Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
15. 12. 2013,
13.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google robotika

Nedelja, 15. 12. 2013, 13.18

5 let, 6 mesecev

Gospodarji robotskih štirinožcev bodo delali za Google (VIDEO)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od izdelave robustnega samohodca BigDog, ki ga je naročila ameriška vojska, je Boston Dynamics eno najbolj spoštovanih imen robotike. Podjetje je zdaj pod okrilje vzel Google.

Eden od vladarjev internetnih poljan se želi v prvo vrsto preriniti tudi na področju razvoja in implementacije robotov. Poročali smo že, da je v ta namen ustanovil posebno delovno skupino in vodenje iniciative zaupal Andyju Rubinu, ki ga tehnološka sfera pozna kot očeta mobilnega operacijskega sistema Android. Ta ni izgubljal časa, temveč se je takoj vrgel v nakupe in k projektu zvlekel sedem manj znanih manjših podjetij in obetajočih start-upov, ki pa se nikakor ne morejo primerjati z zadnjo pridobitvijo – Rubin je pod Googlovo taktirko namreč poskrbel za prevzem Boston Dynamics. Ta je eden vodilnih svetovnih robotskih krožkov in eden najtesnejših sodelavcev agencije DARPA, oddelka ameriškega ministrstva za obrambo, ki skrbi za razvoj novih, na bojišču aplikativnih tehnologij. Najbolj znano naročilo ameriške vojske je bil prav gotovo glasni, na plin gnani štirinožec BigDog, robotski prenašalec tovora, na katerega je mogoče naložiti do 150 kilogramov vojaške opreme, po zelo razgibanem terenu pa zmore kopitljati s hitrostjo do 6,4 kilometra na uro (teče sicer precej hitreje, prek 20 kilometrov na uro). Njegov robustnejši naslednik, Legged Squad Support System, naj bi se ameriškim marincem na bojišču pridružil že prihodnje leto.

Pri Boston Dynamics so med drugim razvili tudi najhitrejšega robota z nogami,Cheetah oziroma Gepard (45 kilometrov na uro), plezalca RiSE in humanoidna prototipa PETMAN ter Atlas. Čeprav se za Boston Dynamics zdaj začenja obdobje hlapčevanja za Google, bodo pogodbeno obvezo do agencije DARPA spoštovali in izpolnjevali še naprej, pravi prvi mož podjetja Marc Raibert, eden od ustanoviteljev Googla, Larry Page, pa se sodelovanja z robotiki iz Bostona neizmerno veseli: "Ko smo Andyju Rubinu nazadnje dali povsem proste roke, je iz na videz naravnost nore ideje razvil superračunalnik za vsak žep. Prav zanima me, kaj bo zakuhal tokrat."

Test hitrosti robota Cheetah:

RiSEovo premagovanje gravitacije:

Atlasovo spotikanje ob kamenje in lovljenje ravnotežja:

Ne spreglejte