Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
29. 9. 2015,
11.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google pametni telefoni Apple Matic Tomšič

Torek, 29. 9. 2015, 11.09

6 let, 7 mesecev

To je področje, kjer Google z Applom ne more tekmovati

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lanski pametni telefon Nexus 6 je bil vse prej kot prodajni uspeh, a pri Googlu se še niso vdali. Danes bodo predstavili kar dva nova Nexusa, pa čeprav vedo, da iPhonu 6S ne bosta kos.

Filozofija, ki jo je Google leta 2012 trgu predstavil s pametnim telefonom Nexus 4, je bila preprosta – kupcem za malo denarja ponuditi telefon, ki se brez težav meri z najboljšimi. Supertelefon z nizko ceno je bil zelo dobro sprejet tako med potrošniki kot kritiki. Enako je veljalo za njegovega naslednika Nexus 5, ki je izšel jeseni 2013 in velja za enega najboljših pametnih telefonov zadnjih let. Preizkusili smo ga tudi mi.

Lani pa je Google od svoje filozofije odstopil in za model Nexus 6, ki ga je zanj izdelala Motorola, v ZDA zahteval kar 650 dolarjev (pri nas ni bil na prodaj). To je bilo 300 dolarjev več od Nexusa 5 oziroma približno toliko, kot v ZDA stane novi iPhone. Google je v poslovnih poročilih za 1. in 2. četrtletje 2015 priznal, da je prodaja Nexusa 6 zgolj povprečna in nikakor primerljiva s prodajo predhodnika.

Vračanje h koreninam in zgledovanje po Applu Google naj bi na današnjem dogodku v San Franciscu osvežil ponudbo v liniji Nexus. Kot piše The Verge, se bo zgledoval po Applu in predstavil dva nova pametna telefona, ki bosta simbolizirala tudi delno vrnitev h koreninam.

Nexus 5X s 5,2-palčnim zaslonom, ki ga bo za Google izdelal LG, bo po zmogljivostih primerljiv z najboljšimi pametnimi telefoni lanskega leta, cena pa naj ne bi presegla 400 dolarjev (približno 350 evrov). Nexus 6P, ki ga sestavlja kitajski Huawei, bo letošnji Googlov zastavonoša z najboljšo mogočo strojno opremo (procesor Snapdragon 810, 4 GB pomnilnika RAM, USB-C), najcenejši od treh modelov pa naj bi stal 500 dolarjev (dobrih 440 evrov).

Namen novih naprav ni tekmovanje z Applom in drugimi, temveč širjenje glasu o Googlu in Androidu Pri Googlu se že pred izidom novih pametnih telefonov zavedajo, da na trgu proti modelom "pasme" iPhone 6S ali Samsung Galaxy S6 Edge+ nimata možnosti, v analizi ugotavlja spletna stran Recode. Apple je v prvih treh dneh prodaje telefonov iPhone 6S in 6S Plus do kupcev spravil kar 13 milijonov naprav in izboljšal lanski rekord.

A prvotni namen telefonov Nexus pravzaprav nikoli ni bilo povzročanje prodajne kataklizme, temveč uporabnikom ponuditi prvo platformo za preizkus nove različice operacijskega sistema Android.

Nexus 5X in 6P bosta kot prvi napravi na svetu poganjala različico Marshmallow (oziroma Android M), ki predhodnika Lollipop nadgrajuje s čistejšim in še bolj intuitivnim uporabniškim vmesnikom, hitrejšim in preprostejšim iskanjem vsebin ter še večjo varnostjo.

Kot piše The Economist, ima Google podoben načrt tudi za druge naprave, ki naj bi jih pokazal danes, med drugim izboljšan Chromecast (pripomoček, ki prek izhoda USB vsak "butast" televizor spremeni v pametnega) in Google-fi, novost za pretakanje glasbe s spleta.

Internetni velikan naj namreč ne bi načrtoval bistvenih prihodkov od prodaje strojne opreme, temveč od povečanja časa, ki ga uporabniki preživijo v Googlovih storitvah, predvsem na portalu YouTube. Google večino prihodka namreč ustvari s prodajo oglasov, YouTube pa je ena njegovih glavnih oglaševalskih platform.

Ne spreglejte