Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
22. 4. 2015,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tvit Twitter računalniška varnost letalski promet letalo

Sreda, 22. 4. 2015, 12.08

8 let

S tviti se ne gre šaliti, zlasti če bi radi potovali z letalom

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriškega strokovnjaka računalniške varnosti niso spustili na krov letala družbe United. Kar se je njemu zdel šaljiv tvit, so oni razumeli kot grožnjo.

Začelo se je, ko je strokovnjak računalniške varnosti Chris Roberts v svojem tvitu napisal, da bi hekerji lahko prevzeli nadzor nad računalniškimi sistemi v letalu. Letalska družba United je sicer takoj zanikala, da bi bilo to mogoče, a so Robertsu vendarle zavrnili vkrcanje na eno od svojih letal, s katerim je Roberts želel poleteti v San Francisco na – konferenco o računalniški varnosti.

Sprva mu zavrnitve vkrcanja niso pojasnili, šele pozneje, ko so jih o tem spraševali mediji, so predstavniki letalskega prevoznika razkrili razlog. Robertsa naj bi s temi razlogi v prihodnjih dneh seznanili pisno. United je Robertsu že prej zavrnil prevoz To ni bilo prvič, da je Roberts s svojimi tviti pritegnil pozornost letalskih družb. Enkrat je namreč zapisal tudi, da bi verjetno znal sprožiti kisikove maske med poletom. Le nekaj dni pred tem dogodkom je FBI Robertsa odstranil še z enega poleta družbe United, nato pa so ga zasliševali štiri ure.

Roberts je ustanovitelj računalniškega podjetja, ki za svoje naročnike išče pomanjkljivosti in ranljivosti njihovih operacijskih sistemov v upanju, da jih bo našel in popravil, preden bi to lahko zlorabili nepridipravi. Pred kratkim je za ameriške medije večkrat nakazal mogoče pomanjkljivosti v informacijskih sistemih letal in letalskih družb, česar panoga očitno ni sprejela ravno z naklonjenostjo. Z izjavo, ki jo je dal za CNN, češ da se "lahko priključi na računalnik pod svojim sedežem in tako vidi podatke iz motorjev ter sistemov za upravljanje poleta in nadzor goriva", zagotovo ni pridobil dodatnih simpatij. Strokovnjaki računalniške varnosti so zavezniki, ne grožnja Strokovna združenja obžalujejo odločitev družbe United, češ da bi Roberts "kljub varnosti letalskih sistemov s svojimi idejami lahko predstavljal neprijetnosti za posadko in potnike, s katerimi se jim ne bi bilo treba ukvarjati". Združenje Electronic Frontier Foundation, ki se zavzema za večjo odprtost in transparentnost na internetu, je ob tem letalski družbi United svetovalo, "naj se nauči, da raziskovalci računalniške varnosti niso grožnja, temveč zelo pomembni zavezniki".

Ne spreglejte