Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
4. 3. 2020,
4.02

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

1

Natisni članek

infrastruktura omrežja 5G Huawei Ericsson Nokia

Sreda, 4. 3. 2020, 4.02

4 leta, 2 meseca

Ali se obeta velika evropska tehnološka združitev?

Nokia in Ericsson nad Huawei morda z združenimi močmi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

1

Nokia, Moskva, predstavitev | Nokia razmišlja, kako okrepiti svojo vlogo med ponudniki infrastrukture za mobilna omrežja pete generacije. | Foto Srdjan Cvjetović

Nokia razmišlja, kako okrepiti svojo vlogo med ponudniki infrastrukture za mobilna omrežja pete generacije.

Foto: Srdjan Cvjetović

Če se bosta švedski Ericsson in finska Nokia res združila z namenom, da lažje tekmujeta s kitajskim Huaweiem pri razvoju in uvedbi infrastrukture za mobilna omrežja pete generacije, bomo priča eni od največjih združitev v zadnjem desetletju.

O tej možnosti, ki je nobena stran ne komentira, je prvi poročal Bloomberg, ki svojih virov ni razkril. Zapisali so, da je ravno združitev ena od možnosti, ki naj bi jo Nokia proučevala zaradi pritiskov na finsko podjetje za povečanje prihodkov.

Velike združitve zahtevajo veliko časa

Nokia, natančneje njen infrastrukturni del (blagovno znamko Nokia pri mobilnih telefonih uporablja družba HMD Global), ne preživlja ravno svojih najlepših časov. Delnica se je v zadnjem letu pocenila za tretjino, že omenjene govorice o morebitni združitvi z Ericssonom pa so jo podražile za tri odstotke.

5G. MWC18
Novice Ericsson in Huawei vsak zase trdita, da sta najboljša pri vzpostavitvi 5G

Četudi se družba odloči za združitev, ta že zaradi obsega obeh družb ne bo preprosto izvedljiva. Ko je proti koncu leta 2016 Nokia dokončno prevzela družbo Alcatel-Lucent, je to bilo kar 19 mesecev po tem, ko so napovedali ta nakup.

Morebitna združitev družb Nokia in Ericsson bi prinesla eno od največjih tovrstnih poslovnih transakcij v zadnjem desetletju. | Foto: Reuters Morebitna združitev družb Nokia in Ericsson bi prinesla eno od največjih tovrstnih poslovnih transakcij v zadnjem desetletju. Foto: Reuters

Namesto v dividende gre denar v naložbe

Nokia se v boju za 5G, kjer tempo očitno narekuje Huawei, lahko obdrži samo z velikimi naložbami, kar močno načenja njen dobiček. Zato so znižali svoje napovedi in ustavili izplačila dividend, vidnega okrevanja pa ne pričakujejo pred prihodnjim letom.

delo, digitalizacija
Novice Partnerstvo za slovensko pametno industrijo na temeljih 5G

Med tovrstna prizadevanja verjetno spada tudi sprememba na vrhu družbe. Aprila bo po osmih letih Risto Siilasmaa zapustil vodilno mesto v družbi. Nadomestil ga bo Sari Baldauf, ki je vodil oddelek za omrežja.

Ne spreglejte