Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
20. 11. 2015,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pametni telefoni Matic Tomšič

Petek, 20. 11. 2015, 14.51

8 let

To je prihodnost pametnih telefonov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nizozemski Fairphone 2 je eden redkih potrošnikom dostopnih modularnih pametnih telefonov. Razstavi in popravi ga lahko vsak uporabnik, tudi tisti, ki je praktično brez tehničnega znanja.

Fairphone 2 nizozemskega proizvajalca Fairphone je glede na zmogljivost kar soliden pametni telefon. Poganja ga štirijedrni procesor, ima 2 gigabajta pomnilnika RAM, uporabniku ponuja možnost povezave s hitrim mobilnim omrežjem LTE. V prosti prodaji stane nekaj več kot 500 evrov.

A bolj kot to, kaj sestavlja pametni telefon, je pomembno, kako je sestavljen. Fairphone 2 uporabniku namreč omogoča, da ga brez namenskega orodja razstavi na posamezne komponente. Če katera odpove, jo lahko tako zelo preprosto zamenja.

Klasičen sodoben pametni telefon je treba v tem primeru odnesti na servis. Mnogo uporabnikov pametnih telefonov, ki jim je garancija potekla ali pa je napaka oziroma poškodba takšna, da garancije ne morejo uveljavljati, pa raje kupi kar novega. Originalni nadomestni deli za večino pametnih telefonov tudi niso najbolj poceni, zamenjava pa je za nekoga, ki se s tem ne ukvarja pogosto, zapletena.

Najbolj popravljiv pametni telefon na trgu Znana spletna stran iFixit, ki ocenjuje popravljivost sodobne potrošniške elektronike, je Fairphone 2 ocenila z 10/10, najvišjo mogočo oceno, ki jo podeli le redko. "Fairphone 2 je pametni telefon, ki je narejen zato, da ga uporabnik razdre," so zapisali in niso se šalili.

Na vsakem modelu Fairphone 2 je namreč zapisano, da ga je mogoče odpreti. Uporabnik lahko to stori brez posebnega izvijača, brez grelne pištole za topljenje lepila. Komponente v notranjosti so skupaj zložene kot legokocke, na vsaki pa so narisana navodila, kako jo odstraniti. Še posebej preprosto je zamenjati zaslon in baterijo, sestavna dela, ki pri sodobnih pametnih telefonih odpovesta najpogosteje, so zapisali na spletni strani iFixit.

Telefon, ki bo lahko postajal vse boljši Dostopnost šarjenja po komponentah za uporabnika pametnega telefona Fairphone 2 pomeni tudi, da lahko napravo nadgradi s kakovostnejšimi sestavnimi deli. Boljšim zaslonom in fotoaparatom ali večjim pomnilniškim modulom, na primer.

Podjetje Fairphone tega uporabnikom še ne omogoča, so pa javnosti pred časom sporočili, da je njihov razvoj mobilnih telefonov še naprej usmerjen v modularnost. Postati želijo tudi vodilna znamka pametnih telefonov na področju trajnostnih tehnologij in etičnosti proizvodnega procesa.

Ne spreglejte