Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
29. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

digizgodbe eBay Super Mario

Sobota, 29. 7. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Nor nakup: za tak znesek dva nova avtomobila

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Na dražbi na spletni strani Ebay je nekdo kupil zapakiran izvod videoigre Super Mario Bros. iz leta 1985 in zanj odštel več kot 26.000 evrov. To ne bi bilo nič posebnega, navsezadnje brezhibno ohranjene starejše videoigre pogosto dosegajo vrtoglave cene, a Super Mario Bros. je ena najbolje prodajanih iger vseh časov in med zbiralci ne velja za redkost.

Super Mario Bros. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ameriški prodajalec starejših iger DKOldies je dražbo za brezhibno ohranjeni izvod Super Mario Bros. začel pri samo enem dolarju. Končala se je pri 30.100 dolarjih oziroma nekaj več kot 26.000 evrih, neimenovani zmagovalec dražbe pa je kupnino tudi že poravnal, so potrdili pri DKOldies. 

Za igro Super Mario Bros. je bilo ob izidu leta 1985 v ZDA treba odšteti 27 dolarjev, kar je upoštevajoč inflacijo danes približno 60 dolarjev oziroma malo več kot 50 evrov. Toliko v povprečju stane večina novih videoiger.
 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Za igro Super Mario Bros. je bilo ob izidu leta 1985 v ZDA treba odšteti 27 dolarjev, kar je upoštevajoč inflacijo danes približno 60 dolarjev oziroma malo več kot 50 evrov. Toliko v povprečju stane večina novih videoiger. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Igra Super Mario Bros. je leta 1985 izšla za Nintendovo igralno konzolo NES oziroma Nintendo Entertainment System. Gre za eno najbolj znanih pa tudi najbolje prodajanih iger vseh časov.

Do leta 2006, ko jo je prehitela še ena Nintendova igra, Wii Sports, je Super Mario Bros. s 40 milijoni prodanih izvodov držala celo prvo mesto na lestvici najbolje prodajanih iger za kateri koli igralni sistem oziroma konzolo.

Podatek je neuraden, a za 26.000 evrov prodani primerek Super Mario Bros. naj bi postal celo najdražji izvod te videoigre v zgodovini.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Podatek je neuraden, a za 26.000 evrov prodani primerek Super Mario Bros. naj bi postal celo najdražji izvod te videoigre v zgodovini. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ob objavi novice, da je nekdo za igro Super Mario Bros. odštel toliko denarja, da bi z njim lahko kupil dva cenejša nova avtomobila ali pa enega zelo solidnega (ali pa kar celo tri nove), je bil na spletu marsikdo presenečen.

Super Mario Bros. ob 40 milijonih prodanih izvodov namreč ne velja za zbirateljsko redkost, povprečna cena igre se na Ebayu giblje med 10 in 15 evri.

Zbirateljski dragulj je, na primer, igra Stadium Events, ki je za konzolo NES izšla leta 1987, Nintendo pa je v ZDA pred vpoklicem igre zaradi posebnih okoliščin prodal samo 200 izvodov.

Na Ebayu je praktično nemogoče najti brezhibno ohranjen izvod igre Stadium Events, za katerega prodajalec ne bi zahteval vsaj štirimestnega, še raje pa petmestnega zneska.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Na Ebayu je praktično nemogoče najti brezhibno ohranjen izvod igre Stadium Events, za katerega prodajalec ne bi zahteval vsaj štirimestnega, še raje pa petmestnega zneska.  Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

A na spletnem forumu Nintendo Age zbiratelji starih iger opozarjajo, da za 26.000 evrov prodani izvod Super Mario Bros. še zdaleč ni bil povprečen. Res brezhibnih primerkov je na svetu morda ducat, ta pa je bil morda celo najbolje ohranjen od vseh, je zapisal eden od uporabnikov foruma. 

Super Mario Bros. velja za eno najbolj prepoznavnih in vplivnih videoiger. Bralci ameriškega igram posvečenega medija IGN so jo leta 2005 v obsežni raziskavi izbrali tudi za najboljšo videoigro vseh časov. | Foto: TV Over Mind / Nintendo Super Mario Bros. velja za eno najbolj prepoznavnih in vplivnih videoiger. Bralci ameriškega igram posvečenega medija IGN so jo leta 2005 v obsežni raziskavi izbrali tudi za najboljšo videoigro vseh časov. Foto: TV Over Mind / Nintendo

Preberite tudi:

Pred kratkim je padel domnevno nedosegljiv rekord v legendarni videoigri

12 mož, brez katerih bi bil svet najverjetneje precej drugačen

Ne spreglejte