Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
22. 5. 2015,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samsung Apple Matic Tomšič

Petek, 22. 5. 2015, 15.44

8 let

Samsung je stavil na napačnega dirkalnega konja in izgubil

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Veliki južnokorejski proizvajalec pametnih telefonov že dobro leto prejema prodajni udarec za udarcem, tržni analitiki pa menijo, da se to dogaja zaradi premajhnih izboljšav uporabniške izkušnje.

Veliko moči, premalo duše Galaxy S6 in S6 Edge sta zastavonoši letošnjega portfelja Samsungovih pametnih telefonov, ki za tržni uspeh stavita predvsem na surovo moč in napredno tehnologijo. Taktika je v preteklih letih že delovala, saj so bili telefoni Galaxy S2, S3, S4 gromozanske prodajne uspešnice. A kot menijo analitiki investicijske banke Oppenheimer, bo prav ponavljajoči se vzorec prej ali slej pokopal Samsungov posel s premijskimi pametnimi telefoni. Prve posledice zgrešene strategije, ki ne da dovolj na uporabniško izkušnjo, se že kažejo.

Razloga za nakup Samsunga ni več Kot so v raziskavi trga zapisali v banki Oppenheimer, je Samsung tla pod nogami začel izgubljati lani jeseni, ko je njegov največji rival Apple izdal pametni telefon iPhone 6 Plus. Ta je izvrstno uporabniško izkušnjo iPhona združil z velikim zaslonom, ki ga prejšnje generacije Applovih telefonov niso poznale. Na tem področju je z modeli Galaxy Note namreč kraljeval Samsung. A ko so kupci, ki so prej lahko izbirali med enim ali drugim, dobili možnost nakupa velikega iPhona, je bila odločitev za mnoge jasna.

Največji trg na svetu zaupa jabolku in domačim znamkam Generacija iPhone 6 je predvsem na krilih velikega modela poskrbela za najbolj dobičkonosno četrtletje v zgodovini podjetja Apple. To je končno doseglo tudi velik preboj na azijskih trgih – nad iPhonom 6 in 6 Plus so ponoreli predvsem Kitajci. Apple je na Kitajskem posel v enem letu (glede na prvo četrtletje lani) povečal za kar 62 odstotkov, Samsungu pa je tržni delež v istem obdobju tam upadel za kar 53 odstotkov. Telefoni južnokorejskega proizvajalca so na Kitajskem po številu prodanih enot trenutno šele na četrtem mestu, Samsung sta ob Applu prehiteli tudi domači blagovni znamki Xiaomi in Huawei.

Tisti, ki delajo Androide za mase, so varni Samsung sicer ni edini proizvajalec premijskih telefonov z Androidom, ki je v zadnjem letu doživel upad prodaje, saj je uspešnost iPhona 6 prizadela vsa velika imena, HTC, Sony, LG, še ugotavljajo analitiki Oppenheimerja. Kriviti gre predvsem dejstvo, da akterji v ekosistemu Androida še ne znajo najti rešitev, s katerimi bi lahko tekmovali z Applovo uporabniško izkušnjo.

A ko pogledamo širšo sliko, uporabniki iPhonov predstavljajo majhen delež potrošnikov, ki kupujejo nove pametne telefone. Večina še vedno posega po modelih iz srednjega in nižjega cenovnega razreda, saj so iPhoni zanje preprosto predragi.

Ne spreglejte