Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2019,
15.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

videoigra računalniške igre

Ponedeljek, 1. 4. 2019, 15.00

5 let

V Ljubljani svoja vrata igričarjem odprl Stage One – Esports

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Stage One | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

V začetku tega meseca je v Ljubljani svoja vrata igričarjem odprl Stage One – Esports. Gre za bar oziroma klub, v katerem bodo svoje mesto našli tako ljubitelji kave kot tudi navdušenci nad videoigrami. Ker sem tudi sam “gamer” in vedno na lovu za dobro kavo v Ljubljani, sem se na odprtje kluba Stage One – Esports odpravil tudi sam.

Stage One | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Borštnikov trg 2 je lokacija, ki je znana predvsem po sendvičih in kavi ter priljubljena med študenti okoliških fakultet. V začetku tega meseca je v teh prostorih začel delovati tudi klub za igranje ešportnih iger, imenovan Stage One – Esports, ki si prostor deli z že znanim barom. Klub za igranje ešportnih iger je za igranje dobro opremljen. Trenutno ponujajo osem računalnikov, ki jih poganjajo procesorji AMD Ryzen 5 2600X in grafične kartice AMD RX 590 ter imajo 8 GB delovnega pomnilnika. Na voljo je tudi dovolj notranjega pomnilnika in hitra internetna povezava, ki bo potrebna za prenos vse večjih iger. Vsi so prav tako opremljeni s hitrimi monitorji, periferijo Razer, vključno z odličnimi slušalkami in stoli UVI Chair, ki bodo poskrbeli za udobje med večurnim igranjem. Računalniki so tako dovolj zmogljivi za igranje vseh iger, klub pa je primeren za izvajanje turnirjev, treniranje esport igralcev ali pa preprosto zabavo s prijatelji.

Stage One | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Poleg omenjenih računalnikov so nam na voljo tako sodobne konzole kot tudi retro konzole z igrami naše mladosti. Za posebno doživetje sta poskrbela virtualna resničnost (VR – Oculus Rift) in dirkalni sedež, opremljen z volanom in pedali. Dirkanje z avtomobili v videoigri je bilo še zabavnejše, zahvaljujoč ogromni sliki, ki jo je na platno projiciral projektor. Sredi prostora je tudi nekaj miz, za katerimi bomo lahko med igralnimi premori uživali v pijači ali pa igrali namizne igre in karte. Kako drage bodo te izkušnje?

Stage One | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Ura igranja nas bo stala 5 EUR, tri ure 11 EUR oziroma 20 EUR za cel dan. Medtem ko bomo retro konzole igrali brezplačno, nas bo izkušnja virtualne resničnosti stala nekoliko več, in sicer 15 EUR na uro. Cene lahko uporabniki znižamo, če se registriramo in prenesemo aplikacijo Stage One app. Z njeno pomočjo kupimo Stage Coins, s katerim se cena ura igranja zniža na 3 EUR, tri ure na 7 EUR in cel dan na 18 EUR. Bistveno nižja bo tudi cena igranja VR, ki z uporabo Stage Coins znaša 10 EUR na uro. Skupine igralcev lahko prostor najamejo za več ur ali pa ves dan, po želji pa dobijo tudi hrano in prigrizke. Vredno omembe je, da bomo, medtem ko je večina popularnejših iger že nameščenih, tiste manj priljubljene morali prenesti sami, za igranje pa potrebujemo svoj račun (Steam, Origin ipd.).

Stage One | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Stage One – Esports je tako eden izmed redkih, če ne celo edini tak klub oziroma bar v Sloveniji. V preteklosti so podobni klubi že obstajali, vendar so bili popularni predvsem zato, ker nas večina takrat doma ni imela tako zmogljivih računalnikov. Kako uspešen in obiskan bo Stage One – Esports klub v današnjem času, ko ima skoraj vsak svoj računalnik in so ti tudi vse zmogljivejši, pa ostaja vprašanje in nam bo to lahko povedal le čas. Moji vtisi na otvoritvenem dnevu so bili vsekakor pozitivni, saj me je poleg odličnega vzdušja in edinstvenosti, ki jo ponuja lokal, navdušilo tudi medsebojno povezovanje ljubiteljev videoiger. Če mednje spadate tudi vi, vam priporočam obisk.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte