Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Samsung Sony HTC Nokia LG

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 8.29

8 let

MWC 2013: Predstavo ukradla HTC One in Xperia Tablet Z

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Manko napovedi premijskih pametnih tefonov, obilje cenejših napravic vseh oblik, siljenje kitajskih blagovnih znamk v ospredje in seveda ogromno sevanja vse - to je bil letošnji MWC v Barceloni.

Svetovni mobilni kongres z letnico 2013 najbrž ni izpolnil vseh pričakovanj obiskovalcev in spletne javnosti, ki je z zanimanjem čakala na napovedi telefonov, ki bodo znova premikali meje mogočega. Z dolgimi nosovi so se od sejma zato poslovili vsi, ki so pričakovali Galaxy S4, Lumio, ki bi spodnesla tla trenutno vladajoči 920, in morebitno veliko presenečenje RIM-a, Motorole in HP-ja, ki je napovedal bučen vstop na trg mobilnih telefonov .

Še največ obrvi je uspelo privzdigniti LG-ju z nič manj kot fantastičnim Optimusom G Pro, HTC One in Sony Xperia Z pa kljub splošni odličnosti nista obračala glav, saj so ju mnogi videli že prej. HTC One je poleg pohval z vseh strani prejel tudi naziv najboljšega telefona na letošnjem mobilnem kongresu.

Na tabličnem področju je bilo akcije vendarle malce več – Samsung je sicer že dan pred odprtjem MWC-ja v domači Južni Koreji pokazal Galaxy Note 8.0, tabličnik, ki bo del trga poskusil odščipniti iPadu Miniju in Nexusu 7. Ta je na kongresu sicer prejel naziv najboljšega tabličnega računalnika preteklega leta, tablica, ki leta 2013 obeta največ, pa je postala Sonyjeva fenomenalna Xperia Tablet Z. Udeležbo v letošnjih tabličnih vojnah sta sicer potrdila tudi Lenovo in HP.

Vas zanimajo podrobnosti? Berite dalje.

Samsung Čeprav se je precej obiskovalcev kongresa udeležilo ravno zaradi morebitne predstavitve nove premijske Samsungove naprave, ki jo pravzaprav nestrpno čaka ves svet, korejski velikan prireditve v Barceloni ni izkoristil za kazanje Galaxyja S4, saj bo ta 14. marca najverjetneje zvezda lastnega šova v New Yorku.

Samsung kljub manku es-štirice ni ostal dolžnik – k njihovi stojnici je namreč vabila tablica Galaxy Note 8, ki je namenjena zapolnitvi vrzeli med večjim bratom Note 10.1 in tablično-telefonskim hibridom Galaxy Note 2. No, klicanje je mogoče tudi z Notom 8, a je naprava primarno seveda tablica, ki se bo v 20-centimetrskem zaslonskem segmentu spopadla predvsem z Applovim iPadom Minijem in Googlovim Nexusom 7, težave pri iskanju lastnikov pa bi lahko povzročala tudi tablici Lenovo A1000 in A3000.

Notove specifikacije so sicer mogočne – 8-palčnemu zaslonu tipa Super Clear LCD delajo družbo nabrit štirijedrnik s frekvenco 1,6 GHz, 2 gigabajta pomnilnika in Android 4.1.2. Kompletu se bo najbrž spet pridružila pametna paličica S-Pen, cena pa je popolna neznanka. Tako poceni kot Nexus najbrž ne bo, bi pa Samsung precej trda polena pod noge z Notom 8 utegnil vreči dragim Applovim izdelkom.

Kaj pa telefoni? Samsung je na MWC 2013 pripeljal štiri novince, za katerimi pa se glave obiskovalcev pravzaprav niso obračale. Še najbolj privlačen je naslednika lanskega Rambovega telefona Xcover, Galaxy Xcover 2, ki je spet zmožen prestati namakanje v ne preveč viskozno tekočino in se upreti topovski krogli in tankovskim gosenicam. Galaxy Grand je po dimenzijah pravzaprav zelo podoben odličnemu Notu 2, po performansu prav nič, v težave pa ga nadalje spravlja še (glede na duhovnega vodjo) zelo nizka ločljivost zaslona. Galaxy Fame spominja na priljubljenega Ace-a, saj je tudi sam namreč okleščena različica trenutnega premijskega modela (S3, kajpada), Galaxy Young pa podobno kot Fame zaradi iskanja najnižje možne cene še nadalje niža zmogljivost. Ciljna skupina? Nezahtevni najstniki in babice, seveda. Sony Xperio Z je od znotraj navzven obrnilo že precej kritikov mobilnih telefonov, zato je bila pozornost obiskovalcev Sonyjevega razstavnega prostora kanalizirana v občudovanje tablice, ki ji je letošnji mobilni kongres podelil naziv najboljše – Xperie Tablet Z.

Gre za eno prvih naprav s Qualcommovim najhitrejšim procesorjem Snapdragon S4 Pro s štirimi jedri in frekvenco poldrugega gigarerca. Bliskovito hitrost dopolnjujeta relativna tankost in presenetljiva vodoopornost, je pa nekoliko (v negativnem smislu) presenetila kapaciteta baterije, ki se požrešnemu Snapdragonu zelo verjetno ne bo mogla upirati dlje časa.

Kupci bodo imeli na izbiro dve različici tablice – eno zgolj z Wi-Fi-jem, drugo tudi z LTE-jem. Cenovno bo Xperia Tablet Z umeščena nekje pod najnovejši iPad, je pa res, da bodo imeli lastniki obeh izvedenk privzeto na voljo 32 gigabajtov shranjevalnega pomnilnika, ki ga bo mogoče razširiti tudi s karticami SD.

