Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 8. 2014,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefon London muzej IBM

Torek, 19. 8. 2014, 12.37

8 let

Dvajset let prvega pametnega mobilnega telefona

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
IBM Simon Personal Communicator štejejo za najstarejšega prednika sodobnih pametnih mobilnih telefonov. Na ogled bo v prvi stalni britanski razstavi o zgodovini računalništva in telekomunikacij.

Za današnja merila, tako oblikovna kot zmogljivostna, bi se težko uvrstil med pametne in lepe, a črni grdi raček, ki se imenuje IBM Simon Personal Communicator, je vendarle predhodnik in prednik današnjih pametnih mobilnih telefonov, čeprav ga takrat niso opredeljevali s tem pojmom.

Javnosti so ga ponudili pred točno dvajsetimi leti kot prvo napravo, ki je združevala mobilne telekomunikacije in (sploh za tiste čase) pester nabor računalniških funkcij, vključno s koledarjem, zapiski ter upravljanjem s sporočili in elektronsko pošto. Velja za prvi mobilni telefon z vgrajenimi aplikacijami in možnostjo povezovanja s telefaks napravo. Pred svojim časom Ob njegovi dvajseti obletnici je IBM Simon Personal Communicator našel novi dom: londonski naravoslovni muzej (Science Museum) ga bo oktobra postavil na ogled v svoji novi galeriji, namenjeni informacijski dobi. Simon bo eden od približno 800 razstavljenih predmetov v tej prvi britanski stalni razstavi o zgodovini informacijske in komunikacijske tehnologije.

Njegovih 500 gramov mase ga je takrat uvrščalo med lahke in prenosne naprave, kar nam je danes na njem morda videti okorno in ogromno, pa je bilo za tiste čase revolucionarno, s spoštovanjem zatrjujejo njegovi novi gostitelji. Futuristično za tiste čase je bil videti tudi njegov zeleni enobarvni zaslon, ki pa niti ni bil tako majhen – približno tako velik, kot ga ima iPhone 4. Še ena žrtev nizke energetske avtonomije A Simon vendarle ni doživel večjega uspeha – prodali so le okrog 50 tisoč kosov, predvsem med poslovneži, ki jim je ugajalo imeti mobilni telefon in majhen računalnik v eni sami napravi. Na voljo je bil le v petnajstih zveznih državah ZDA, zatrli pa sta ga predvsem visoka cena – 900 takratnih dolarjev, kar bi preračunano na današnje cene znašalo okrog tri tisoč dolarjev ali okrog 2.250 evrov – in nezmogljiv akumulator, ki je brez vtičnice zdržal samo eno uro. Po dveh letih ga ni bilo več v prodaji.

Naj bo tudi to namig proizvajalcem današnjih pametnih telefonov, ki tlačijo vse možne računalniške, večpredstavne in komunikacijske dobrote v današnje silake, a pri tem ne pomislijo, kako bodo vse to poganjali – zaradi česar uporabniki nejevoljni pristanemo večkrat na dan pri vtičnicah in hrepenimo po večji mobilnosti svojih mobilnih naprav.

Ne spreglejte