Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
31. 3. 2015,
21.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google YouTube Matic Tomšič

Torek, 31. 3. 2015, 21.45

6 let, 7 mesecev

Tudi tehnološki velikani imajo smisel za humor (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velikani IT-industrije v prvoaprilske potegavščine včasih vložijo več časa in sredstev kot v razvoj novih tehnologij. Katere smo si v zadnjih letih še posebej dobro zapomnili?

Kako iz hišnega ljubljenčka narediti mobilno vročo točko za brezžični internet Avstralski ponudnik internetnih in telekomunikacijskih storitev iiNet je lani predstavil Pet-fi, obesek za pasjo ali mačjo ovratnico, ki deluje kot usmerjevalnik signala Wi-Fi. Kupcem so obljubili neoviran dostop do hitrega brezžičnega interneta, če hišni ljubljenček ne bo oddaljen več kot 30 metrov. Pet-fi bi seveda deloval tudi kot mobilna brezžična dostopna točka, ki bi jo lahko skupaj z muco ali psom vzeli na počitnice. Najboljša funkcija usmerjevalnika Pet-fi, ki je bil seveda prvoaprilska potegavščina (vseeno ji je nasedlo precej ljudi, vznemirila pa je tudi vedno pozorne borce za pravice živali), je bilo polnjenje s kinetično energijo, ki bi jo s premikanjem ustvarjal njegov nosilec.

Konec YouTuba Vodstvo portala YouTube, vodilne spletne strani za deljenje videovsebin, je 31. marca 2013 napovedalo, da začenja iskanje najboljšega videoposnetka vseh časov. Uporabnikom so sporočili, da lahko v tekmovanju s prispevkom sodelujejo do polnoči tistega dne, nato pa naj bi YouTube postal nedostopen do leta 2023. Za analizo vseh videoposnetkov in razglasitev najbolj posrečenega naj bi namreč potrebovali kar deset let.

Loterija v CERN-u Evropska organizacija za jedrske raziskave, znana tudi kot CERN, je 1. aprila 2013 oznanila, da bo deset v njeni loteriji sodelujočih srečnežev (prijaviti se je bilo mogoče na izmišljenem e-naslovu z domeno cern.ch) prejelo novoodkrite Higgsove bozone. S tem so se v organizaciji želeli zahvaliti za povečanje zanimanja za jedrsko fiziko, ki ga je v javnosti spodbudilo prav odkrivanje tako imenovanega "božjega delca".

Vsakomur, ki je pred prvim aprilom leta 2013 gledal poročila, je bilo seveda hitro jasno, da gre za potegavščino. Higgsov bozon je namreč osnovni delec, ki daje maso vsem preostalim delcem, znanstvenikom pa bo pomagal bolje razumeti obstoj materije, ki nas obdaja. Googlov prevajalnik za živali Googlov prevajalnik, ki zmore prevesti mijavkanje in mukanje, je še ena v vrsti številnih Googlovih posrečenih potegavščin. Uporabljati ga naj bi bilo mogoče v obliki aplikacije za pametne telefone z Androidom, ki bi z mikrofonom posnela oglašanje živali in ga v obliki besedila ali pa celo govora prevedla v človeku razumljiv jezik.

Virgin Volcanic in potovanje na Mars za sto dolarjev Družba Virgin britanskega poslovneža Richarda Bransona je pred tremi leti napovedala odprtje podružnice Virgin Volcanic, namenjene turistom, ki želijo obiskati notranjost našega planeta. Z revolucionarnim vozilom VVS1, ki naj bi vzdržalo neizmerne temperature, se naj bi trije potniki spustili v žrelo aktivnega vulkana in potopili v lavo. Kot mogoče destinacije za ognjeniški turizem so v družbi Virgin navedli nekatere najbolj aktivne vulkane na svetu – italijanska Etna in Stromboli, Jasur in Ambrim na otočju Vanuatu ter Tinakulo na Salomonovih otokih.

Spletna turistična agencija Expedia je leta 2009 – seveda za prvi april – vsem uporabnikom ponudila ekskluzivne letalske vozovnice na Mars. Cena? Vsega sto ameriških dolarjev. V podjetju so strankam zatrdili, da bodo s hitrim nakupom vozovnice prihranili več kot tri bilijone (tri tisoč milijard) dolarjev.

Blue – največja izboljšava v zgodovini Googlovega poštnega predala Gmail Iz Googla so pred dvema letoma na veliki zvon obesili novico, da so na novo izumili predal elektronske pošte Gmail. Prelomna novost je bil modro obarvan uporabniški vmesnik. Modri so bili gumbi, modra je bila pisava, modro je bilo celo ozadje. Največja potegavščina? Modrega Gmaila sploh ni bilo mogoče uporabljati.

Prvi april je z Gmailom sicer povezan tudi drugače, a prav nič šaljivo. Danes je 11. obletnica lansiranja elektronske pošte, ki je spremenila obličje svetovnega spleta. Googlov pametni monokel … … ali Google Glass za petičneže. Internetni velikan je Google Glass Solo predstavil kot pametni monokel za plemiško gospodo. Najbrž bi bil zanimiv tudi hipsterjem in preostalim pripadnikom subkultur ulične mode. Google je model Solo opisal kot nosljivo napravo, ki ima vse funkcije pametnih očal Glass, a ima samo eno lečo. Je pa zato, kot so v šaljivi izjavi za javnost zapisali pri Googlu, videti precej bolj kul.

Ponovno vstajenje Nokie 3310 Telefonski nostalgiki so prvega aprila lani za trenutek privzdignili obrvi – Nokia je namreč napovedala razvoj predelave modela 3310, ki bi bil v koraku s časom. V okvir legendarnega telefona, ki ga je ob prelomu tisočletja uporabljal marsikdo, so Finci domnevno stlačili zaslon na dotik, na napravo namestili mobilna Okna in jo opremili s fotoaparatom z 41 megapiksli. Kot je razvidno na spodnji fotografiji, je bila konceptna naprava videti obupno.

Twttr Družbeno omrežje Twitter je pred dvema letoma napovedalo lansiranje hčerinske platforme Twttr, ki naj bi uporabnikom dovoljevala pisanje objav samo s soglasniki. Klasični Twitter naj bi bilo po zagonu Twttrja mogoče uporabljati samo še ob plačilu mesečne naročnine, za katero bi modri ptiček zaračunal pet evrov. Potegavščino je družbeno omrežje med drugim podprlo z domnevno objavo ameriškega predsednika Baracka Obame, za katero pa se je pozneje izkazalo, da je niso natipkali prsti piarovcev enega najvplivnejših mož na svetu.

Ne spreglejte