Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
2. 11. 2022,
15.18

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

računalništvo v oblaku Umetna inteligenca mobilni internet GSM Association Ken Hu 5G Huawei David Wang Global Mobile Broadband Forum MBBF 2022 mobilna širokopasovnost

Sreda, 2. 11. 2022, 15.18

2 meseca, 2 tedna

Mobile Broadband Forum – MBBF 2022 (1.)

Število povezanih naprav leti v nebo, a 5.5G jih bo lahko vse sprejel

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

MBBF 2022, Huawei, 5G, 5.5G, Bangkok | Global Mobile Broadband Forum je priložnost, da si strokovnjaki z vsega sveta izmenjajo izkušnje pri uvedbi mobilnih omrežij pete generacije, a tudi za pogled v prihodnost njihovega nadaljnjega razvoja. | Foto Srdjan Cvjetović

Global Mobile Broadband Forum je priložnost, da si strokovnjaki z vsega sveta izmenjajo izkušnje pri uvedbi mobilnih omrežij pete generacije, a tudi za pogled v prihodnost njihovega nadaljnjega razvoja.

Foto: Srdjan Cvjetović

Ob nastajanju mobilnih omrežij pete generacije nihče ni slutil, kako hitro bo raslo število najrazličnejših naprav, ki se v vsakdanjem življenju, a predvsem v industriji povezujejo v internet. Nastala ozka grla bo odpravil nastajajoči 5.5G, ki prinaša tudi druge prednosti.

Že v svojih domovih imamo danes v internet povezanih veliko več različnih naprav kot pred komaj nekaj leti, v industriji pa je rast števila povezanih naprav še veliko večja.  

Mobilna omrežja pete generacije (5G) so se sicer uspešno spoprijela s številnimi izzivi poslovne in zasebne rabe, a vendarle imajo omejitve glede števila sočasno povezanih naprav, ki ob tako hitri rasti vsega, kar se povezuje v internet, niti niso več tako zelo oddaljene.

MBBF 2021
Novice "5G je prinesel znaten napredek, a tudi nove izzive"

Nove zmogljivosti za višjo kakovost življenja

Še preden bi se to lahko zgodilo, stroka upa na uveljavitev omrežij 5.5G, naslednje vmesne generacije mobilnih komunikacij, katere ena od poglavitnih prednosti bo ravno omogočanje veliko večjega števila sočasno povezanih naprav. To je eno od glavnih sporočil strokovnega srečanja Global Mobile Broadband Forum (MBBF), ki ga letos trinajstič organizira družba Huawei ob močni podpori več strokovnih združenj, med katerimi je tudi združenje GSMA (GSM Association).

Poleg večje zmogljivosti za priključitev naprav 5.5G napoveduje veliko manjše zakasnitve (latence) pri prenosu mobilnih podatkov, kar bo dobrodošlo ne le za končne uporabnike pri uživanju v interaktivnih pretočnih videovsebinah, temveč tudi pri naprednih storitvah telemedicine, izobraževanja, uporabniške podpore in številnih drugih vejah poslovanja, kar prispeva h gospodarskemu razvoju in višanju kakovosti življenja po vsem svetu.

Letošnja, 13. po vrsti, izdaja srečanja Global Mobile Broadband Forum je potekala v Bangkoku, prestolnici Tajske, ki v svetovnem merilu dosega enega od boljših rezultatov pri uvedbi komercialnih omrežij 5G. | Foto: Srdjan Cvjetović Letošnja, 13. po vrsti, izdaja srečanja Global Mobile Broadband Forum je potekala v Bangkoku, prestolnici Tajske, ki v svetovnem merilu dosega enega od boljših rezultatov pri uvedbi komercialnih omrežij 5G. Foto: Srdjan Cvjetović

Omrežja 5.5G, rečejo jim tudi 5G Advanced – napredni 5G, bodo, kot napovedujejo strokovnjaki, vmesni korak do tehnologij šeste generacije, ki naj bi zaživela enkrat do konca tega desetletja.

