Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Microsoft

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 11.03

8 let

V puščavi odkrili na tisoče izvodov Atarijevih iger iz osemdesetih

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški gradbeni delavci so v puščavi Nove Mehike po 30 letih našli "Atarijev zaklad", ki je dolgo veljal za urbano legendo. Pod peskom se je namreč kar trlo iger in igralne opreme.

Podjetje Atari je v 70. in začetku 80. let prejšnjega stoletja veljalo tako za pionirja kot za eminenco na področju igralnih postaj na žetone, domačih igralnih konzol in iger zanje. V iskanju naslednje uspešnice za svojo dobro prodajano konzolo Atari 2600 so se odločili za potezo, ki se je zdela smiselna – razvoj igre po filmu!

Studiu Universal Pictures so tako spomladi 1982 izkašljali nekaj deset milijonov dolarjev za licenco takrat neverjetno priljubljenega Spielbergovega vesoljčka E.T., igra, ki je izšla še pred božičnimi prazniki istega leta, pa je bila popolna polomija – še danes se redno znajde na tem ali onem seznamu najslabših iger vseh časov. Če jih ne moreš prodati, jih zakoplji Atari je z E.T. pripomogel k začetku krize videoiger v ZDA, ki je trajala med letoma 1983 in 1985. Vrednost trga je zaradi potrošnikov, ki so imeli dovolj zapravljanja za podpovprečne igre, v manj kot dveh letih strmoglavila za skoraj 97 odstotkov in povzročila bankrot številnih razvijalcev in založnikov iger, med katerimi je bil tudi Atari. Ker iger, konzol in pripomočkov zanje ni kupoval praktično nihče, je Atari polne tovornjake neprodanega in razvrednotenega blaga napotil na odpad blizu mesta Alamogordo v ameriški zvezni državi Nova Mehika. Ker so omenjeno odlagališče kmalu zaprli, igre in preostalo kramo pa je prekril pesek, je zato, ker ni bil pravzaprav nikoli uradno potrjen, dogodek postal legenda, legenda pa mit.

No, pred nekaj dnevi so resničnost digitalne pripovedke v ameriški puščavi vendarle najprej potrdile bagerske žlice, nato pa še nekdanji Atarijev sodelavec James Heller, ki je ponovno obiskal nekdanje pokopališče bitov in bajtov. Po Hellerjevih besedah je Atari pred več kot 30 leti v Novi Mehiki zakopal skoraj 750 tisoč iger, levji delež pa sta predstavljala nesrečni E.T. in neuspešna predelava Pac-Mana za konzolo Atari 2600.

Naključja se ne dogajajo Delovni stroji na Atarijeve igre niso naleteli čisto po naključju – prelaganje puščavske zemlje je v sodelovanju z lokalnimi oblastmi namreč organiziral Microsoft, ki snema dokumentarni film o zgodovini in spreminjanju industrije videoiger. Brez omembe enega največjih incidentov pač ne bi šlo!

Ne spreglejte