Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2023,
8.26

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

šport pametna ura

Torek, 28. 11. 2023, 8.26

4 mesece, 2 tedna

Kako izbrati pravo pametno športno uro?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
pametna ura, fitnes, vadba, šport, rekreacija | Kako izberete pravo pametno ali športno uro in katere lastnosti so pri odločanju za nakup pomembnejše od drugih? | Foto Getty Images

Kako izberete pravo pametno ali športno uro in katere lastnosti so pri odločanju za nakup pomembnejše od drugih?

Foto: Getty Images

Koraki, metri in minute se vztrajno pomikajo v ozadje, saj pomembnejše postajajo meritve, povezane s stanjem telesa in zdravjem. Začelo se je s porabo kalorij in nadaljevalo z vgradnjo optičnih tipal srčnega utripa, ki so postala osnova za celo vrsto fizioloških meritev. Poleg tega so tovrstne naprave večino časa povezane s pametnim mobitelom. Služijo kot pripomoček za upravljanje glasbe, proženje kamer, prikaz obvestil, v nekaterih primerih celo za opravljanje klicev in še marsikaj drugega.

S športom in drugimi aktivnostmi povezane funkcije so zanimive za del prebivalstva, ki bolj ali manj redno izvaja različne dejavnosti, z zdravjem povezane meritve pa merijo na veliko večino. Tovrstne naprave se vse bolj vrivajo na področje medicinskih naprav, pri čemer pa moramo biti pozorni in previdni, saj nosljive naprave nimajo potrdil regulativnih organov za medicinsko uporabo. To v drobnem tisku priznavajo tudi izdelovalci sami, ko opozarjajo, da so zbrani podatki primerni zgolj za osebno oziroma informativno rabo.

Kakšne so sploh razlike?

Med ponudniki pametnih nosljivih naprav, ki jih najdete v E-trgovini Telekoma Slovenije, sta se oblikovala dva tabora. Na eni strani so proizvajalci mobitelov, ki obenem izdelujejo pametne ure, in na drugi samostojni proizvajalci največkrat tako imenovanih športnih ur. Čeprav so razlike med kategorijama vse manjše – pametne ure ravno tako natančno spremljajo športne dejavnosti, športne pa pridobivajo zdravstvene in pametne funkcije – še vedno obstajajo. Športne ure manj poudarka namenjajo estetiki ohišja in primernosti za vse priložnosti ter se bolj osredotočajo na robustno vzdržljivo ohišje in dolgotrajno avtonomijo delovanja (dolga življenjska doba baterije). Pogosto tudi ponujajo podrobnejšo analizo športnih dosežkov in so sposobne (oboje je sicer funkcija aplikacije) ponuditi napotke za izboljšanje telesne pripravljenosti. Na drugem bregu so čistokrvne pametne ure z večjim poudarkom na pametnih funkcijah in funkcijah beleženja zdravja.

a nekatere ni dileme pri vprašanju »katera«

Če si še niste izbrali modela, ki ga želite, boste imeli še najmanj težav z odločitvijo za model proizvajalca mobitela. Večina ur sicer deluje v okoljih Googlovega, Applovega in Huaweijevega mobilnega operacijskega sistema, toda izdelovalci, kot vedno, poskrbijo, da je za uporabnike najbolje, kadar ne mešajo hrušk in jabolk.

Še najmanj se z vprašanjem obremenjujejo lastniki iPhonov, ki v veliki večini posegajo po urah Apple Watch. Model Apple Watch SE3 je primeren za vse, ki prvič kupujejo pametno uro, serija Apple Watch 9 za večino, saj ponuja celovite, vsestranske in predvsem natančne funkcije beleženja gibanja in zdravja, Apple Watch Ultra 2 pa je za zahtevnejše športnike. Vse omenjene ure delujejo izključno v okolju Applovega sistema iOS, zato so za vse druge pretežno neuporabne.

Samsungove pametne ure so podobne tradicionalnim uram, saj niso kvadratne kot Applove, a ni mogoče spregledati športne oziroma estetike, prilagojene preživljanju prostega časa. Starejši model Galaxy Watch5 Pro je z nekajdnevno avtonomijo primernejši za zahtevnejše uporabnike, a večina bo več kot zadovoljna s funkcionalno enakovrednimi urami iz serije Galaxy Watch 6. Omenjene pametne ure so edine, ki znajo poleg snemanja elektrokardiograma beležiti krvni tlak in merijo telesno sestavo. Vse Samsungove ure ne delujejo v Applovem ekosistemu. Zlahka se povežejo z vsakim mobitelom s sistemom Android, čeprav najbolje delujejo povezane s Samsungovim.

Xiaomi je bolj kot po urah poznan po kakovostnih športnih zapestnicah z odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostmi. Poleg teh dobro razmerje med kakovostjo in ceno ponujajo ure iz družine Redmi Watch 3, modeli serije Watch S1 pa so bliže pametnim uram drugih izdelovalcev.

