Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
2. 2. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Samsung HP tiskalniki nasvet hekerji

Četrtek, 2. 2. 2017, 9.49

6 let, 7 mesecev

Nas bi moralo biti strah tiskalnikov?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Tiskalnik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nemški računalniški strokovnjaki so v nekaterih priljubljenih tiskalnikih znanih proizvajalcev odkrili varnostne luknje, ki lahko hekerjem omogočijo prestrezanje in krajo dokumentov, poslanih v tisk. V določenih primerih lahko napadalec prek tiskalnika celo pridobi dostop do internetnega omrežja, v katerega je naprava povezana.

Jens Müller z univerze v nemškem Ruhru je s skupino raziskovalcev ugotovil, da so nekateri priljubljeni tiskalniki znamk Hewlett-Packard, Brother, Lexmark, Samsung, Dell in Kyocera zelo občutljivi na oddaljene napade (vir). 

Modeli tiskalnikov, ki so jih preizkusili nemški strokovnjaki (celoten seznam najdete tukaj), imajo varnostne luknje, ki morebitnim napadalcem omogočajo krajo v tisk poslanih podatkov, onemogočanje delovanja tiskalnikov na daljavo in celo vdor v omrežje, v katerega je tiskalnik povezan.

Müller v zapisu na blogu, v katerem je razkril rezultate raziskave, pravi, da odkrite varnostne luknje niso novost. Vanje se zgolj nikoli ni poglobil nihče, saj so bili tiskalniki z vidika informacijske varnosti dolgo prezrte, meni Müller.

Ogroženi so predvsem uporabniki tiskalnikov, ki so povezani v omrežje. Takšne tiskalnike najpogosteje najdemo v pisarnah ali šolah in drugih javnih ustanovah. | Foto: Thinkstock Ogroženi so predvsem uporabniki tiskalnikov, ki so povezani v omrežje. Takšne tiskalnike najpogosteje najdemo v pisarnah ali šolah in drugih javnih ustanovah. Foto: Thinkstock

Nemški strokovnjak bi preizkusil še več tiskalnikov, saj je prepričan, da bi varnostne luknje našel pri praktično vseh proizvajalcih, a jih ni mogel zaradi finančnih omejitev. Na seznamu ranljivih tiskalnikov ima sicer največ predstavnikov HP (Hewlett-Packard), manjkata pa Canon in Epson, na primer.

HP in Lexmark poročilo nemških strokovnjakov že preiskujeta, je včeraj poročal tehnološki medij Gizmodo. | Foto: Hewlett-Packard HP in Lexmark poročilo nemških strokovnjakov že preiskujeta, je včeraj poročal tehnološki medij Gizmodo. Foto: Hewlett-Packard

Jens Müller je na spletno stran GitHub medtem objavil preprosto orodje, s katerim lahko uporabnik preveri, če je tudi njegov tiskalnik občutljiv na oddaljene napade. Najdemo ga tukaj.

Ne spreglejte