Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 5. 2019,
18.14

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Rok Peršak Telekom Slovenije Operativni center računalniške varnosti računalniška varnost

Sreda, 15. 5. 2019, 18.14

4 leta, 11 mesecev

Še vedno premalo zavesti o pomenu zagotavljanja primerne računalniške zaščite

Računalniška varnost podjetij: že najmanjša škoda stane več kot najboljša zaščita

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
ZLonamerni program, virus, okužen računalnik | V operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije povprečno vsak dan obravnavajo okrog 50 incidentov, vendar, na srečo, prav vsak še ni računalniški oziroma kibernetski napad. | Foto Thinkstock

V operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije povprečno vsak dan obravnavajo okrog 50 incidentov, vendar, na srečo, prav vsak še ni računalniški oziroma kibernetski napad.

Foto: Thinkstock

Računalniških napadov in groženj je vedno več in so vedno bolj pretkani. Zlasti podjetja si ne smejo privoščiti, da postanejo žrtve računalniških nepridipravov in s tem močno prizadenejo svoje prihodke in ugled.

Virusi, zlonamerne kode, črvi, ribarjenje po osebnih in finančnih podatkih, porazdeljene ohromitve storitev (DDoS) – to so le nekatere zvrsti napadov, s katerimi se tako zasebni kot tudi poslovni uporabniki srečujejo vedno bolj pogosto. A čeprav število in pogostost različnih vrst računalniških groženj vztrajno naraščata, skrbi za ustrezno zaščito prevečkrat manjka tako pri zasebnih kot tudi poslovnih uporabnikih.

Kibernetska varnost: kaj se zgodi, če ...

"Banke in zavarovalnice in druga podjetja iz finančne industrije so najpogostejše tarče tovrstnih napadov, nato pa sledijo podjetja v panogi zdravja, farmacije in izobraževanja ter v panogi komunikacij in informacijsko-komunikacijskih tehnologij," je poudaril produktni vodja za kibernetsko varnost pri Telekomu Slovenije Metod Platiše.

Strokovnjaki in znanje največji zaklad

V Telekomu Slovenije so zaradi potreb po zagotavljanju ustrezne kibernetske varnosti in odgovornega ravnanja do svojih storitev in uporabnikov že pred več leti ustanovili poseben operativni center kibernetske varnosti.

"Največji zaklad našega operativnega centra kibernetske varnosti so naši strokovnjaki in znanje, ki ga imajo," je prepričan vodja operativnega centra kibernetske varnosti Rok Peršak.

Rok Peršak, vodja operativnega centra kibernetske varnosti pri Telekomu Slovenije: zakaj postaja kibernetska varnost vedno bolj pomembna tema tako za posameznike kot tudi za podjetja

Dobra računalniška varnost je tudi velik kadrovski zalogaj

Ta operativni center danes ne skrbi samo za Telekom Slovenije, temveč svoje storitve, budno oko ter hitro in učinkovito odzivnost ponuja tudi drugim organizacijam, javnim ustanovam in podjetjem.

"Vsako podjetje si tako kadrovsko kot finančno ne more privoščiti ustrezne skrbi za računalniško varnost, ravno naša stalna prisotnost in spremljanje dogajanj v povezavi s sorodnimi centri ter izkušnje pri hitrem ukrepanju ob neželenih dogodkih so prednost, ki so na voljo naročnikom storitev kibernetske varnosti našega centra."

Rok Peršak: kako zagotoviti ustrezno kibernetsko varnost

Tarča je lahko vsak

V Telekomovem operativnem centru kibernetske varnosti iz izkušenj dobro vedo, da proti tveganjem, da postane tarča računalniškega napada, ni imun nihče.

"Kibernetska varnostna tveganja danes predstavljajo eno od najpomembnejših operativnih tveganj, saj po eni strani izvirajo iz pomanjkljivosti v samih sistemih, po drugi pa iz vedno bolj usposobljenih nepridipravov, ki znajo te pomanjkljivosti zlorabiti sebi v prid," je izpostavil direktor Operativno-storitvenega centra Telekoma Slovenije (kamor spada tudi področje informacijsko-komunikacijske oziroma kibernetske varnosti) Janez Anžič. "Področje kibernetske varnosti je, z dobrimi razlogi, za nas med strateško prioritetnimi."

Rok Peršak: kaj so prednosti, če zagotavljanje kibernetske varnosti podjetje zaupa zunanjemu izvajalcu?

Po toči zvoniti je prepozno

O podrobnostih strank in izkušenj pri delu seveda ne more govoriti, a nam je vendarle zaupal, da so že uspešno rešili poslovanje več svojih naročnikov. "Podjetja velikokrat ne vedo, kaj je ustrezna naložba v kibernetsko varnost, saj ne znajo opredeliti potencialne škode, dokler se ta ne zgodi – a je takrat že prepozno."

Tovrstni dogodki zagotovo niso osamljeni. V operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije povprečno vsak dan obravnavajo okrog 50 incidentov, vendar, na srečo, prav vsak še ni računalniški oziroma kibernetski napad.

Rok Peršak o komparativnih prednostih operativnega centra kibernetske varnosti

Optimalna nadgradnja obstoječih postopkov računalniške zaščite v podjetju

Vsi procesi v operativnem centru kibernetske varnosti so podprti z mednarodnima standardoma ISO 22301 za sistem upravljanja neprekinjenega poslovanja in ISO/IEC 27001:2013 za sistem vodenja in varovanja informacij, so še poudarili strokovnjaki računalniške varnosti Telekoma Slovenije.

Z možnostjo najema storitev operativnega centra kibernetske varnosti nudijo neprekinjeno visoko tehnološko in strokovno varnostno podporo ob bistveno nižjih kadrovskih in finančnih zahtevah, če bi takšno raven želeli zagotavljati sami.

Rok Peršak: kako poteka tipičen dan v operativnem centru kibernetske varnosti

"Seveda imajo nekatera podjetja že vzpostavljene svoje mehanizme zagotavljanja kibernetske varnosti, a jim nadgradnja teh z našimi storitvami omogoča bistveno okrepitev ob optimalnih stroških," so povedali med našim obiskom operativnega centra kibernetske varnosti, ki je iz povsem razumljivih razlogov moral ostati skrit pred objektivi naših snemalnih naprav.

Ne spreglejte