehnične brezhibnosti.

Na Bermudih registrirana večina civilnih letal ruskih prevoznikov

Odločitev se nanaša na 745 letal, ki jih uporabljajo ruske letalske družbe in jih večinoma, 713, najemajo od irskih najemodajalcev. To je levji delež od malo manj kot tisoč civilnih letal, ki jih najemajo ruske letalske družbe ali so v njihovi lasti.

Airbus A350 Finnair
Avtomoto Poslovna in okoljska katastrofa? Letalske direktorje grabi panika.

Že pred začetkom vojne so lastniki teh letal, namenjenih najemu ruskim letalskim družbam, svoja letala raje registrirali v tej otoški državi, kar so večinoma utemeljevali z nezanesljivostjo in negotovostjo ruskega pravnega sistema.

"Mednarodne sankcije letalski panogi so pomembno vplivale na zmožnost vzdrževanja varnostnega nadzora letal, ki jih upravljajo ruske letalske družbe in so registrirana v bermudskem registru," so med drugim zapisali pri bermudski upravi za civilno letalstvo v uradnem pojasnilu svoje odločitve. Brez tega dovoljenja letala preprosto ne bi smela poleteti.

Pospešeni vpis v ruski register

Že pred sprejemom te odločitve so ruske oblasti pospešeno začele registrirati svoja in najeta letala  v ruskem registru. Samo v zadnjih dveh tednih so v ruski register vpisali 180 novih civilnih letal, so navedbe ruskih prometnih oblasti povzeli na letalskem portalu Simple Flying. Za ta prepis so po nujnem postopku oblikovali ustrezno zakonodajo, ki veleva, da je letala, ki jih ruske letalske družbe najemajo, mogoče vknjižiti kot lastnino teh ruskih družb, med drugim poroča Reuters.

Procesor
Novice Vse razsežnosti (kibernetske) vojne – kdo bo najbolj nastradal?

Med tako preregistriranimi letali so tudi nova letala Airbus A350 največjega ruskega prevoznika Aeroflot, ki pa je zaradi številnih omejitev uporabe zračnega prostora drugih držav že pred dnevi svoje polete omejil le na domača in beloruska letališča.

Do delov mimo sankcij po ovinkih

Zaradi prepovedi izvoza letal in pripadajoče opreme proizvajalcev Airbus in Boeing so ruski letalski prevozniki ostali brez dostopa do delov in tehnologije za sprotno zagotavljanje letalske ustreznosti svoje flote. Ruski letalski prevozniki so zdaj v podobnih razmerah, kot so bili v obdobju Sovjetske zveze ali kot so zdaj prevozniki iz Severne Koreje ali Irana.

Moskva zato pospešeno išče načine, pravzaprav obvoze, kako bi vendarle lahko pridobili te dele. Valerij Kudinov, prvi mož odseka za letalsko varnost pri ruskem letalskem regulatorju, ne skriva ambicij, da bi to dosegli prek posrednega uvoza iz držav, ki Ruski federaciji niso uvedle sankcij. Kot mogoči kandidatki omenja Turčijo in Indijo, a je tudi veliko bližje nam vsaj ena država, ki bi zaradi neprekinjenih odnosov z Rusijo lahko izkoristila to "poslovno priložnost".

Air Serbia
Avtomoto Kako Srbi služijo zaradi ruske invazije v Ukrajino

Lastniki letal prepuščeni na milost in nemilost Rusije

Ruske letalske družbe so ukinile vse polete zunaj Rusije in Belorusije, ne le zaradi omejitev zračnega prostora, temveč tudi da se izognejo zaplembam letal, ki jih najemajo, če bi ta pristala nekje v Evropi ali Severni Ameriki. Ocenjena vrednost teh letal se približuje desetim milijardam evrov.

Lastniki teh letal se bojijo, da jih ne bodo nikoli več videli. Do zdaj jim je z zaplembo na letališčih zunaj Ruske federacije uspelo rešiti le 24 letal, ruske letalske družbe pa imajo gluha ušesa za zahteve lastnikov po vrnitvi teh letal. Očitno bodo za povrnitev svoje lastnine povsem prepuščeni na milost in nemilost ruskih oblasti in njenih letalskih družb.

Dokaz temu je Kudinova izjava, da bodo "del flote vrnili, a bodo letalske družbe same odločale, kaj in kdaj bodo vračali".

Ne spreglejte