Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
10. 10. 2017,
20.05

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Natisni članek

iPhone iPhone 8 test Vtisi Vtisi Apple

Torek, 10. 10. 2017, 20.05

2 meseca, 2 tedna

Test iPhone 8: Z njim zamenjajte šestico, ne sedmice

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

iPhone 8, pametni telefon, iPhone | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Najnovejši iPhone 8 bo privržencem Appla vsekakor všeč. Še toliko bolj, če je vaš trenutni iPhone številka šest ali manj. V kolikor pa ste se z novim pocrkljali že lani, ko je na trg prispela sedmica, se ne spuščajte v nepotrebne stroške.

Lani smo med testom iPhona 7 zapisali, da je to najboljši iPhone do zdaj. V enem letu se ni veliko spremenilo, a to oboževalci "jabučka" že dolgo vedo; da vsakoletni nakup novega iPhona ne prinaša bistvene razlike, le nekaj manjših izboljšav.

Plus in minus novega steklenega zadnjega dela

Tako bi lahko rekli tudi za osmico. Dizajn telefona je zelo podoben predhodniku, z eno večjo razliko: zadnji del telefona je zastekljen, s čimer se Apple morda nostalgično spominja iPhonov 4 in 4S, ki sta bila in sta še vedno zelo zaželena iPhona, ter omogoča brezžično polnjenje.

iPhone 8 je namreč prvi Applov pametni telefon, ki se ga lahko brezžično polni na polnilni postaji, katero pa je potrebno kupiti posebej in je ne dobite v paketu novega telefona. Zanjo bo potrebno odšteti dodatnih 40 evrov, v začetku leta 2018 pa bo Apple na trg poslal še večjo, na kateri bo mogoče polniti več Apple naprav hkrati: poleg telefona še uro Apple Watch in brezžične slušalke AirPods. Večja polnilna postaja naj bi stala približno 150 evrov.

Še dobra informacija: iPhone 8 se lahko polni tudi na preostalih brezžičnih polnilnikih, tudi na Samsungovem, HTC-jevem ...

Manjša polnilna postaja stane 40 evrov in je že na voljo ... | Foto: Reuters Manjša polnilna postaja stane 40 evrov in je že na voljo ... Foto: Reuters

... večja, na kateri se bodo lahko polnile tri naprave, pa prihaja v začetku prihodnjega leta. | Foto: Reuters ... večja, na kateri se bodo lahko polnile tri naprave, pa prihaja v začetku prihodnjega leta. Foto: Reuters

Vendar: zaradi steklenega zadnjega dela se zdi ranljivejši, zato je uporabnika še toliko bolj strah, da mu bo padel iz rok. Nakup dobrega ovitka je tako nujen bolj kot kdajkoli prej. Tudi zato, ker menjava zadnjega stekla ne bo poceni; servis razbitega zadnjega stekla bo zelo zahteven, so nam pojasnili pri iDoktorju, kjer popravljajo Applove izdelke.

So pa še pomirili, da je zadnji del osmice v primerjavi s sedmico trši ter odpornejši proti udarcem, lomljenju in zvitju.

Zdi, da je zaradi zadnjega steklenega dela še ranljivejši, a naj bi bil trpežnejši od sedmice. | Foto: Branka Grbin Zdi, da je zaradi zadnjega steklenega dela še ranljivejši, a naj bi bil trpežnejši od sedmice. Foto: Branka Grbin

Bližnjice, ustvarjene s tršim pritiskom na aplikacijo, omogočajo še hitrejšo uporabo. | Foto: Branka Grbin Bližnjice, ustvarjene s tršim pritiskom na aplikacijo, omogočajo še hitrejšo uporabo. Foto: Branka Grbin

Po sedmici podedoval vse dobre in slabe lastnosti

Zaslon Retina ni bistveno boljši od predhodnika, a nam je všeč vse tisto, kar smo kot dobro ocenili že pri testu sedmice: trši pritisk na določeno aplikacijo (tako imenovani force press) odpre bližnjice, odzivnost tipkovnice je odlična, še posebej ob pisanju in nameščanju alarma (ob preklopu med črkami s strešicami in nameščanjem ure telefon rahlo vibrira), hitrost, odzivnost, preprostost uporabe, zaščita pred vdorom vode ...

Tudi zadnji in sprednji fotoaparat ostajata odlična, zaznali pa smo razliko v videu, posnetim v popolni svetlobi, in tistim v malo manj popolni.

