Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
31. 1. 2015,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matic Tomšič Google Android

Sobota, 31. 1. 2015, 14.51

8 let

"Googlu bomo vzeli Android"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V podjetju Cyanogen, ki izdaja CyanogenMod, predelano in optimizirano različico operacijskega sistema Android, napovedujejo, da so Googlovemu mobilnemu monopolu šteti dnevi.

Čigav je pravzaprav res Android, daleč najbolj uporabljan operacijski sistem za pametne telefone in tablice? Google si ga obenem lasti in ne lasti – podjetje ga razvija in posodablja, a ker je platforma odprtokodna in nezaščitena z licenco, ki bi preprečevala kopiranje in spreminjanje izvirnika, jo lahko vsakdo prilagodi svojim željam in potrebam.

Proizvajalci mobilnih naprav, kot je Samsung, Android predelajo tako, da promovira hišne aplikacije in storitve, ter čezenj poveznejo lastne uporabniške vmesnike. Nekateri iz njega umaknejo vse Googlove prvine in jih nadomestijo z lastnimi (Amazon in njihov Fire Phone). Spet drugi na prvo mesto postavljajo uporabnika – Android očistijo nepotrebne programske navlake in optimizirajo njegovo delovanje. Mednje se uvršča podjetje Cyanogen Inc, ki izdaja operacijski sistem s podobnim imenom, CyanogenMod. Ta je zelo priljubljen; nameščen je na skoraj 13 milijonih telefonov in tablic.

Je napočil čas, da Google razvoj Androida prepusti drugim? Kirt McMaster, direktor Cyanogena, meni, da se Google svojega mobilnega operacijskega sistema kljub njegovi odprtokodnosti še vedno oklepa preveč tesno. To po njegovem mnenju ni dobro za Androidov ekosistem, saj Google s tem, ko se otepa morebitnih tekmecev, zavira nadaljnji napredek in razvoj platforme, je McMaster povedal za Business Insider.

"Googlu bomo vzeli Android," je napovedal McMaster. O tem, da misli resno in da lahko napoved tudi uresniči, med drugim priča dejstvo, da ima Cyanogen veliko podporo Googlove konkurence. Ta je v zajezitev Googlovega mobilnega monopola v podjetje pripravljena tudi vlagati – Microsoft je v njihovo smer nedavno poslal dobrih 60 milijonov evrov vredno finančno injekcijo.

Googlova protiofenziva Pri Googlu, ki po zadnjih podatkih obvladuje kar 85 odstotkov svetovnega mobilnega trga, se prizadevanj tekmecev za zmanjšanje omenjenega deleža dobro zavedajo, piše Business Insider. V prihodnjih tednih in mesecih bodo zato začeli uvajanje ukrepov, s katerimi bodo poskusili zaščititi svoje "Androidne" interese.

Svojim poslovnim partnerjem, ki proizvajajo naprave z Androidom, naj bi postavili strožje omejitve pri spreminjanju privzetega videza operacijskega sistema. Od njih naj bi zahtevali tudi, da na namizja telefonov in tablic postavijo več bližnjic do Googlovih storitev (trgovina Google Play, e-pošta Gmail, oblak Drive, YouTube).

Ne spreglejte