Najhitrejše uveljavljanje, a še vedno veliko prostora za rast

Čeprav so omrežja 5G najhitreje nastajajoča in rastoča omrežja v zgodovini mobilnih komunikacij, ostaja še vedno veliko priložnosti za poslovno rast, so ugotovili na konferenci, kjer predstavljajo dosežke mobilne širokopasovnosti, a tudi izpostavljajo nujnost nadaljnjega razvoja teh tehnologij.

Dubai, MBBF 2021
Novice Kako bomo pripotovali v Inteligentni svet 2030

Omrežja 5G so namreč do zdaj dosegla (samo) 30 odstotkov svetovnega prebivalstva (za primerjavo, 4G dosega 92 odstotkov svetovnega prebivalstva), tržna vrednost pa je že ob začetku lanskega leta presegla pet odstotkov svetovnega bruto družbenega proizvoda.

Kmalu dosežena prva milijarda

Pričakujejo, da bo do konca leta omrežja 5G uporabljala ena milijarda uporabnikov po vsem svetu. Že več kot tri petine vseh novih mobilnih telefonov podpirajo omrežja 5G, ne le dražji modeli, temveč telefoni vseh cenovnih razredih.

5.5G (še) ni formalni standard, a vendarle obljublja odgovor (tudi) na izzive strmo naraščajočega števila naprav, ki se povezujejo v (mobilni) internet. | Foto: Srdjan Cvjetović 5.5G (še) ni formalni standard, a vendarle obljublja odgovor (tudi) na izzive strmo naraščajočega števila naprav, ki se povezujejo v (mobilni) internet. Foto: Srdjan Cvjetović

Komercialna omrežja 5G je do danes vpeljalo več kot 230 operaterjev po vsem svetu, več kot tri milijone baznih postaj 5G po vsem svetu pa streže več kot 700 milijonom zdajšnjih uporabnikov

Optimizacija za različne skupine uporabnikov

"Omrežja 5G in 5.5G morajo v najbližji prihodnosti postati dostopna vsem in ohraniti svojo vodilno vlogo razvoja, ker omogočajo boljše izkoriščanje vseh potencialov industrije, poslovanja in življenja," je med drugim v uvodnem nastopu poudaril rotirajoči predsednik družbe Huawei Ken Hu.

5G, MBBF 2021
Novice "Operaterji 5G morajo ponuditi več kot zgolj povezljivost"

Trenutno prvi mož Huaweia je izpostavil tudi naloge, ki jih morajo ob tem izpolniti mobilni operaterji. "Poleg širitve pokritosti je pri gradnji omrežij treba imeti v mislih optimizacijo različnih vrst uporabnikov," je povedal in kot primer predstavil kitajske operaterje, ki so optimizirali omrežja za priljubljene storitve pretočnega videa. "Veliko boljša izkušnja gledanja je podvojila obseg podatkovnih prenosov in pospešila prihod novih uporabnikov storitev, ki temeljijo na 5G."

Štirje cilji za bogatejšo izkušnjo

Omrežja 5.5G so tako naslednji korak na tej poti, Hu pa je izpostavil štiri cilje, ki jih poskušajo doseči v sodelovanju z mobilnimi operaterji in drugimi deležniki: hitrost deset gigabitov v sekundi v smeri do uporabnika, hitrost enega gigabita v sekundi v smeri od uporabnika, podpora za sto milijard povezav in, kot jo imenujejo, pristna (nativna) inteligenca – povezovanje z oblačnimi storitvami in umetno inteligenco z namenom ustvarjanja naprednih storitev za povsem drugačno in bogatejšo izkušnjo tako v poslovnem kot zasebnem življenju.

Na poti v inteligentni svet, ki ga poganja tehnološki razvoj mobilnih omrežij, se bodo mobilni operaterji morali preleviti iz ponudnikov povezljivosti v ponudnike celovitih storitev. | Foto: Huawei Na poti v inteligentni svet, ki ga poganja tehnološki razvoj mobilnih omrežij, se bodo mobilni operaterji morali preleviti iz ponudnikov povezljivosti v ponudnike celovitih storitev. Foto: Huawei

Ravno ta povezanost telekomunikacijskim operaterjem omogoča in jim pravzaprav narekuje, da dosežejo nadgradnjo od ponudnikov povezljivosti do ponudnikov celovitih storitev. "Panoga mora stopiti skupaj, določiti standarde, pripraviti frekvenčni prostor in ustvariti ekosistem," je pojasnil Hu.

