Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
20. 4. 2011,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mobitel protokol

Sreda, 20. 4. 2011, 11.11

8 let

Mobitel je v svoje omrežje vpeljal IPv6

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po uspešno končanih, dlje trajajočih preizkusih v Mobitelovem omrežju je sodobni internetni protokol IPv6 zdaj na voljo brez doplačila vsem Mobitelovim uporabnikom.

"Prehod na IPv6 je pomemben korak v prihodnost – pravzaprav je to eden od strateško najbolj pomembnih tehnoloških premikov v zadnjih letih," je prepričan mag. Matjaž Beričič, direktor Področja za tehnologijo v Mobitelu, ki je zlasti ponosen, da je Mobitel med prvimi v svetu, ki je zagotovil to podporo v svojem omrežju. Trenutno delujoči naslovni prostor IPv4, na katerem temelji večina današnjega interneta, je namreč skoraj polno zaseden in prav prehod na IPv6 omogoča nadaljnji razvoj. Mobitelovim naročnikom na voljo brez doplačila Za vklop naročniki Mobitel GSM/UMTS pošljejo sporočilo s ključno besedo IPv6 na številko 1918 in prejeli bodo povratno nastavitveno sporočilo. Podpora za IPv6 že deluje na novih mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Symbian, sledili pa bodo tudi drugi operacijski sistemi. Kot glavno prednost uvedbe IPv6 v Mobitelovo omrežje Beričič vidi "uporabo daleč najboljšega omrežja za mobilni širokopasovni internet, zlasti za tiste, ki jim je pomemben dostop do vseh vsebin oziroma storitev interneta, tudi tistih, ki so na IPv6, teh je vedno več". Upa tudi, da bodo uporabniki do tako okrepljenega mobilnega širokopasovnega interneta čim prej dostopali tudi s terminali HSPA+.

Beričič je prepričan, da bodo novosti veseli še v enem krogu uporabnikov. "Znano je, da mora biti Mobitel prva izbira za vse tehnološke navdušence − ni druge izbire. S tem pa Mobitel potrjuje svojo 20-letno prakso utiranja novosti za uporabnike in vztrajanja pri visokem razvojnem tempu, ki ima mnogo multiplikativnih koristi za trg in družbo. Nihče drug ni pripravljen toliko vlagati v ta trg," je prepričan Beričič.

Dolgoročna prednost Ne gre le za poslastico tehnološkim navdušencem, temveč za dolgoročno prednost, ki jo po Beričičevih besedah lahko zagotovi le Mobitel. "Velika prednost Mobitela je, da avtonomno načrtuje in razvija svoje omrežje. Ker ni del velike mednarodne skupine, se na področju tehnologije zaradi agilne ekipe zelo hitro razvija. Ob tem pa ima tudi družbeno odgovorno vlogo kot nacionalni operater."

"Tudi v primeru IPv6 se nismo ozirali, kdaj bo to uvedel svet, ampak smo uvedli sami, brez dodatnih stroškov na ustrezno načrtovani opremi v prvem mogočem trenutku in ko so se pojavili terminali. In to prav v času, ko je bilo objavljeno, da je na svetu praktično zmanjkalo 'nafte interneta', to je javnega naslovnega prostora IPv4 in da je skrajni čas za prehod na IPv6."

"Ne čakamo temveč ustvarjamo" V prihodnosti bo IPv6 zaradi svojega skoraj neomejenega javnega naslovnega prostora odprl številne nove možnosti uporabe mobilnega širokopasovnega dostopa, predvsem na področju "interneta stvari", kot Beričič raje imenuje storitve in aplikacije M2M (machine-to-machine).

Ali so pričakovanja realistična, se sprašujejo uporabniki, ki so v zgodovini mobilnih komunikacij že bili priča nekaterim neizpolnjenim in zamujenim obljubam. Beričič o tem ne dvomi: "Podobno kot smo pred 20 leti z odločnimi potezami premagovali dvome o mobilni telefoniji in pred 10 leti o mobilnem prenosu podatkov, danes nadaljujemo odločne korake v smeri omogočanja mobilne večpredstavnosti in 'interneta stvari'. Ne čakamo, da bo trg pripravljen, ustvarjamo ga."

Ne spreglejte