Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
6. 3. 2015,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matic Tomšič nasveti

Petek, 6. 3. 2015, 15.48

8 let

Kako ukrotiti jezo ob izgubljanju v videoigrah

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če se igralci, ki zaradi izgubljanja v videoigrah pogosto pobesnijo, ne naučijo nadzorovati jeze, lahko povzročijo veliko materialno škodo in krhanje odnosov z najbližjimi.

Zakaj se jezimo, ko pa gre samo za igro? Zgornji primer jeznoritega povzročanja materialne škode zaradi izgubljanja živcev ob videoigri še zdaleč ni izmišljen. Tekmovalno merjenje moči prek spleta v športnih ali akcijskih igrah, kot sta FIFA ali novi Call of Duty, pa tudi občasne lokalne partije Angry Birds ali celo Tetrisa, lahko pri igralcih ob izgubljanju sproži zelo močna čustva, ki jim lahko za nekaj časa popolnoma zameglijo razum.

Morebitna nasilna vsebina pri tem sploh ni bistvena. Raziskovalci univerze Rochester v New Yorku so v raziskavi ugotovili, da se jezni odzivi največkrat pojavijo, ko igralec doživi občutek nemoči. To se zgodi bodisi zato, ker še ni usvojil igralne mehanike, bodisi zato, ker ga premagujejo drugi, boljši igralci. Resnične posledice virtualnega merjenja moči Posledice jeznega razgrajanja zaradi slabe partije v videoigri lahko razdelimo na: – Resnične: Ko igralec zaradi izgubljanja pobesni, ne razmišlja trezno. Igralna konzola, za katero je plačal štiristo evrov, v tistem trenutku ni vredna piškavega oreha – vse, kar je pomembno, je rezultat v igri. Razbiti zasloni in polomljene tipkovnice zato niso redkost – decembra je po spletu zaokrožil tudi posnetek Britanca, ki je samo zaradi prejetega zadetka skozi okno vrgel Playstation 3. Ko igralec ponori zaradi igre, tudi zelo težko prijazno komunicira z drugimi osebami, kar lahko vodi do poslabšanja medosebnih odnosov.

Virtualne: Če med igro začnete razmišljati o tem, da se vam godi krivica, bo vaša predstava nedvomno slabša, saj ne boste osredotočeni na dogajanje. Zgodi se lahko, da boste izkusili tako imenovani fenomen povsod je in vse mu uspeva, pri katerem igralec preceni nasprotnikovo znanje in zato igra še slabše. Zaradi živčnosti se vam lahko zgodi, da boste gumbe na tipkovnici ali igralnem ploščku držali dlje, kot je potrebno. Jeznim igralcem se poslabšajo tudi refleksi in periferni vid – to pomeni, da vidijo le del dogajanja.

Nadzorujte jezo, preden začne jeza nadzorovati vas Ljudje smo zelo tekmovalna bitja, zato je od posameznika, ki svoj prosti čas rad preživlja ob spletnih igrah, v katerih je cilj zmagovanje na tak ali drugačen način, nemogoče pričakovati ali celo zahtevati, da popolnoma zatre čustva, ki se pojavljajo ob igranju. A z upoštevanjem spodnjih napotkov bo igralna izkušnja vsekakor manj živčna in naporna, inventar pa ne bo ves čas ogrožen.

Opustite teorijo zarote, da igra nasprotniku pomaga, vam pa nagaja. Med igralci kroži ogromno teorij, da določene igre pomagajo manj veščim igralcem, tiste, ki zadevo obvladajo, pa onemogočajo (podaje v FIFI niso več točne, naboji v protiteroristični akciji Counter-Strike zgrešijo vse). Ali je to res ali ne, najbrž vedo samo razvijalci, a miselnost žrtve je recept za izgubljanje.

Ne pričakujte, da se bodo zadeve v vaš prid odvijale same od sebe. Igralci, ki v sodobnih igrah za več sodelujočih prek spleta pridobijo pomembno prednost, kot sta boljše orožje in oklep v futuristični akciji Planetside 2 ali pa pomembna okrepitev v Fifi, pogosto pričakujejo, da bodo s tem nadgradili tudi svoje znanje. Pa ni tako. S puško bo še vedno treba streljati, Messi pa golov ne bo zabijal sam. Odložite plošček in vzemite odmor. Če izgubljate igro za igro, se bo sreča slej ko prej obrnila, kajne? To se pogosto ne zgodi, igralec pa zapade v začaran krog izgubljanja in naivnega upanja na preobrat. V takšnih primerih je pametno vzeti odmor in se zamotiti z drugo aktivnostjo – branjem knjig, športom, druženjem z resničnimi osebami.

Spoštujte nasprotnika. Pogosto se dogaja, da igralci določenih naslovov najdejo nedodelano igralno mehaniko, ki jo je mogoče zlorabiti za lahko zmagovanje. Pogosto, a ne vedno. Izognite se mišljenju "izgubljam zato, ker sem tako ali tako edini, ki igra tako, kot je treba". Velikokrat boste namreč naleteli na igralce, ki so preprosto boljši od vas.

Ne spreglejte