Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
9. 9. 2015,
12.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

laser

Sreda, 9. 9. 2015, 12.45

7 let, 2 meseca

Laserska napravica za nekaj deset evrov lahko onesposobi samovozeči avtomobil

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Samovozeči avtomobili so za svoje delovanje odvisni od mnogih senzorjev, ki jim pomagajo najti pravo pot. Toda te senzorje lahko tudi marsikaj zmoti ...

Že preprosta naprava, ki jo lahko skoraj vsak naredi doma s poceni in dostopnimi komponentami, lahko zmoti nekatere izmed teh senzorjev in tako onesposobi samovozeči avtomobil, je, kot poroča BBC, za strokovno revijo IEEE Spectrum povedal vodja raziskav pri varnostnem podjetju Security Innovation Jonathan Petit.

Rahlo modificirana poceni naprava z laserjem namreč lahko ustvari fantomske podobe ljudi, zidov in drugih vozil, ki jih bo samovozeči avtomobil zaznal kot ovire in se bo zato – razumljivo – ustavil.

Lidar ne loči med pristnimi in fantomskimi ovirami

Petit je motilec izdelal z laserjem, podobnemu tistim v laserskih kazalnikih v obliki pisala, in ga nadgradil z generatorjem pulsa, ki ga je mogoče ustvariti z nizkocenovnimi računalniki, kot je Next Thing Chip ali Raspberry Pi. Skupen strošek izdelave tega motilca ni dosegel 55 evrov.

Fantomski predmeti zmotijo lidarje – skovanka od "light" (svetloba) in "radar" –, ki z lasersko svetlobo osvetlijo predmete pred samovozečim avtomobilom in ob njem ter na podlagi analize odboja te svetlobe določijo položaj teh objektov in razdaljo do njih. Za varno in zanesljivo krmarjenje samovozečega vozila skrbi na tisoče takih dragih senzorjev na vsakem takšnem vozilu.

Napredna tehnologija je v napačnih rokah zelo nevarna

Petit meni, da razvijalci lidarjev niso pomislili na motnje fantomskih podob in predmetov, prepričan pa je, da takih motenj niso podrobneje raziskali. Že nekaj časa pa so znane nevarnosti, ki jih lahko tudi v tradicionalnem prometu povzroči neodgovorno ravnanje z lasersko svetlobo, ki je dandanes dostopna na kazalnikih in drugih pripomočkih, za katere je treba odšteti le nekaj evrov. Nekateri neodgovorni uporabniki, ki so lasersko svetlobo usmerjali na vozila in letala med njihovo vožnjo, so si s svojim početjem prislužili tudi zaporne kazni.

Ne spreglejte