Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Microsoft Hotmail

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 11.39

8 let

Microsoft priznal prebiranje sporočil uporabnikov elektronskega poštnega okolja Hotmail

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Microsoft je prejšnji teden javno priznal, da so v sklopu raziskave o nepooblaščeni rabi internih informacij prebirali sporočila uporabnikov elektronskega poštnega okolja Hotmail.

Do afere Snowden smo vsi živeli s podzavestnim razumevanjem, da v digitalnem svetu zasebnosti v bistvu ni več. A do razkritja prisluškovalnih praks ameriške (in drugih vlad) smo se morda zavajali, da se to ne dogaja. Microsoftov nedavni škandal v svetu elektronske pošte posredno opominja tudi na prakse drugih ponudnikov. Pri Googlu je spremljanje elektronske pošte uporabnikov vgrajeno v poslovni model – le na ta način nam lahko servirajo "prave" oglase.

Microsoftova pravila uporabe, digitalni ekvivalent drobnega tiska, jasno pravi, da "lahko dostopamo ali razkrijemo informacije o vas, vključno z vsebino vaše komunikacije z namenom ... zaščite pravic in lastnine podjetja Microsoft". Tudi Apple, Yahoo in drugi si skozi drobni tisk jemljejo to pravico in za razliko od organov pregona jim niti ni treba slediti pravnim postopkom. Občutek mi pravi, da tudi vi teh pogojev uporabe niste prebrali.

Na videz enakovredna menjava V bistvu gre za na videz enakovredno menjavo – uporabniki damo svojo zasebnost v zameno za učinkovito, zanesljivo in razvijajočo se storitev. Kot uporabnikom nam ni treba misliti na račune za strežnike, na razvoj novih zmogljivosti, skratka na nič. Omenjenim ponudnikom pogosto (posredno) zaupamo več informacij kot bankam in zavarovalnicam. Tudi odnos s slednjimi je neizogibno zabeljen z drobnim tiskom. Tudi tam ga mnogi preberejo šele takrat, ko pravzaprav le potrjujejo dejstvo, da se motijo.

Bralna značka Če bi povprečni uporabnik želel prebrati pravila uporabe vseh spletnih strani, ki jih v enem letu obišče, bi za to potreboval okoli 250 ur, torej ves mesec. Izkušnje kažejo, da 80 odstotkov uporabnikov tega ne stori. Podobno je pri programski opremi, kjer licenčne pogodbe v povprečju obsegajo 74.000 strani. To je okvirno obseg enega Harryja Potterja. V času, ko bi prebrali licenčne pogodbe vseh aplikacij, ki počivajo na vašem računalniku in (vse pogosteje) pametnem telefonu, bi si zaslužili že nekaj bralnih značk.

Za telebane Drobni tisk je – posebej v digitalnem okolju – pogosto dolg. To ni edini izziv. V bolj tradicionalnem okolju je praviloma (zaradi omejitev analognega, ponavadi papirnega medija) krajši, a pogosto neizmerno bolj butalski. Decembra sem kupoval lučke za novoletno jelko, na katerih je s pisavo velikosti 1.5 pisalo "Samo za notranjo ali zunanjo uporabo." Taiste praznike sem od staršev za darilo prejel likalnik, v katerega navodilih je blestelo opozorilo "Ne likajte po telesu."

Kaj pa če ... Drobni tisk obstaja zgolj iz enega razloga – da se podjetja, ki stojijo za danim izdelkom ali storitvijo, pavšalno zaščitijo proti ustvarjalnosti uporabnikov in prosti senci vseh prihodnjih lastnih dejanj. Seveda jim nikoli ne uspe, da nas prepričajo, vedno pa jim uspe, da nas zmedejo – kar je za njih še toliko bolje.

Viri : Apple, Google, Microsoft, Verge, Huffington Post

Ne spreglejte