"Vsi omrežni pasovi v 5G"

Ravno pomanjkanje frekvenčnega prostora je eno od ozkih grl pri krepitvi omrežnih zmogljivosti. Nove namenske frekvence za 5.5G, predvsem na frekvenčnem območju okrog šest gigahercev, ne bodo zadoščale za naraščajoče potrebe.

Namenski frekvenčni pas okrog šest gigahercev ne bo zadoščal za izpolnitev vseh pričakovanj omrežij 5.5G. | Foto: Srdjan Cvjetović Namenski frekvenčni pas okrog šest gigahercev ne bo zadoščal za izpolnitev vseh pričakovanj omrežij 5.5G. Foto: Srdjan Cvjetović

Predsednik Huaweieve enote za izdelke in rešitve informacijske in komunikacijske tehnologije ter brezžične rešitve Jang Čaobin zato podpira prehod vseh omrežnih pasov v 5G: "Prihodnost kliče po evoluciji vseh pasov v 5G."

Tudi pri nas sproščajo frekvence

Tem trendom sledijo tudi slovenski operaterji. Telekom Slovenije je konec septembra ukinil omrežje 3G in tako pridobljeni frekvenčni prostor namenil za 5G, operater A1 Slovenija pa bo enak premik uresničil najpozneje do konca leta 2024.

meritve, mobilno omrežje, kakovost, Ljubljana, Slovenija, LTE/4G
Novice Telekom Slovenije: 3G je odlično opravil svojo vlogo in se poslavlja

Čeprav nekateri strokovnjaki zagovarjajo ukinitev tudi druge generacije, to je GSM, se za to pri nas (vsaj za zdaj) niso odločili, ker imajo v mislih tudi tiste (predvsem starejše) uporabnike, ki imajo starejše telefone in bi z ukinitvijo omrežij 2G ostali brez osnovne govorne komunikacije ter tudi brez dostopa do nujnih služb.

Izzivi notranjih prostorov

Med številnimi izdelki, ki krepijo pokritost s signalom mobilnega omrežja pete generacije, so tudi izdelki, ki izrabljajo mikrovalovne tehnologije.

Še vedno sta dobri dve tretjini vsega mobilnega podatkovnega prometa opravljeni v notranjih prostorih, kjer so izzivi glede pokritosti – predvsem pri večjih hitrostih prenosa – večji kot na odprtem, zaradi česar so takšne hibridne tehnologije prenosa še posebej zanimive.

Jang Čaobin: Prihodnost kliče po evoluciji vseh pasov v 5G. | Foto: Huawei Jang Čaobin: Prihodnost kliče po evoluciji vseh pasov v 5G. Foto: Huawei

"5.5G ni več zgolj vizija"

V zadnjih dveh letih so prizadevanja vseh deležnikov obrodila sadove, je prepričan David Wang, predsedujoči Huaweievi upravi za infrastrukturo informacijskih in komunikacijskih tehnologij. "Napredek je ogromen, standardizacija naprednih specifikacij za 5.5G že poteka in dobro napreduje, zaradi česar 5.5G ni več zgolj vizija."

Na poti do uresničitve 5.5G Wang vidi pet področij: standarde, spekter, strojno opremo, ekosisteme in aplikacije. "Nujno je, da standardizacijo končamo skladno z načrti, to je v prvem četrtletju 2024," opozarja Wang. Uporabniki seveda največ pričakujemo od aplikacij, ki bodo najtesnejši stik, sklepno dejanje razvoja ter tisto, kar nas bo s svojimi prednostmi prepričalo o posvojitvi novih tehnologij in na njih temelječih storitev.

Ne spreglejte