Primer dobrega videa, posnetega z iPhone 8:

Primer slabšega videa:

Pri slabši svetlobi je video zrnast in ne izpade najbolje, ko pa je svetloba boljša, se kamera pri snemanju zelo dobro odreže.

Boljši od sedmice so tudi zvočniki, pri Applu pravijo, da so glasnejši za 25 odstotkov in nudijo bogatejši bas.

Minus baterije in še naprej pogrešan vhod za slušalke

Tako kot pri sedmici nismo najbolj zadovoljni z baterijo, saj se izprazni v slabem dnevu, polni pa zelo počasi, še vedno pa nas moti odsotnost priključka za slušalke. Zraven je sicer priložen pretvornik signala, da z iPhonom povežemo katere koli slušalke, a je stalno prenašanje tega majcenega kabla nadležno.

Če ga izgubimo, smo obsojeni na uporabo priloženih slušalk, za novega pa bo potrebno odšteti 11 evrov. Poleg tega novih slušalk ne moremo uporabljati pri denimo MacBooku, ki nudi samo priključek za starejše slušalke.

Novih slušalk ne morete uporabljati pri drugih Applovih naparavh, če jih imate.  | Foto: Thinkstock Novih slušalk ne morete uporabljati pri drugih Applovih naparavh, če jih imate. Foto: Thinkstock

Mini pretvornik, s katerim lahko na novejših iPhonih poslušate glasbo s starejšimi slušalkami. Če ga izgubite, boste morali za novega odšteti 11 evrov. | Foto: Apple Mini pretvornik, s katerim lahko na novejših iPhonih poslušate glasbo s starejšimi slušalkami. Če ga izgubite, boste morali za novega odšteti 11 evrov. Foto: Apple

Hitrost in iOS 11

K hitrejšemu delovanju veliko pripomore tudi nadgradnja operacijskega sistema iOS, kar dodatno okrepi tudi starejše telefone. Šestica denimo dela čisto solidno, a pri zaslonu Retina je iOS 11 še boljši.

Kaj prinaša iOS 11? Nadzorni center, do katerega pridete s potegom od spodnjega dela zaslona navzgor, je zdaj prilagodljiv posamezniku; vanj lahko dodate aplikacije po želji, vendar ne vseh. Nadzorni center (control centre) lahko svojim potrebam prilagajate v nastavitvah (settings -> control centre -> customise controls), kjer izbirate med aplikacijami, ki so po mnenju Appla primerne za bližnjico.

Nadzorni center po vaši meri. V njem je priročno imeti vsaj alarm, lučko in kamero. | Foto: Branka Grbin Nadzorni center po vaši meri. V njem je priročno imeti vsaj alarm, lučko in kamero. Foto: Branka Grbin

Siri vam z iOS-om 11 lahko zaigra glasbo po vašem okusu. Prositi jo morate le, naj vam zaigra nekaj, kar vam je všeč. Seveda v angleščini: "Siri, play something I like."

Dodali so možnost ustvarjanja fotoutrinkov v živo, s katerimi lahko delate GIF-e, možnost Ne moti pri vožnji, ki zadrži vse opomnike in sporočila za čas vožnje (ustvarite lahko avtomatske odgovore ljudem, da ste trenutno za volanom), in še lažji dostop do iCloudovih datotek.

iPhone 8 iz vseh strani:

Fotogalerija
1 / 5

Fotografije, posnete z iPhonom 8:

Fotogalerija
1 / 8

Pod črto

V kolikor ste zagrizen oboževalec i-naprav, vas verjetno nič ne bo ustavilo pri nakupu novega iPhona, pa čeprav vam trenutno sedmica služi prav dobro. Če pa ste lastnik šestice, po možnosti že malo obtolčene in razmišljate o nakupu novega iPhona, ali pa imate celo starejši model, je osmica dober nakup.

Lastnosti, zaradi katerih nam je iPhone 8 všeč:

- Zelo dober dizajn
- Hitrost in odzivnost
- Zelo dobra sprednja in zadnja kamera

Lastnosti, zaradi katerih nam je iPhone 8 malo manj všeč:

- Občutljiv zadnji stekleni del, ki še povečuje strah pred razbitjem
- Odsotnost vhoda za navadne slušalke
- Baterija, ki zdrži slab dan

Vendar pa prej razmislite o verziji: 8 ali 8 Plus? Če še nikoli niste imeli "pluske", vas bo 8 Plus navdušila še bolj kot navadna osmica. Zakaj, preberite v naslednjih dneh.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ne spreglejte