Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 1. 2015,
21.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Microsoft Windows 10 Matic Tomšič

Sreda, 21. 1. 2015, 21.42

8 let

Če uporabljate Okna 7 ali 8, bo desetica za vas brezplačna

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadgradnja na Microsoftov operacijski sistem Windows 10 bo ob jesenskem izidu za uporabnike Oken 7 in 8.1 eno leto brezplačna. Dobili bomo tudi digitalno pomočnico Cortano in nov brskalnik.

Operacijski sistem Windows 10 smo prvič spoznali konec septembra lani. Microsoft je uporabnike razveselil z novico, da se z novo platformo, ki je preskočila zaporedno številko 9, po za marsikoga zgrešeni osmici vrača h koreninam. Kot dokaz za to so navedli predvsem privzeti gumb Start, ki je zaščitni znak Oken že skoraj dve desetletji (z vmesnim meandrom po imenu Windows 8). Pri Microsoftu se ob prvi najavi Oken 10 niso spuščali v pretirane podrobnosti, so pa to storili na današnji tiskovni konferenci na sedežu podjetja v Redmondu. Prek prenosa v živo smo si jo ogledali tudi mi in opozarjamo na nekaj najpomembnejših novosti in prvin prihajajočega operacijskega sistema.

Microsoft vabi: Skupnosti uporabnikov Oken 10 se lahko pridružite brezplačno! Microsoft bo lastnikom licenc operacijskih sistemov Windows 7, 8(.1) in Windows Phone 8.1 nadgradnjo na Okna 10 eno leto po jesenskem izidu ponujal brezplačno. Terry Myerson, podpredsednik Microsoftovega oddelka za razvoj operacijskih sistemov, je ob tem dejal, da v podjetju na Okna ne gledajo več kot na platformo za poganjanje programov, temveč kot na trajnostno razvijajočo se storitev.

Številni menijo, da je ta na videz velikodušna gesta skrbno premišljena strategija, s katero želi Microsoft na Okna 10 hitro preseliti čim večje število uporabnikov osmice. Ta v programerskih in uporabniških krogih namreč ne velja za najboljšo stvar pod digitalnim soncem. Številni si namreč želijo klasičnega vmesnika z gumbom Start, ki ga bodo z Okni 10 tudi dobili.

Različica za mobilne telefone in manjše tablice: Drugačna in obenem enaka Pametni mobilni telefoni in tablice z zasloni, ki po diagonali merijo manj kot osem palcev (20 centimetrov), bodo dobili prilagojeno različico Oken 10, ki pa bo zgrajena na istih temeljih kot operacijski sistem za "velike" naprave. Z univerzalno platformo bodo pri Microsoftu predvsem olajšali delo programerjem, ki jim tako ne bo treba razvijati aplikacij za različne platforme. V Redmondu upajo, da bo v prihodnjem letu zaradi tega razcvet doživel trg aplikacij za naprave z mobilnimi Okni, ki še vedno lovi rep tekmecev ( v tem primeru digitalna trga Googla in Appla). Spoznajte Cortano, Microsoftovo Siri Microsoftova digitalna pomočnica Cortana, ki je ime dobila po umetni inteligenci iz serije iger Halo, je bila do zdaj na voljo le uporabnikom pametnih telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone. Z Okni 10 prihaja tudi na osebne računalnike in tablice.

"Pametna" Cortana bo uporabniku podobno kot Applova Siri omogočila upravljanje naprave z glasovnimi in tekstovnimi ukazi, namesto njega brskala za letalskimi povezavami, športnimi rezultati, ga opozarjala na slabo vreme in na dogodke, ki jih je po predhodnem naročilu zabeležila na koledarju.

Podobno kot Google na spletu bo Cortana znala predvidevati ključne besede pri iskanju po lokalnih virih podatkov (računalnik, tablica). Tega v Oknih še nismo doživeli. Pri Microsoftu predvidevajo, da bi lahko Cortana spremenila vsakdan skoraj milijarde in pol ljudi – skupnosti uporabnikov Oken.

Bo Microsoft s "špartancem" upokojil spletni brskalnik Internet Explorer? Dirka spletnih brskalnikov bo dobila še enega udeleženca. Nov tekmec Internet Explorerju, ki ga z desne klofuta Googlov Chrome, z leve pa Mozilla Firefox, nosi začasno ime Project Spartan, tako kot IE pa izvira iz Redmonda. Videti je, kot da Microsoft s špartancem svojemu dolgoletnemu internetnemu ljubljencu v hrbet potiska nož.

Project Spartan, ki so ga pri Microsoftu označili za brskalnik "nove generacije", bo podpiral integracijo Cortane, ki bo nadomestila iskalnik Bing. Novosti bodo bralni način, orodje za pregled datotek PDF, izboljšan dnevnik za delanje zaznamkov in grafični predogled vsebine odprtih zavihkov. Microsoftov razvojnik Joe Belfiore je med predstavitvijo projekta Spartan dejal, da bo na prvem mestu vsebina, na drugem pa preprost in logičen vmesnik. Kdaj bo nov brskalnik na voljo, še ni znano, prav tako Microsoft prisotnim na konferenci ni razkril tehničnih podrobnosti. Xboxove igre na osebnem računalniku ali tablici z Okni 10 Naprave s prihajajočim operacijskim sistemom in Microsoftovo igralno konzolo Xbox One bo mogoče povezati iz tega ali onega razloga, a najpomembnejši je zagotovo prenašanje iger na One na osebnih računalnikih in tablicah z Okni 10.

V praksi to pomeni, da bodo uporabniki igre, ki so ekskluzivne na Xboxu One, lahko igrali na drugih združljivih platformah, je ob predstavitvi novosti povedal prvi mož razvoja škatlice-X Phil Spencer in na tablici Surface ob tem dirkal v Forza Horizon 2.

Ne spreglejte