Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
17. 5. 2012,
8.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 17. 5. 2012, 8.35

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Asus EEE PC 1225C

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Asusov malček je eden prvih netbookov s procesorjem Intel Atom iz najnovejše družine Cedar Trail. Njegove prednosti po našem mnenju ne odtehtajo slabosti, cena pa je malce previsoka.

1225C je zgrajen okoli dvojedrne procesorske platforme CedarView Atom N2800, ki teče pri 1,86 gigaherca. Asus je z izbiro CPU-ja zadel žebljico na glavico, kar zadeva energetsko varčnost, saj zaradi 32-nanometrske tehnologije pri polni obremenitvi porabi le 6,5 vata (za primerjavo: klasičen trdi disk v povprečju 10 vatov, mobilni štirijedrni procesor Intel Core i7-820QM pa 45 vatov), pa tudi segreje se komaj kaj.

Zajetna reč Naloga netbookov je zagotavljanje osnovne računalniške funkcionalnosti in dostopa do interneta v majhni in lahki embalaži. 1225C je sicer drobčkan, ni pa tako tanek kot nekateri konkurenčni izdelki, za plastično škatlico pa tudi nenavadno težak – 1,44 kilograma. Na voljo sta dva tipa ohišja – mat in zloščena plastika. Testiranec je bil oblečen v prvo, ki je, če vas motijo prstni odtisi in na tisoče drobnih prask, boljša izbira. LED-zaslon meri 11,6 palca (sam netbook sicer 12,1) in prikazuje sliko v najvišji ločljivosti 1366 x 768 slikovnih pik, je pa malce presvetel in ima preozek vidni kot, ob (ne)posredni sončni svetlobi pa je praktično neuporaben.

Asus je poskrbel za učinkovito hlajenje, kar se odraža v hladilnih režah na straneh in spodnji ploskvi modela 1225C, kjer se nahaja tudi pokrov velike (a ne prav zmogljive) 5200 mAh baterije. Na obodu najdemo 3,5 milimetra izhoda za zvok in mikrofon, tri USB-priključke (1 x 2.0, 2 x 3.0), izvlečni ethernet priključek, HDMI-izhod, režo za pomnilniško kartico in VGA-priključek.

Tipkovnica bi lahko bila kakovostnejša, saj se ob pisanju kar očitno upogiba, razočarala pa je tudi drsna ploščica, ki je pregladka in se hitro zapaca. Nad zaslonom je mesto našla spletna kamera, ki pa je s tremi desetinkami milijona slikovnih pik na ravni tistih iz pralnih praškov.

"Švoh" drobovje, solidno programje Poleg atomskega procesorja so pod pokrovom še 2 gigabajta DDR3-pomnilnika, ki ga – kdo ve, zakaj – ni mogoče nadgraditi, 320-gigabajtni trdi disk, ki se vrti s prenosniško standardnimi 5400 obrati na minuto, in integriran grafični procesor Intel GMA (Graphics Media Accelerator) 3650 HD.

32-bitni Windows 7 Home Premium se morda zdijo kot idealen operacijski sistem za računalnik, ki razpolaga s tovrstno strojno močjo, a je večopravilnost predvsem zaradi količine pomnilnika precej omejena, saj do upočasnitev občasno prihaja že med odpiranjem več brskalniških zavihkov ali Wordovih dokumentov hkrati, da o zahtevnejših nepisarniških aplikacijah ne govorimo. Novejše igre, ki za delovanje zahtevajo vsaj knjižico DirectX 10, se zaradi omejitev grafičnega procesorja ne bodo niti zagnale, starejše tipa Pro Evolution Soccer 6 in Battlefield 2 pa so zaradi zatikanja praktično neigralne.

Multimedijske zmogljivosti so dobre, saj Asus zaradi procesorske podpore 1080 p posnetkom te predvaja tekoče, so pa zvočniki malce preslabotni za ogled filma v živahni družbi.

Nekoliko razveselijo softverske drobnarije, ki jih je proizvajalec priložil računalniku. PowerWiz je preprost indikator stanja in porabe baterije v obliki štoparice, ki se po želji namesti na namizje (desktop widget), prikazuje pa preostanek baterije v odstotkih in življenjsko dobo med različnimi dejavnostmi (ogledom HD-filma, brskanjem po spletu, pisanjem dokumentov). USB Charge+ omogoča polnjenje zunanjih naprav prek kabla USB tudi takrat, ko je računalnik v stanju hibernacije, Asus WebStorage pa je DropBoxu podobna aplikacija, ki vaše podatke shranjuje v oblak (3 gigabajte shrambe prejmete brezplačno). Zaukažete ji lahko samodejno varnostno kopiranje določenih map, datoteke v oblaku pa lahko delite tudi s tistimi, ki ne uporabljajo WebStoragea.

Še beseda ali dve o bateriji: do vrha napolnjena bo računalnik pri življenju držala v varčevalnem načinu nekoliko več kot sedem ur, če odmislimo aktivne brezžične (Wi-Fi, bluetooth) povezave. Ob internetnem udejstvovanju se življenjska doba skrajša za dobro uro, predvajanje videa visoke ločljivosti pa jo celo prepolovi!

Nas ni prepričal Ob neizogibnem vzponu ultrabookov se zdi, da se manjšim bratrancem kljub ugodnim cenovnim postavkam čas izteka. Asus EEE PC 1225C nas je kot predstavnik ene zadnjih generacij netbookov pustil hladne, saj je za 400 evrov, kolikor stane, mogoče dobiti že polnopraven in neprimerno zmogljivejši prenosni računalnik.

Specifikacije: Zaslon: 11,6'' LED, najvišja ločljivost 1366 x 768 px Procesor: CedarViewAtom N2800, 1.86 GHz Grafika: Intel GMA 3650 HD Delovni spomin: 2 GB DDR3 1066 MHz Trdi disk: 320 GB 5400 RPM Povezljivost: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth 3.0 Priključki: 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI, LAN, reža za pomnilniško kartico, audio Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 32-bit Mere: 296 x 200 x 35 milimetrov Teža: 1,44 kg

Splošna ocena: 5 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte