Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
9. 10. 2014,
13.41

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osebni podatki piškotki Apple internet Facebook Google Matic Tomšič

Četrtek, 9. 10. 2014, 13.41

4 leta, 3 mesece

Kako podatke o vas zbirajo Facebook, Google in Apple?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sledilni piškotki, ki zbirajo podatke o uporabnikih spleta, bodo kmalu romali na smetišče digitalne zgodovine. Tehnološki velikani, kot so Facebook, Google in Apple, jih namreč ne potrebujejo več.

Rok trajanja sledilnih piškotkov, ki so dolga leta veljali za enega najbolj učinkovitih načinov za zbiranje podatkov o uporabnikih interneta, se počasi izteka. Ker svetovni splet že nekaj let domuje na več platformah, med katerimi začenja zanesljivo prednjačiti mobilna, so se interneti in tehnološki velikani, med katerimi prednjačijo Facebook, Google in Apple, zatekli k drugim metodam, ki jim zagotavljajo, da jim uporabniki vse želene informacije prinesejo na pladnju. Katerim?

Facebook Zaradi približno 1,3 milijarde uporabnikov Zuckerbergovo družbeno omrežje razpolaga z eno najobširnejših zbirk osebnih metapodatkov (podatkov o podatkih) na svetu. Facebook si je praktično neomejen dotok informacij priskrbel z mehanizmom SSO (Single Sign-On oziroma "en vpis"), ki uporabnikom omogoča, da se v Facebooku lastne aplikacije in storitve številnih drugih spletnih strani prijavijo z enim uporabniškim imenom in geslom. S SSO lahko družbeno omrežje iz uporabnikovega spletnega početja sestavi pravi dnevnik, s pomočjo katerega Facebook uporabniku prikazuje ciljane oglase in mu predlaga zanj primerne aplikacije ter igre. Ogromno podatkov Facebook v zadnjem času pridobi tudi na račun lastništva Instagrama in WhatsAppa ter "hišne" aplikacije za hitro sporočanje Messenger.

Google Podobno kot Facebook se tudi Google zanaša na SSO. Vpis v račun uporabnika poveže s celotnim Googlovim omrežjem, ki je, milo rečeno, gigantsko. Vse nadaljnje internetne aktivnosti uporabnika – iskanje in obiskovanje spletnih strani, ogledovanje videoposnetkov na YouTubu, uporaba storitev Gmail, Drive in Docs – tvorijo dosje digitalne zgodovine, ki pristane v Googlovi lasti.

Google si seveda pomaga tudi z mobilnim operacijskim sistemom Android, ki je nameščen na kar 80 odstotkih vseh pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Android vsakemu uporabniku, ki obišče servis za digitalno distribucijo vsebin Google Play, dodeli edinstven identifikator, ki ga nato uporabljajo Googlove oglaševalske storitve, kot so AdSense, AdMob in DoubleClick.

Apple Jabolčno podjetje informacije zbira prek e-poštnih naslovov, ki naprave na platformah iOS in OS X povezujejo z Applovimi storitvami, in računov iTunes, prek katerih uporabniki Applu posredujejo številke svojih kreditnih kartic in večino osebnih podatkov.

Vsak uporabnik, ki kupi in uporablja Applovo mobilno napravo (iPhone ali iPad), za nameček prejme tudi svojo identifikacijsko številko (IDFA). Apple lahko nato prek storitve za oglaševanje, kot je iAd, na podlagi IDFA določi, kateri in koliko uporabnikov je oglase videlo.

Ne spreglejte