Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
21. 6. 2016,
4.03

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,38
heker McDonald's

Natisni članek

Torek, 21. 6. 2016, 4.03

6 let, 10 mesecev

Naslednjič, ko boste jedli v McDonaldsu, poglejte pod mizo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,38
Mcdonalds | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velikan hitre prehrane McDonald's v nekaterih državah preizkuša tehnološko novost. Pod mizami, kamor stranke odnesejo svoje obroke, so značke NFC, ki lahko komunicirajo s pametnimi telefoni. Povezava pri tem ni zaščitena, kar pomeni, da jih lahko kdo zlorabi in stranki ukrade osebne podatke.

Pod mizo prilepljene značke s čipi NFC so do zdaj odkrili v lokalih McDonald's v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Da ne bo pomote – McDonald's jih ne skriva, temveč stranke aktivno poziva, naj telefone z vključeno povezavo NFC položijo na mizo, pod katero je čip, in si prenesejo aplikacijo McDonald's. S pomočjo povezave z NFC lahko delavci v restavraciji tudi lažje najdejo stranke, ki so naročile hrano in nanjo čakajo za mizo.

NFC je kratica za Near Field Communication. Tehnologija prenos podatkov omogoča s približanjem (na največ pet centimetrov) ali fizičnim stikom naprav, ki vsebujeta ustrezen čip, oziroma naprave in katerega drugega predmeta, ki je opremljen s čipom NFC (plačilni terminal, elektronska ključavnica, na primer). | Foto: Thinkstock NFC je kratica za Near Field Communication. Tehnologija prenos podatkov omogoča s približanjem (na največ pet centimetrov) ali fizičnim stikom naprav, ki vsebujeta ustrezen čip, oziroma naprave in katerega drugega predmeta, ki je opremljen s čipom NFC (plačilni terminal, elektronska ključavnica, na primer). Foto: Thinkstock

A kot so ugotovili novozelandski računalniški strokovnjaki, McDonald's pri preizkušanju novosti uporablja "odprte čipe" NFC. To pomeni, da omogočajo zapisovanje podatkov, kar bi lahko izkoristil kiberkriminalec in uporabnika-stranko lokala McDonald's preusmeril do namestitve svoje aplikacije. Prek nje bi nato lahko ukradel njegove osebne podatke.

Tvit, s katerim na tehnološko tveganje v avstralskih in novozelandskih restavracijah McDonald's opozarja računalniški strokovnjak (za ponazoritev si oglejte videoposnetek):

Ne spreglejte