Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
18. 4. 2019,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

Gremo na sonce Gremo na sonce UCLA triboelektrični efekt solarni paneli sneg električna energija

Četrtek, 18. 4. 2019, 4.00

1 leto, 12 mesecev

Kako nam lahko še pomaga triboelektrični učinek

Ne le ob sončnem vremenu, tudi ob sneženju bodo lahko pridelali električno energijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49
Sneg. Streha. Sneženje. | Skoraj tretjina površine Zemlje je v zimskem času prekrita s snegom, zato je tam izračun, ki bi upravičil uvedbo solarnih panelov, precej manj  hvaležen.. | Foto Getty Images

Skoraj tretjina površine Zemlje je v zimskem času prekrita s snegom, zato je tam izračun, ki bi upravičil uvedbo solarnih panelov, precej manj  hvaležen..

Foto: Getty Images

Novi nanogenerator, ki so ga razvili na univerzi UCLA, lahko ustvari energijo neposredno iz snega in tako pomaga delovanju solarnih panelov v zimskih razmerah, delovanju vremenskih postaj na odročnih lokacijah ali ustvarjanju digitalnih pomočnikov za smučarje.

Uporabnost solarnih panelov pri ustvarjanju energije je močno okrnjena, ko celice prekrije sneg. Skoraj tretjina površine Zemlje je v zimskem času prekrita s snegom, zato je tam izračun, ki bi upravičil uvedbo solarnih panelov, precej manj hvaležen.

Nova iznajdba raziskovalcev univerze UCLA (University of California Los Angeles) pa bo omogočala delovanje solarnih panelov tudi takrat, ko jih prekrije snežni plašč.

Nova iznajdba raziskovalcev univerze UCLA (University of California Los Angeles) pa bo omogočala delovanje solarnih panelov tudi takrat, ko jih prekrije snežni plašč. | Foto: Getty Images Nova iznajdba raziskovalcev univerze UCLA (University of California Los Angeles) pa bo omogočala delovanje solarnih panelov tudi takrat, ko jih prekrije snežni plašč. Foto: Getty Images

Ali poznate triboelektrični učinek?

Nov snežni triboelektrični nanogenerator (TENG) lahko proizvede električno energiji kar iz snega. Kot nakazuje njegovo ime, temelji delovanje na triboelektričnem učinku, to je izraba statične elektrike za ustvarjanje naboja prek izmenjave elektrona. Ta učinek se izkorišča tudi pri generatorjih, ki energijo ustvarjajo iz hoje in drugih telesnih gibov ter pri zaslonih na dotik.

TENG je mogoče natisniti z 3D-tiskalniki in je pravzaprav elektroda z dodatno plastjo silikona. V povezavi s solarnimi paneli omogočajo nadaljevanje dela tudi takrat, ko so celice prekrite s snegom. Takšna hibridna celica deluje podobno kot tista, ki izkorišča premik deževnih kapljic na svoji površini.

… toda …

Žal pa TENG v svoji zdajšnji obliki proizvaja zelo malo električne energije – komaj 0,2 milivata na kvadratni meter.

Ta količina ni omembe vredna, če jo primerjamo z običajno zmogljivostjo solarne celice, je pa vendarle dovolj za pogon kakšnega vremenskega senzorja, ki bi lahko poročal o smeri in količini snežnih padavin ter smeri in hitrosti vetra.

Snežni triboelektrični nanogenerator na podplatu pohodnega čevlja lahko poskrbi za zbiranje pomembnih podatkov o snežnih razmerah. | Foto: UCLA Snežni triboelektrični nanogenerator na podplatu pohodnega čevlja lahko poskrbi za zbiranje pomembnih podatkov o snežnih razmerah. Foto: UCLA

Za oddaljene meritve, poročila o snegu ali pametnejše smučanje

Tak senzor bi lahko uporabili za meritve na oddaljenih krajih ali namestili na podplatih smučarskih čevljev ali spodnji strani smuči, kar bi lahko zagotavljalo zanimive podatke za smučarje, so prepričani raziskovalci s kalifornijske univerze, ki kot prednost nove naprave omenjajo tudi nizke stroške izdelave.

Med dodatnimi primeri rabe omenjajo tudi spremljanje in analizo premikov med smučanjem ali tekom na smučeh, ker bi na ta način zajeli podatke, ki jih pametne ure ali druge nosljive naprave ne morejo.

Njihova raziskava je objavljena v znanstveni reviji Nano Energy.

Ne spreglejte