Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
10. 5. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

mobilni telefon Kickstarter zagonsko podjetje

Sreda, 10. 5. 2017, 4.01

6 let, 7 mesecev

Mobilni telefon, ki je res samo to – in nič več

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
The Light Phone | Foto TheLightPhone.com

Foto: TheLightPhone.com

Nima podatkovnega prenosa, kratkih sporočil, e-pošte … – ima samo možnost govorne komunikacije in je strnjen v velikost kreditne kartice.

Od naših mobilnih telefonov danes večinoma pričakujemo veliko več kot samo pogovore. Postali so naši navigatorji, ki nam poiščejo pot v neznanem okolju in nas opozorijo na zamude v prometu tudi v znanem okolju. Prek njih povemo svetu, kaj delamo in kako se počutimo, prav tako izvemo, kje so in kaj počnejo naši prijatelji, znanci – ali celo poslovni tekmeci.

Nekaterim vendarle zadoščajo že pogovori

Na zahtevnem trgu (pametnih) mobilnih telefonov, kjer je pomemben vsak milimeter diagonale zaslona, gigabajt delovnega pomnilnika ali shrambnega prostora in vsak herc delovnega takta procesorja, svoje mesto iščejo tudi najbolj preprosti in priročni mobilni telefoni, ki spominjajo na najosnovnejše žepne kalkulatorje. Teh so veseli tisti, ki od mobilnega telefona pričakujejo samo to, da so govorno dosegljivi.

Ne potrebuje niti povezave Bluetooth

Naprave za preprosto mobilno govorno komunikacije, tudi takšne, velike kot kreditna kartica, sicer niso nekaj novega – srečali smo jih že pred leti na mednarodnih telekomunikacijskih kongresih in sejmih.

The Light Phone smo prvič srečali predlani na platformi Kickstarter, podporniki tega projekta so svoje naprave prejeli januarja. | Foto: TheLightPhone.com The Light Phone smo prvič srečali predlani na platformi Kickstarter, podporniki tega projekta so svoje naprave prejeli januarja. Foto: TheLightPhone.com

Toda The Light Phone je drugačen. Z nekim drugim (pametnim) mobilnim telefonom se ne povezuje prek povezave Bluetooth, temveč prek posredovanja klicev med napravama, kar proizvajalec ponuja tudi kot storitev z mesečno naročnino. Skrb za dodatno mobilno številko torej odpade.

The Light Phone zna pokazati čas in si zapomniti do devet telefonskih številk – to je edino, kar zna, poleg pogovorov. Deluje v starih dobrih mobilnih omrežjih druge generacije (GSM) in je na voljo v dveh barvah – beli in črni. Z enim polnjenjem naj bi zdržal tri dni pripravljenosti.

Kaj še lahko dobimo za 140 evrov?

The Light Phone smo prvič srečali predlani na platformi Kickstarter, podporniki tega projekta so svoje naprave prejeli januarja. Zdaj so za prednaročila na voljo še preostalim za 150 ameriških dolarjev (137 evrov), a trenutno le za kupce z naslovom v ZDA. Dostavo zanje predvidevajo še v tem mesecu.

Morda še dobro, ker za 140 evrov tudi pri nas lahko dobimo že spodoben polno funkcionalni mobilni telefon, ki je vendarle večji kot kreditna kartica. Vse je, torej, odvisno od tega, kaj kdo želi ali pričakuje.

Ne spreglejte