Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
13. 12. 2017,
11.33

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Google iskalniki EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 13. 12. 2017, 11.33

6 let, 4 mesece

Letošnji trendi spletnih poizvedb

Letos je slovenske spletne poizvedbe močno zaznamovala košarka

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Goran Dragić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tri najbolj priljubljene letošnje spletne poizvedbe v Sloveniji in še dve najbolj iskani osebi prihajajo iz sveta košarke.

Leto 2017 je (bilo) v Sloveniji leto košarke, (tudi) če sklepamo po tem, katere so bile najpogostejše poizvedbe slovenskih uporabnikov interneta. To lahko ugotovimo iz podatkov, ki jih je objavil Google, katerega istoimenski iskalnik uporablja večina uporabnikov tudi v Sloveniji.

Popolna prevlada košarke

Slovenski uporabniki so letos na Googlu najpogosteje iskali pojem EuroBasket, sledila pa sta košarkarja Goran Dragić in Luka Dončić, ki so ju slovenski uporabniki interneta med osebami tudi najpogosteje "poguglali".

Med desetimi najpogostejšimi letošnjimi poizvedbami slovenskih uporabnikov na Googlu je še nekaj pojmov iz sveta športa, dnevna politika pa se, z izjemo iskalnega pojma volitve na desetem mestu, ni uvrstila med prvih deset.

Tudi na drugem mestu oseb, ki so jih letos v Sloveniji najpogosteje iskali prek Googla, je član slovenske košarkarske reprezentance - Luka Dončić. | Foto: Reuters Tudi na drugem mestu oseb, ki so jih letos v Sloveniji najpogosteje iskali prek Googla, je član slovenske košarkarske reprezentance - Luka Dončić. Foto: Reuters

Najbolj priljubljene poizvedbe iz Slovenije
1. EuroBasket
2. Goran Dragić
3. Luka Dončić
4. EMA
5. Fidget spinner
6. Igor Kokoškov
7. Wimbledon
8. Tour de France
9. Despacito
10. Volitve

Šport prevladuje tudi med letošnjimi najpogosteje iskanimi osebami med slovenskimi uporabniki iskalnika Google. Prvih pet najbolj iskanih oseb je neposredno ali posredno povezanih s košarko, v naslednji peterici pa so še trije športniki.

Edini politik, ki se je po Googlovih podatkih uvrstil med prvih deset letos najbolj iskanih oseb pri slovenskih uporabnikih, je nesojeni predsednik države Marjan Šarec.

Katere osebe so slovenski uporabniki najpogosteje iskali?
1. Goran Dragić
2. Luka Dončić
3. Igor Kokoškov
4. Anthony Randolph
5. Mirjam Poterbin
6. Ilka Štuhec
7. Denise Dame
8. Lindsey Vonn
9. Marjan Šarec
10. Dražen Petrović

Na svetovni ravni je zmagala Irma

V svetovnem merilu je bil na Googlu letos najbolj iskani pojem Hurricane Irma (orkan Irma), sledila pa sta Applova pametna telefona iPhone 8 in iPhone X.

Na svetovni lestvici letos najbolj iskanih pojmov prek iskalnika Google je na prvem mestu orkan Irma. | Foto: Reuters Na svetovni lestvici letos najbolj iskanih pojmov prek iskalnika Google je na prvem mestu orkan Irma. Foto: Reuters

Med petimi najbolj iskanimi tehničnimi napravami na svetu sta še dve igralni konzoli (Nintendo Switch na tretjem in Xbox One X na petem mestu) in Samsungov pametni telefon Galaxy S8 na četrtem mestu.

Kot so še pojasnili pri Googlu, njihovi seznami temeljijo na iskalnih poizvedbah z velikim porastom v letu 2017 v primerjavi z letom 2016.

Najbolj iskani dogodki v Sloveniji
1. EuroBasket
2. EMA
3. Wimbledon
4. Tour de France
5. Volitve
6. Pust
7. Eurovision
8. Black Friday
9. Planica
10. Velika noč

Na Hrvaškem in v Avstriji politika, na Madžarskem nakupovanje, v Italiji zabava

Za primerjavo, na sosednjem Hrvaškem so najpogosteje iskali DIP, kar je državna volilna komisija, politika pa je zmagala tudi v Avstriji, kjer so največ poizvedovali po parlamentarnih volitvah (Nationalratswahl).

Na Madžarskem je očitno vladala predpraznična nakupovalna mrzlica, saj je na prvem mestu Black Friday (črni petek). Italijani so očitno zvesti zabavi, saj je pri njih najbolj iskani pojem Nadia Toffa. Zanimanje za televizijsko voditeljico je zraslo predvsem v drugi polovici novembra.

Ne spreglejte