Pestro ponudbo ima tudi Huawei. Znana je serija ur Watch GT 4 z izstopajočo avtonomijo in natančnimi funkcijami beleženja zdravja. Watch 4 Pro lahko deluje v pametnem ali v načinu podaljšane življenjske dobe baterije. Odlikuje jo zdravstveni program, ki hkrati izmeri sedem z zdravjem povezanih podatkov, med katerimi sta tudi elektrokardiogram in togost arterij. Watch Ultimate je po funkcionalnostih in komponentah podobna uram serije Watch GT 4, le da je ohišje iz posebne spojine, ki dovoli potop do globine sto metrov. Dodan je potapljaški program, skladen s profesionalnimi standardi. Za Huaweijeve ure je značilno še to, da zelo poudarjajo estetiko, zato navdih iščejo pri videzu klasičnih prestižnih ur.

Športne ure bolj usmerjene v gibanje (in manj zdravje)

Od 'čistokrvnih' športnih ur v ponudbi Telekoma Slovenije najdete modele podjetja Garmin. Ameriško podjetje je poznano še iz časov naprav za satelitsko navigacijo v vozilih, a se je pozneje preusmerilo v izdelavo odličnih športnih ur. Izstopajo seveda modeli serije Fenix 7, a tudi cenejše lahko uporabljate za mobilno plačevanje. To je še en razlog, zakaj so Garminove ure, ki sicer dobro delujejo v okolju vseh omenjenih operacijskih sistemov, med bolj priljubljenimi v tej kategoriji. Na voljo je veliko modelov, razlikujejo se po obliki in zmogljivosti, zato med njimi ni težko najti modela, ki bo v vseh pogledih izpolnil pričakovanja.

Športna ali pametna ura (zapestnica) mora glede podprtih športov zadostiti potrebam uporabnikov. Če se velikokrat odpravljate v gore, je vsekakor boljša naprava z vgrajenim barometrom kot model brez njega. Preverite tudi, ali podpira beleženje priljubljenih športnih dejavnosti, za zahtevne uporabnike pa je pomembna še sposobnost hkratnega beleženja več športov.

Ko je šport daleč najbolj pomemben

Zdaj, ko površno razumemo ponudbo, poglejmo, kako lahko izberete primerno nosljivo napravo za športno dejavnost. Poleg natančnega satelitskega sprejemnika (sprejemnik najboljših signal hkrati spremlja na dveh frekvencah), ki ga ima praktično vsaka sodobna nosljiva naprava z izjemo nekaterih cenejših zapestnic, so pomembni še natančno beleženje srčnega utripa (pri čemer so ravno tako razlike med izdelovalci vse manjše ali jih celo ni), robustnost in dolga avtonomija baterije. A ker je večina sodobnih ur bolj kot ne primerna za beleženje dejavnosti, se boste odločali zlasti na podlagi cene. Tu so v prednosti predvsem izdelki Huawei in Xiaomija. Za Applove ure se kot vedno odločajo lastniki iPhona, saj boste boljšo sinergijo med uro in mobitelom težko našli, najzahtevnejši športniki pa boste še vedno najbolj zadovoljni s funkcijami, ki jih ponujajo Garminove ure.

Kot smo že dejali, večina športnih zapestnic nima satelitskega sprejemnika, zato so primerne za spremljanje dejavnosti, pri katerih razdalja nima pomembnejše vloge, in vadbo v prostoru. Poleg tega so manjše in udobnejše od ur, kar bo razveselilo zlasti uporabnike, ki nosljive naprave nosite le občasno.

Ko vas zanima predvsem zdravje

Če v čem, potem so športne ure slabše pri zdravstvenih funkcijah, pri katerih blestijo ure Appla, Samsunga in Huaweija. Vse ponujajo natančno beleženje srčnega utripa z omejenimi sposobnostmi zaznave nerednega ritma ter beleženje nasičenosti kisika v krvi, stresa in spanja. Poleg tega znajo nekatere posneti EKG, česar se bodo razveselili bolniki ali uporabniki, ki jih skrbi zdravje. Kot smo omenili, imajo Samsungove ure še dve zdravstveni funkciji: merjenje telesne sestave pomaga skrbeti za primerno telesno težo, o pomenu krvnega tlaka pa ni treba izgubljati besed. Žal ima ta funkcija manjšo slabost. Vsak mesec zahteva umerjanje z manšetnim merilnikom krvnega tlaka, da so rezultati merjenja pogojno uporabni, a ne čisto neuporabni. To velja za vse z zdravjem povezane meritve, saj nosljive naprave, kot smo že povedali, ne morejo nadomestiti medicinskih.

Ne spreglejte