Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

ZOTKS Intel računalnik

Četrtek, 31. 3. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Sodelujte na natečaju za najstarejši, še delujoči osebni računalnik

Oglasno sporočilo

Foto: ZOTKS

Zveza ZOTKS bo v sodelovanju s podjetjema Intel in E-misija tri šole, sodelujoče na natečaju za najstarejši, še delujoči osebni računalnik, temelječ na arhitekturi x86, nagradila z novimi računalniki.

Na že 22. Festivalu inovativnih tehnologij, ki se je marca odvil na Fakulteti za računalništvo in informatiko, so se mladi seznanili z znanstvenimi in raziskovalnimi dosežki inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v Sloveniji. V okviru festivala je letos potekalo tudi že 40. državno tekmovanje v programiranju za dijake, na katerem se je med seboj pomerilo 51 tekmovalcev. Najboljši štirje bodo odpotovali na 28. mednarodno računalniško olimpijado v ruski Kazan in zastopali slovenske barve.

Ob tako visokem jubileju računalniškega programiranja je zveza ZOTKS v sodelovanju s podjetjema Intel Corporation in E-misija organizirala natečaj za najstarejši, še delujoči osebni računalnik (PC), ki temelji na arhitekturi Intel x86 in je star vsaj 15 let (letnik 2001 ali starejši). Natečaj je namenjen vsem slovenskim osnovnim in srednjim šolam, z njim pa želi organizator odkriti najstarejše, še delujoče računalnike.

 | Foto: ZOTKS Foto: ZOTKS

Z novimi računalniki do občutnih prihrankov

Stari računalniki delujejo počasi, poleg tega pa povzročajo precejšnje stroške upravljanja in vzdrževanja ter so energijsko zelo potratni. Že namizni računalnik, izdelan v letu 2008, ima izjemno velik vpliv na račun za električno energijo, saj je njegova uporaba dražja od uporabe hladilnikov, zamrzovalnikov ali plazemskih televizijskih sprejemnikov. V številnih šolah pa uporabljajo še bistveno starejše računalnike, ki imajo še višjo porabo. Zato bo ZOTKS skupaj s podjetjema Intel in E-misija tri šole, ki bodo imetnice najstarejših treh računalnikov, sodelujočih na natečaju, nagradil z novimi, energijsko učinkovitejšimi namiznimi računalniki Mega podjetja E-misija, ki temeljijo na procesorjih Intel Core šeste generacije, izdelanimi na podlagi mikroarhitekture Skylake. Ti zagotavljajo 2,5-krat višjo zmogljivost ter najnižjo porabo energije do zdaj.

Več informacij o natečaju, ki poteka do 14. aprila 2016, si preberite tukaj.

 | Foto: ZOTKS Foto: ZOTKS

Ne spreglejte