Nokia O Nokijini tablici z operacijskim sistemom Windows ne duha ne sluha, prav tako ni bilo nikjer zaslediti naslednice Lumie 920, sta pa družino oplemenitili novinki 520 in 720. Ne ena ne druga sicer ne dosegata najvišjih hitrostnih stopničk, kar je glede na številčno umeščenost v ponudbo Lumij jasno, je pa res, da gre še vedno za zelo spodobna pametna telefona, obenem pa bosta zagotovo veliko cenejša od premijskih modelov. Pri Nokii so prepričani, da bosta obe Lumii postali hit naročniških pogodb, ob sklenitvi katerih dobijo uporabniki dober telefon za ceno kepice sladoleda.

Menite, da sta zgoraj opisani Lumii nerazburljivi? Kaj potem porečete na Nokii 105 in 305, opeki iz časov izpred vesoljnega potopa, ki ju bodo najbrž prodajali na bencinskih črpalkah in prilagali pralnim praškom? Obema sta skupna popolna številčna tipkovnica in zaslonček z diagonalo 2,4 palca, najbrž pa bo njun skupni imenovalec tudi nizka cena. Nokia želi z malčkoma oplemenititi predvsem svojo prisotnost na razvijajočih se trgih – kot so povedali sami, namreč vedo, da v Evropi 105 in 301 nimata kaj iskati.

LG LG je v Barcelono privlekel celo armado bolj ali (predvsem) manj vznemirljivih telefonov, ki bodo letotošnjo pomladno nakupovalno sezono zaznamovali z oglatostjo in zelo konkurečnimi cenami.

Prvi izmed obilice LG-jevih novosti je Optimus L3 2, naslednik lanskega priljubljenega androidnega telefona za začetnike Optimus L3, ki bo najbrž znova eden cenejših tovrstnih mobilnikov. Le stopničko višje je Optimus L5 2 (LG-ju vse pohvale za res izvirna imena novih naprav), ki ima v primerjavi s predhodnikom precej boljši zaslon in (na papirju) bolj zmogljivo baterijo, obenem pa ostaja v istem cenovnem razredu. Vrh LG-jeve ponudbe v srednjem rangu predstavlja Optimus L7 2, spodoben telefon z zaslonom IPS, dvejedrnikom in skoraj gigabajtom pomnilnika, ki bo s ceno med 170 in 190 evri na trgovinskih policah zagotovo izstopal.

Premaknimo se še malce višje: LG Optimus F7 podpira tehnologijo LTE, zunanjost spominja na Samsung Galaxy S2, specifikacije pa so več kot solidne – dvoglavi procesor, 4,7-palčni zaslon ločljivosti 720p in fotoaparat z osmimi megapiksli.

Kralj LG-jeve ponudbe je Optimus G Pro, ki gradi na zapuščini Nexusa 4, supertelefona, ki ga je LG sestavil za Google. Hitrost, fenomenalen zaslon in Jelly Bean – kombinacija, s katero ne more zgrešiti nihče. Upamo lahko le, da ni tako zelo krhek kot Nexus 4, katerega ohišje se je po pričevanjih uporabnikov vdalo že ob grdem pogledu.

Izgubljeni v povprečju Kje je HTC? Tajvanci so svoje s predstavitvijo modela One opravili že slab teden pred začetkom svetovnega mobilnega kongresa – v Barceloni so le uživali v pogledih množice, ki se je slinila nad Onom in njegovim več kot zasluženim nazivom najboljšega telefona na sejmišču, seveda pa ni manjkalo tudi hvalisanja z novim, še bolj intuitivnim vmesnikom HTC Sense.

Preostanek sejemskih eksponatov ni kdo ve kako navdušil. Svoje nove telefone in tablice so predstavili Fujitsu (Stylistic S01), HP (tablica Slate 7), Acer (Liquid Z2), Asus (Padfone Infinity in tablica Fonepad), Lenovo (tabličniki IdeaTab A1000, A3000 in S6000) in Motorola (RazrHD), precej pa so obiskovalcem "težili" tudi predstavniki največjih kitajskih imen mobilne industrije, Huaweija in ZTE-ja.

Huawei je namreč precej ponosen na domnevno najhitrejši pametni telefon na svetu, Ascend P2, ki sploh prvi podpira LTE četrte generacije. Srenja si je sicer enotna, da obča hitrost ne odtehta zgolj povprečne kakovosti izdelave, saj lahko v tej prvini P2 le stopiclja za iPhonom in HTC-jevim Onom, in relativno obotavljajočega se zajemanja slik, panoge, v kateri seveda kraljuje Galaxy S3.

ZTE žal ni pokazal pošasti s Tegro 4, o kateri smo pisali pred kratkim, bo pa velikan Grand Memo zagotovo spodoben tekmec Samsungovemu Galaxy Note 2. Za nameček je ZTE Open eden izmed prvih telefonov z operacijskim sistemom Firefox, v katerega Mozilla polaga velike upe (drugi telefon s Firefoxom, ki ga je bilo mogoče uzreti na MWC-ju, je Alcatel One Touch Fire).

Operacijski sistem Firefox je sicer namenjen predvsem razvijajočim se trgom – naprave z Lisico v plamenih bodo tako najprej na voljo kupcem v Braziliji, Kolumbiji, Mehiki, Venezueli, na Madžarskem in Poljskem, v Črni gori, Srbiji in Španiji. Firefoxu je podporo sicer že obljubil tudi Sony, ne pa tudi Samsung – Korejci imajo v ognju vendarle tudi svoje železo, ki sliši na ime Tizen.

Ne spreglejte