Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
11. 1. 2017,
10.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

telekomunikacijski operater Deutsche Telekom Magyar Telekom Crnogorski Telekom Hrvatski Telekom

Sreda, 11. 1. 2017, 10.33

6 let, 7 mesecev

Nove regionalne integracije na telekomunikacijskem trgu

Hrvatski Telekom kupil večinski delež družbe Crnogorski Telekom

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Hrvatski Telekom, stavba | Foto Hrvatski Telekom

Foto: Hrvatski Telekom

Za 76,53-odstotni delež črnogorskega telekoma je Hrvatski Telekom odštel 123,5 milijona evrov, kar je njegova največja akvizicija do zdaj.

Crnogorski Telekom, ki je v začetku lanskega leta štel okrog 600 zaposlenih in v prvih devetih mesecih lani ustvaril 69,4 milijona evrov prihodkov,  je največja črnogorska telekomunikacijska družba, ki svojim uporabnikom ponuja poln nabor storitev stacionarnih in mobilnih komunikacij. Njihov tržni delež na področju stacionarne telefonije presega 90 odstotkov, na območju mobilnih storitev pa se giblje pri eni tretjini in so drugi največji od treh na črnogorskem trgu – pred njimi je Telenor z 38,3-odstotnim deležem. Med njihovimi skoraj 370 tisoč uporabniki mobilne telefonije je okrog 40 odstotkov naročnikov (preostali so predplačniki), kar jih uvršča na prvo mesto v državi.

Regionalne ambicije hrvaškega Telekoma

Nakup v Črni Gori je prvi veliko korak pri uveljanju strategije regionalne krepitve družbe Hrvatski Telekom. Na sliki: glavni izvršni idrektor in predsednik uprave družbe Hrvatski Telekom Davor Tomašković | Foto: Hrvatski Telekom Nakup v Črni Gori je prvi veliko korak pri uveljanju strategije regionalne krepitve družbe Hrvatski Telekom. Na sliki: glavni izvršni idrektor in predsednik uprave družbe Hrvatski Telekom Davor Tomašković Foto: Hrvatski Telekom Za Hrvatski Telekom to predstavlja prvi veliki korak njihove strategije širitve na regionalne trge, so pojasnili iz uprave Hrvatskega Telekoma, katerega glavni izvršni direktor je Davor Tomašković.

Zagrebška borza se je zelo dobro odzvala na ta nakup in so delnice hrvaškega telekoma včeraj pridobile več kot pet odstotkov svoje vrednosti, malenkost pa se je na svojem domačem trgu okrepila tudi delnica črnogorskega telekoma.

Zaključek nakupa napovedujejo za konec januarja. Ker je prodajalec Magyar Telekom, ki je prav tako kot Hrvatski Telekom del skupine Deustche Telekom, posebno dovoljenje črnogorskega varuha konkurenčnosti ni potrebno – a je prav to, da poteka celotna transakcija znotraj skupine Deutsche Telekom nekaterim skeptikom poraja misli, da je v ozadju morda še kakšen drug namen.

Toda vsi vpleteni pojasnjujejo, da sta Hrvatski Telekom in Magyar Telekom dve neodvisni družbi, ki kotirata na borzi in imata tudi manjšinske lastnike ter, čeprav z enakim večinskim lastnikom, poslujeta neodvisno.

Mobilno omrežje četrte generacije (LTE) kot priložnost v Črni gori

Največja vrednost Crnogorskog Telekoma, ki je tudi najbolj pritegnila Hrvatski Telekom, so frekvence v območju 800 megahercev, ki omogočajo uvedbo omrežja LTE v Črno goro. Največji tekmec Crnogorskega Telekoma na področju mobilne telefonije, Telenor, ni izkazal toliko zanimanja za te frekvence, kar daje priložnost Crnogorskemu Telekomu in njegovemu novemu večinskemu lastniku.

Največja vrednost Crnogorskog Telekoma, ki je tudi najbolj pritegnila Hrvatski Telekom, so frekvence v območju 800 megahercev, ki omogočajo uvedbo omrežja LTE v Črno goro. Na fotografiji: Sveti Stefan v Črni gori | Foto: Reuters Največja vrednost Crnogorskog Telekoma, ki je tudi najbolj pritegnila Hrvatski Telekom, so frekvence v območju 800 megahercev, ki omogočajo uvedbo omrežja LTE v Črno goro. Na fotografiji: Sveti Stefan v Črni gori Foto: Reuters

Iz Zagreba poudarjajo, da bodo nakup plačali z lastnimi sredstvi in brez novih zadolževanj, in da so še vedno zainteresirani za dodatne nakupe v regiji, tako za nacionalne telekome kot za druga podjetja informacijske tehnologije. Madžarski telekom je tako zapustil Črno goro po skoraj 12 letih in se bo, kot so sporočili, močneje usmeril na svoj domači trg.

Ne spreglejte