Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
6. 4. 2017,
16.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Natisni članek

vesolje znanost Moja služba digizgodbe

Četrtek, 6. 4. 2017, 16.23

6 let, 6 mesecev

Kako lahko v treh mesecih zaslužite 16 tisoč evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Francoski znanstveni inštitut, ki raziskuje vpliv bivanja v vesolju na človeško telo in zdravje, išče 24 dobro telesno pripravljenih moških, ki so dva meseca pripravljeni opravljati vsaj na papirju najlažje delo na svetu - ležati.

Podoben projekt, kot ga načrtujejo francoski znanstveniki, je že večkrat izvedla ameriška vesoljska agencija Nasa. Kandidati, ki se prijavijo, lahko uporabljajo računalnik ali gledajo televizijo, le vstati ne smejo.  | Foto: NASA Podoben projekt, kot ga načrtujejo francoski znanstveniki, je že večkrat izvedla ameriška vesoljska agencija Nasa. Kandidati, ki se prijavijo, lahko uporabljajo računalnik ali gledajo televizijo, le vstati ne smejo. Foto: NASA

Preučevanje oseb, ki bi dva meseca oziroma 60 dni preživele v ležečem položaju, bo francoskim znanstvenikom pomagalo pri razumevanju oziroma opažanju sprememb, ki jih človeško telo doživi med daljšim bivanjem v okolju mikrogravitacije, se pravi v breztežnostnem prostoru.

Francoski znanstveniki želijo poustvariti življenjske razmere astronavtov (na fotografiji kanadski astronavt Chris Hadfield), ki živijo na Mednarodni vesoljski postaji. | Foto: Reuters Francoski znanstveniki želijo poustvariti življenjske razmere astronavtov (na fotografiji kanadski astronavt Chris Hadfield), ki živijo na Mednarodni vesoljski postaji. Foto: Reuters

16 tisoč evrov, kolikor so strokovnjaki za vesoljsko biomedicino štiriindvajsetim poskusnim zajčkom pripravljeni plačati za dva tedna različnih psihofizičnih testov, dva meseca ležanja in nato še dva tedna pregledov, je drobiž v primerjavi s stroški, ki bi nastali, če bi dejansko preučevali astronavte med delom v vesolju.

Vsi "poskusni zajčki" bodo s telesom ves čas ležanja nagnjeni nazaj za šest stopinj. | Foto: CNES Vsi "poskusni zajčki" bodo s telesom ves čas ležanja nagnjeni nazaj za šest stopinj. Foto: CNES

Kandidati, ki se želijo prijaviti na nevsakdanji razpis za začasno zaposlitev, morajo biti moškega spola, nekadilci, stari med 20 in 45 let ter v dobri telesni pripravljenosti. Med "delom" v ležečem položaju bo morala biti ena rama kandidata ves čas – 60 dni – v stiku s posteljo, kar pomeni, da bo moral v ležečem položaju tudi jesti in iti na stranišče.

Vsaj ena rama mora biti v vedno v stiku s posteljo - tole je dovoljeno.  | Foto: CNES Vsaj ena rama mora biti v vedno v stiku s posteljo - tole je dovoljeno. Foto: CNES

Zakaj morajo ležati?

Francoski znanstveniki želijo v raziskovalnem centru v kraju Toulouse na trdnih tleh, se pravi na Zemlji poustvariti vpliv pogojev, v katerih živijo astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), na človeško telo.

Takole bo 24 kandidatov med francoskim preizkusom preživelo večino časa. | Foto: CNES Takole bo 24 kandidatov med francoskim preizkusom preživelo večino časa. Foto: CNES

Dolgotrajnejše plavanje po breztežnostnem prostoru lahko namreč oslabi mišičevje in kardiovaskularni sistem ter zmanjša gostoto kosti. Astronavt se v vesolju gravitaciji namreč še zdaleč ne upira tako kot človek na Zemlji, zato njegovo telo ne dela z enako zmogljivostjo kot prej, saj mu ni treba.

Da ohranijo mišično moč, zdravo srce in normalno, "zemeljsko" gostoto kosti, astronavti na Mednarodni vesoljski postaji telovadijo vsak dan. Na tej vadbeni napravi, ki ji Nasa s kratico pravi ARED, lahko astronavt nastavi tudi do 270-kilogramsko obremenitev. | Foto: Reuters Da ohranijo mišično moč, zdravo srce in normalno, "zemeljsko" gostoto kosti, astronavti na Mednarodni vesoljski postaji telovadijo vsak dan. Na tej vadbeni napravi, ki ji Nasa s kratico pravi ARED, lahko astronavt nastavi tudi do 270-kilogramsko obremenitev. Foto: Reuters

Dvomesečno ležanje v postelji brez vsakršne telesne aktivnosti bo med poskusom francoskih znanstvenikov simuliralo zmanjšano telesno aktivnost astronavtov. A to je le prvi del preizkusa, ki mu sicer pravijo Koktejl.

Koktejl se projektu francoskega inštutita ne reče kar tako – "koktejl" je namreč mešanica različnih kapsul in tablet, ki jih bo prejela polovica od 24 v raziskavi sodelujočih moških. Vsebovale bodo antioksidante in protivnetna sredstva, ki bi morala po mnenju znanstvenikov izničiti ali pa vsaj omiliti vplive simulirane breztežnosti.


"Poskusni zajčki" so ležali tudi že v laboratoriju v slovenski Planici


"Videoigre, globoke misli in dolgčas. Ogromno dolgčasa."

Ameriška vesoljska agencija Nasa je že večkrat izvajala podobne preizkuse. V medijih je najbolj odmeval preizkus iz leta 2014, ko je Andrew Iwanicki v postelji skoraj nepremično ležal skoraj dva meseca in pol in za to dobil 18 tisoč dolarjev oziroma več kot 16.500 evrov.

Andrew Iwanicki  |  Foto: Osebni arhiv/Vice | Foto: Andrew Iwanicki | Foto: Osebni arhiv/Vice

Na vprašanje, kaj je počel med preizkusom, je povedal, da je igral računalniške igre, razmišljal o vseh mogočih stvareh, predvsem pa se dolgočasil. Ko je po 70 dneh prvič vstal iz postelje, sploh ni moral stati na nogah, kaj šele, da bi naredil nekaj korakov.

Ne spreglejte