Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
18. 1. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

podjetnik startup zagonsko podjetje pilot letalstvo

Sreda, 18. 1. 2017, 15.00

6 let, 7 mesecev

Slovenski start-up za varnost svetovnih poletov

FlySentinel: pametna ura, ki bdi nad varnostjo in dobrim počutjem pilotov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
FlySentinel | Foto MedicoApps

Foto: MedicoApps

Slovenska pametna ročna ura za pilote FlySentinel je obenem prvi nadzorni sistem na svetu, ki spremlja njihovo psihofizično stanje in vse druge parametre, ki lahko vplivajo na varnost poleta.

Začelo se je davnega leta 1999, ko sta se računalničar Primož Grajžl in zdravnik Gregor Poglajen prvič srečala kot športna pilota v Celju. Nekaj let pozneje sta svoje moči, znanje, strast do letenja in želje za varnejše in udobnejše letenje združila tudi poslovno in ne več samo ljubiteljsko.

Kot navdušena letalca sta namreč iz prve roke lahko začutila ves napredek tehnologije na področju navigacijskih in nadzornih sistemov letenja, ob tem pa sta vedno bolj pogrešala pomoč tehnologije pri spremljanju stanja pilotov.

Tehnologija poskrbela za lažjo navigacijo, ne pa toliko za pilote

Ob vedno večjem številu pilotov, tako športnih kot profesionalnih, je ta vrzel še globlja, saj se povečuje število starejših, tudi takšnih z zdravstvenimi stanji, ki lahko pripeljejo do nenadnih težav med poletom. Tudi mladi in popolnoma zdravi piloti se pri dolgih poletih na velikih višinah lahko znajdejo v nepričakovanih razmerah, opozarja Grajžl.

V zadnjih letih je razvoj tehnologij v letalstvu predvsem pri navigacijskih in nadzornih sistemih letenja zelo napredoval, zelo malo oz. praktično nič pa ni bilo storjeno na področju sistemov za nadzor psihofizičnega stanja pilota v letalu.

Pametno uro FlySentinel, ki je za zdaj namenjena zagotavljanju varnosti pilotov, želijo še letos prilagoditi tudi za gasilce, vojake in starejše občane, razkriva soustanovitelj in prvi mož podjetja MedicoApps Primož Grajžl. | Foto: MedicoApps Pametno uro FlySentinel, ki je za zdaj namenjena zagotavljanju varnosti pilotov, želijo še letos prilagoditi tudi za gasilce, vojake in starejše občane, razkriva soustanovitelj in prvi mož podjetja MedicoApps Primož Grajžl. Foto: MedicoApps

Od srčnega utripa do hrupa v okolju

Sad njunega sodelovanja je zagonsko (start-up) podjetje MedicoApps, ki je tik pred razvojem prototipa prav posebne pametne ročne ure FlySentinel. Namenjena je pilotom, saj med drugim spremlja njihov srčni utrip, telesno temperaturo in nasičenost kisika v krvi, pa tudi pomembne parametre v okolju, kot so temperatura okolja, hrup, vlažnost, vsebnost ogljikovega monoksida (CO), G-sile in lokacije (koordinate GPS).

Tako je FlySentinel pravzaprav nadzorni sistem, prvi svoje vrste na svetu, ki lahko zaznava morebitna tveganja ter jih nemudoma in pravočasno sporoča pilotom, tudi z nasveti, kako odpraviti težavo. Če se nesreča kljub vsem ukrepom le pripeti, bo FlySentinel poskrbel za klic v sili s podatki o lokaciji, ki jih bo pridobil sprejemnik GPS.

Vse meritve je mogoče shraniti tudi v oblaku, pilot pa jih lahko po želji ali potrebi naknadno pregleduje, obdeluje in analizira. Njeni snovalci vseskozi poudarjajo pomen preproste uporabe, neinvazivnega pridobivanja pomembnih meritev in privlačno obliko.

V pričakovanju novih poslovnih dogovorov

V ekipi MedicoApps je sedem strokovnjakov različnih profilov z zelo ambicioznimi načrti. Prepričali so tudi Slovenski podjetniški sklad, ki jim je predlansko jesen podelil investicijo SK75, zdaj pa so ob pomoči kluba Poslovnih angelov Slovenije v sklepnih pogovorih s strateškimi investitorji, kar jim bo dalo dodaten zagon za nadaljnji razvoj in prodajo.

Pri razvoju medicinskih algoritmov in oblikovanju naprave so sodelovali tudi strokovnjaki in raziskovalci ljubljanskega Inštituta Jožef Stefan ter priznani slovenski oblikovalec Jure Miklavc, soustanovitelj podjetja MedicoApps.

Pametna ura FlySentinel, ki jo razvija slovensko start-up podjetje MedicoApps, je namenjena (predvsem) pilotom, saj med drugim spremlja njihov srčni utrip, telesno temperaturo in nasičenost kisika v krvi, pa tudi pomembne parametre v okolju, kot so temperatura okolja, hrup, vlažnost, vsebnost ogljikovega monoksida (CO), G-sile in lokacije (koordinate GPS). | Foto: MedicoApps Pametna ura FlySentinel, ki jo razvija slovensko start-up podjetje MedicoApps, je namenjena (predvsem) pilotom, saj med drugim spremlja njihov srčni utrip, telesno temperaturo in nasičenost kisika v krvi, pa tudi pomembne parametre v okolju, kot so temperatura okolja, hrup, vlažnost, vsebnost ogljikovega monoksida (CO), G-sile in lokacije (koordinate GPS). Foto: MedicoApps

Zanimanje na obeh straneh Atlantika

Kot je pojasnil vodilni v zagonskem podjetju MedicoApps Primož Grajžl, so skoraj vsa od predvidenih sto prednaročil pridobili že v nekaj dneh po objavi na svoji spletni strani. Prijavili so se tako piloti iz Slovenije in bližnjih držav regije kot tisti z druge strani Atlantskega oceana.

Med prve uporabnike pametne ure FlySentinel se je vpisal tudi eden najboljših svetovnih akrobatskih pilotov Peter Podlunšek, kar Grajžl izpostavlja s posebnim ponosom. Njihov naslednji cilj so velike letalske družbe, svoj pogled pa usmerjajo predvsem v Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo in ZDA. "V naslednjih korakih sledi še Kitajska, ki je pred kratkim sprostila zakonodajo o posedovanju letal fizičnih oseb," ambiciozno napove Grajžl.

Od pilotov do gasilcev, vojakov in starostnikov

Še letos želijo v zagonskem podjetju MedicoApps rešitev FlySentinel, ki so jo do zdaj ustvarjali za pilote, prilagoditi tudi za gasilce, vojake in starejše občane. Med parametri, ki jih bodo spremljali, omenjajo merjenje krvnega tlaka in sladkorja v krvi.

Ne spreglejte